天空之神 發表於 2021-5-31 09:57

xdxd 發表於 2021-5-31 09:55
合理喎
又冇班次穩定性,又貴,仲盲搶車…
而家郁8P都會比人反枱㗎啦… ...

所以今日咪抵比人減班,陸續有黎

新巴又做得返 796X 延長尖沙咀段既客仔
705/705M 又慳返唔使開

xdxd 發表於 2021-5-31 10:33

天空之神 發表於 2021-5-31 09:57
所以今日咪抵比人減班,陸續有黎

新巴又做得返 796X 延長尖沙咀段既客仔

其實就又唔關事嘅…
8AP互鎅,加埋尖碼一帶消費萎縮令出尖沙咀嘅需求低咗…
解決方法都係8P全日開15,殺8A算啦,尖東根本係8P/26/行路都cover到…

不過減班後假日8P平均嘅載客量係多咗,厹睇死班人唔會走啦…

AtrHenu 發表於 2021-5-31 10:54

JX9097 發表於 2021-5-31 07:51
其實當年2+8P方案都唔差唔知點解當年黃埔/ 海逸唔要

好像話係九巴2仔到天星後未必有足夠位俾它們坐返黃埔而且單向加價而反對.

btw,隨著新巴將796X拉落尖沙咀並將796P逐漸變為全日線後,好肯定短期唔會705,705M再次提案開車.:lol

teddybus 發表於 2021-5-31 11:49

xdxd 發表於 2021-5-31 09:55
合理喎
又冇班次穩定性,又貴,仲盲搶車…
而家郁8P都會比人反枱㗎啦… ...

往時冇地鐵都buy 2+8P
可以唔駛焗搭天價6系出佐敦
當然地鐵通車就兩樣都唔吼啦!

天空之神 發表於 2021-5-31 12:04

AtrHenu 發表於 2021-5-31 10:54
好像話係九巴2仔到天星後未必有足夠位俾它們坐返黃埔而且單向加價而反對.

btw,隨著新巴將796X拉落尖沙咀 ...
出尖沙咀加左價反對

但明明黃埔果班唔睇價錢牌上車

不過個人認為8P + 12 都可取既
接得到捷輝 6/6A 中港城果個站,雖然到金匙手 26A 每班車得一個客

jpoon 發表於 2021-5-31 13:38

JX9097 發表於 2021-5-31 07:51
其實當年2+8P方案都唔差唔知點解當年黃埔/ 海逸唔要

2+8P去黃埔要兜完尖咀先去到旺角,下繁成條彌敦道可以塞晒,仲會有黃埔海逸客會咁樣搭去旺角咩?咁兜法落咗鐵都到埋啦,咁將8P拉去有乜意思? 回車又慢咗,仲要出尖咀收全費,九龍城區唔要係好正常吧

JX9097 發表於 2021-5-31 13:41

天空之神 發表於 2021-5-31 12:04
出尖沙咀加左價反對

但明明黃埔果班唔睇價錢牌上車

單向加價呢個問題應該唔難解決
(參考番91M分段處理)

teddybus 發表於 2021-5-31 13:43

jpoon 發表於 2021-5-31 13:38
2+8P去黃埔要兜完尖咀先去到旺角,下繁成條彌敦道可以塞晒,仲會有黃埔海逸客會咁樣搭去旺角咩?咁兜法落 ...

2+8P方案推出嗰陣,觀塘延線應該未開
何況黃埔出旺角有212搭,2+8P好明顯唔係做呢堆客

jpoon 發表於 2021-5-31 13:45

teddybus 發表於 2021-5-31 13:43
2+8P方案推出嗰陣,觀塘延線應該未開
何況黃埔出旺角有212搭,2+8P好明顯唔係做呢堆客 ...

2同212油麻地至荔枝角道大部分路綫都係一樣,咁請問條2+8P客想做咩新客?

teddybus 發表於 2021-5-31 13:50

jpoon 發表於 2021-5-31 13:45
2同212油麻地至荔枝角道大部分路綫都係一樣,咁請問條2+8P客想做咩新客?
...

冇人話過佢想做新客
不過你硬要問,如果合得成
未有地鐵前,黃埔來往栢麗大道 or 佐敦
我會考慮搭佢,好過幫襯天價6系
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 九巴玩殘8A 8P兼阻人開705M