Kj2052 發表於 2021-6-5 13:56

44M客量統計

日期:昨天
開出時間:14:15(同前車隔25分鐘)
用車:PS9467

長安 +46
楓樹窩體育館 +4
宜業樓 +1
綠悠雅苑 +5
青衣碼頭 +2
翠怡花園 +3
青衣工業中心 -2
葵泰路 ——
葵青交滙處 ——
葵涌運動場 +1 -18
智芳街 +6 -9
林士德體育館 -4
葵興站 +5 -11
葵興邨 -8
健康街 -4
葵涌邨 -18

*數字或有輕微誤差

感想:青衣碼頭嗰邊幾少人上車,可能坐曬其他交通工具

FBI2 發表於 2021-6-5 16:21

呢個鐘數都有50人上車過橋算係咁,好多時候44M非繁一個單20個客。

tonytse126 發表於 2021-6-5 16:40

青衣邨同翠怡有小巴,得長安係要搭佢(港鐵出葵涌對長安而言唔太吸引),再加上居民較多會去荃灣,所以早就得兩繁先會比較多人

EX-TL 發表於 2021-6-5 19:01

長安學生客佔左幾多?

AD15113 發表於 2021-6-6 19:19

以前44m仲用緊三門車嘅時代 閒日非繁忙時間出去葵興方向都可以幾乎坐滿,星期六日晏晝會頂閘過南橋,

Kj2052 發表於 2021-6-6 19:35

EX-TL 發表於 2021-6-5 19:01
長安學生客佔左幾多?

無留意到
記得就有幾個

FBI2 發表於 2021-6-6 20:35

AD15113 發表於 2021-6-6 19:19
以前44m仲用緊三門車嘅時代 閒日非繁忙時間出去葵興方向都可以幾乎坐滿,星期六日晏晝會頂閘過南橋, ...

青衣老牌短途線,呢20年來客量跌得好勁,得番42M,43A仲守到(唔計248M,249M),其他短途線客量都跌,當中以41M,43B,43M跌得最勁.

tonytse126 發表於 2021-6-6 21:43

FBI2 發表於 2021-6-6 20:35
青衣老牌短途線,呢20年來客量跌得好勁,得番42M,43A仲守到(唔計248M,249M),其他短途線客量都跌,當中以41M, ...

以前要靠佢地駁鐵,依家青南已經被小巴取代,青北可以去青衣站搭,再加上人口結構改變和對外交通改善,這些短途線早就已經風光不再。
可惜重組亦不是易事,始終佢地具備流水線嘅功能,太大嘅改動會影響一大班荃葵青嘅乘客。

FBI2 發表於 2021-6-6 22:22

tonytse126 發表於 2021-6-6 21:43
以前要靠佢地駁鐵,依家青南已經被小巴取代,青北可以去青衣站搭,再加上人口結構改變和對外交通改善,這 ...

我讀書時,43B好密車,仲要架架12米,反而41就出晒名疏車,但為左坐雞鴨都照等.
不過,而家43B既班次,同當年41差唔多,而41比以前更加疏但ETA情況下好等過以前.

Kj2052 發表於 2021-6-6 22:25

FBI2 發表於 2021-6-6 22:22
我讀書時,43B好密車,仲要架架12米,反而41就出晒名疏車,但為左坐雞鴨都照等.
不過,而家43B既班次,同當年41 ...

43b而家仲有243m爭
仲有咁的班次算好
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 44M客量統計