RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 01:04

ViviTse 發表於 2021-5-1 00:50
其實如果新城想食糊根本大把方法,「快、密、平」三個方面任揀一個,其餘兩樣正正常常根本已經吸到客。
...

出回水 BBI 的話同 98C 應該有得打
甚至贏到 98C
A 線喺新常態底下冇返三五七年應該都起唔返
其實可以長線短用下

ViviTse 發表於 2021-5-4 01:11

RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 01:04
出回水 BBI 的話同 98C 應該有得打
甚至贏到 98C
A 線喺新常態底下冇返三五七年應該都起唔返

同意,尤其是98C去程唔經寶林所謂「核心地帶」新都城/茵怡花園一帶,如果轉完平2蚊(796C $9, 98C $11.1) 相信吸到客

至於A29都相當同意,與其疫情下班班運櫈,不如用嚟做吓轉車站接駁,班次夾到的話 執得一個得一個,至少唔使蝕咁多

w014014 發表於 2021-5-4 07:27

講返百勝角

w014014 發表於 2021-5-4 07:28

新城 疏起上嚟一個鐘先一班就無得打㗎啦 除非佢有架直出將隧玩轉乘就可能有轉機

JX9097 發表於 2021-5-4 13:19

ViviTse 發表於 2021-5-4 01:11
同意,尤其是98C去程唔經寶林所謂「核心地帶」新都城/茵怡花園一帶,如果轉完平2蚊(796C $9, 98C $11.1)...

A29唔整「回水機」或者雙向轉乘
應該係費事開咗個頭
一嚟航空業復甦後會拖慢機場客車程
二嚟其他區又要嘅時候盞攞嚟搞

ViviTse 發表於 2021-5-4 15:25

w014014 發表於 2021-5-4 07:28
新城 疏起上嚟一個鐘先一班就無得打㗎啦 除非佢有架直出將隧玩轉乘就可能有轉機 ...

797M就算啦,如果講真真正正競爭,可能環保大道上落車行返去宿舍果度 797都仲會有少許競爭嘅

ViviTse 發表於 2021-5-4 15:32

JX9097 發表於 2021-5-4 13:19
A29唔整「回水機」或者雙向轉乘
應該係費事開咗個頭
一嚟航空業復甦後會拖慢機場客車程

認同,應該最主要係費事煩,不過我認為疫情好返之後 轉車站相信會上唔少人,就算唔落客 埋站上客都有排

所以如果唔想落車拍卡、又唔想整回水機,唔知「回水式轉乘」有無可能呢?只做轉車站,唔做觀塘道短途

JX9097 發表於 2021-5-4 16:30

ViviTse 發表於 2021-5-4 15:32
認同,應該最主要係費事煩,不過我認為疫情好返之後 轉車站相信會上唔少人,就算唔落客 埋站上客都有排

...

老實講,只做將轉,意義不大

jacky03 發表於 2021-5-4 17:13

九巴已更換站牌
Btw,九巴直接將298E改成298;P

ViviTse 發表於 2021-5-4 17:21

JX9097 發表於 2021-5-4 16:30
老實講,只做將轉,意義不大

市區線只做將轉係無意思,不過A29與其疫情無客,不如做一做 叫好過無啦(話晒上面有齊796CPX,夾啱時間上去轉下都無妨)
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11
查看完整版本: 九巴298E 05/05起因應百勝角服務的改動(增辦298/298F)