Enviro50D 發表於 2021-6-5 17:28

除左屯馬打到正或經土瓜灣嘅路線,仲有邊啲線可能受影響

608:部分啟德去土瓜灣流水客會落地底 ($4.8 vs $5.3),過海客無影響

13X/213X/ 224X: 機電/ 宏天行去搭鐵25分鐘內一定到尖東 ,但係機隧/理大繁時隨時超過30分鐘先塞完,尤其224X服務範圍咁細同得繁時有車,應該有一定影響,反而2/13X有樂華/秀茂坪,影響較224X低

215X/ 14X: 可能因為塞車倒走少量尖東 (搭鐵分分鐘快過巴士,原因同上)/ 山谷道客(成日上唔曬要等幾班車或者14X打救),但鐵要轉車,巴士較直接同有單邊觀商客頂住(215X仲有藍田客),全日影響應該較低

所有經太子道東路線:可能因為世運塞車倒左落鐵,尤其啟德客應該走好多 (鐵1個站就到,巴士要兜大圈),但去觀塘/九龍灣/太子巴士路線較直接,下繁成日塞影響較大,其餘時間應該影響有限

98D/219X/296D/796P: 影響應該唔大 (尤其219X),除尖東外要搭鐵一早搭左

1:成日脫班,可能有少量客去宋皇臺搭鐵去尖沙咀,但旺角/太子仍然1較直接,全日影響應該不大

8A/8P:巴士明顯較直接,行路應該都快過搭鐵,應該無咩客會流失

62X/258D/259D/268C/269C:屯馬雖然兜大圈但唔洗轉車 (鑽石山),龍翔道/屯公又成日塞車,如果鐵月票較平(而屯門一定有位坐),以上路線會跌客,不過鑽石山打後都係巴士有優勢,同埋有月票客支持,整體跌幅應該唔大,不過亦視乎九龍東交通塞車係咪更差

E23/A:鐵只需轉一次車就到東涌,車程鐵明顯較穩定,預計上下繁客量會下跌

A22:部分流水客會改搭鐵,非繁可能吉車遊街

JC8385 發表於 2021-6-5 17:32

其實鑽石山轉車算好行,日塞夜塞嘅話元天東九線會跌客真係唔奇

kay 發表於 2021-6-5 17:41

新西去東九太依賴龍翔道
係時候要諗替代路線去試

不過觀塘有自身問題塞到飛起
呢個屯馬線都救唔到

其實就算巴士睇落有唔少客
但另外亦有班人怕左巴士搭鐵
將來方便好多倍而車費唔增加

天空之神 發表於 2021-6-5 17:45

留名等人講5A

anson7885 發表於 2021-6-5 17:52

20?

巴士遊樂團 發表於 2021-6-5 18:25

JC8385 發表於 2021-6-5 17:32
其實鑽石山轉車算好行,日塞夜塞嘅話元天東九線會跌客真係唔奇
就算未通車前日夜上下繁龍翔道觀塘道塞車嘅時段用地鐵來往大西北東九都已經快過巴士好多,而依D時候地鐵又逼到痴線,D客自然要流向巴士度。而非繁以上路段唔會塞車,通車後大西北東九巴士線路段直接好多又平,時間又同地鐵差唔多甚至有可能快過後者,所以近乎無影響,至於62X/258D/259D,應該無影響,因為去佢哋經過嘅地方要再轉LRT,算多重轉車,仲未計鐵路要逗元天之後仲要逗尖咀土瓜灣呢。

預料用鑽石山站轉屯馬綫入大西北嘅鐵路客大多數喺之前用觀塘綫去太子轉荃灣綫再去美孚轉西鐵嘅鐵路客,反而跌客嘅似係用後者路段嘅鐵客多D,巴士減班機率低好多,甚至唔會減班。

其實268C/269C嗰case同89D好似,如果前兩者客量跌,咁應該89D都會有。但現時89D自從一期通車後都無減過班,證明對佢無乜影響,268C同269C都應該會一樣。

EX-TL 發表於 2021-6-5 18:55

預期鑽石山轉綫站會為觀塘綫帶來更大客流, 拖慢車程及變得擠擁, 跨過鑽石山及九龍塘到旺角 長沙灣一帶的1A 2A 16 40 42 296C會否多咗人搭?

巴士遊樂團 發表於 2021-6-5 19:01

預期鑽石山轉綫站會為觀塘綫帶來更大客流, 拖慢車程及變得擠擁, 跨過鑽石山及九龍塘到旺角 長沙灣一帶的1A...

42客量跌就真,始終佢客源集中喺美孚去九龍城,遲D地鐵可以直達,客量會跌,但整體影響唔大。

gu9434@24 發表於 2021-6-5 19:13

預期鑽石山轉綫站會為觀塘綫帶來更大客流, 拖慢車程及變得擠擁, 跨過鑽石山及九龍塘到旺角 長沙灣一帶的1A...

繁時要行亞皆老街西行就真的不了東行堆燈枝枝停一樣唔好受

東西線繁時行太子道西/界限街時間比較有保證

RV9019_276 發表於 2021-6-5 19:29

講一組特別少少嘅例子:遲下可以到鑽石山方便地轉觀塘線,可能會有部分268/9C乘客轉投鐵路;而紅磡尖東變成中途站,有位坐變要企,甚至有機會難上車,可能會帶動268/9B客量增長
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 除左屯馬打到正或經土瓜灣嘅路線,仲有邊啲線可能受影響