流星☆雨 發表於 2021-6-15 02:46

[馬後炮預言]美麗新香港,削減服務冇得擋

可能以下成篇會有好多人覺得係馬後炮,覺得係我對現況一啲個人偏見,或者係「阿媽係女人」

不過見成日有人FF招標云云,都忍唔住想寫幾句,對於「美麗新香港」巴士服務改動嘅少少「預言」:

應對地區意見策略
相信都會係減班為主,盡量唔大改現有路線,尤其係2023年之前。
今次屯馬小重組已經好明確,未通車就同你講明有四條線要斬,包括罪不致死嘅11。
貫徹現時政府對區議會不瞅不睬嘅作風。

23年打後區議會鐵定全數重歸現時少數派手中,相信要到時政府先會重新認真諮詢地區意見去處理巴士線重組。
預計少數派大部份人對巴士線改動取態都一定係比起現有民主派更加保守,
但對多數改動都會高高舉起,輕輕放下,小罵大幫忙。
特別係少數派民間本身都冇咩交通組織,現時交通組織大多數都係親民主派,
日後仲有幾多機會將意見帶入體制,不言而喻。
到時嘅「地區意見」必然係以長者意見為主,即係舊線最好唔好改,以免適應能力較通勤族低嘅長者無所適從。
H線小白象就是但你開;P 對地區而言幾乎係冇成本玩嘢

重組策略
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2979826/屯馬綫通車|九巴40路綫或需重組取消%20料最多十萬乘客受影響
梁指,今次最受影響的將會是原本無鐵路須依賴巴士的地區,即九龍城、土瓜灣一帶,而如何調整則要視乎巴士路綫與鐵路重疊的程度及客量的減幅,但九巴會將減省的資源用於新發展區服務,如屯門54區、皇后山、洪水橋等。
9A已經指明得好清楚,言下之意就係今次一定要盡可能回收資源,因為九巴要劍指未來新區插旗開荒。

可以預見當局就算做重組,都會係高度謹慎去做。
由兩味線基礎提升上去開半全日甚至全日,好大機會係大部份日後新線必經嘅流程。

以港鐵同較具規模小巴公司利益為先,都係顯而易見;P

至於善水,冇眼睇。我都唔想講了……
南區減車,同埋抽港島車去開拓過海長途線甚至啟德坊/將軍澳相關專線,事在必行。

招標
唔使諗太多,新發展區會招標都偷笑。
安達安泰都有兩條213D/X冇招到標就判俾「有heart公司」做。
並非全新區嘅新路線,十有八九都一定係變成欽點既得利益者去做返。

結論:唔好再對招標同重組有太多幻想。
23年前,非建制嘅地區人士同交通組織做到幾多,就係幾多。
基於過往多年有咩發生過,個人對23年之後交通路線可以有咩改動都係冇期望:sleepy:

paul2357paul 發表於 2021-6-15 05:38

有D長途線根本上冇需要完全全天候地全日,
例如170,N170。
成條線咁樣由南區行到沙田根本上冇效率,
亦處理唔到薄扶林及火炭。

S3bl430 發表於 2021-6-15 08:54

我覺得會有幾個大方向
1.九龍區輕鐵化:雙向分段+回水機->取代短途線
2.活動重心北移,邊境地區城市片地開花令到更多邊境長途線出現,九龍港島巴士需求萎縮
3.新市鎮發展以港鐵為軸心,道路網對巴士不友好(例如啟德),原來道路網愈來愈塞車,中距離線(單程10-20km)非特快線跨區線失競爭力,未來路線開辦主要以接駁線和長途線為主

kay 發表於 2021-6-15 09:24

有樣野唔明朗係區議會2年後仲有無

不過好似立法會咁
取締唔易,優化可能更好
再加上特首選委無晒區議員

區議會以往就體現樣野
建制主導但不是一言堂
少數派都會肯玩

不過依家個問題係
換左人
但唔係好多野都有大改善
有D好似屯元天分段
都要配合九巴想做
區佬同九巴一齊夾運輸署先成事

廢區交通都只會廢落去

陳太 發表於 2021-6-15 10:41

當年33或者290求其一條其實應該比屎水,最後乜都冇,其實都明咩事。你話冇官商勾結我真係打死都唔信。

VA73@2A 發表於 2021-6-15 12:47

陳太 發表於 2021-6-15 10:41
當年33或者290求其一條其實應該比屎水,最後乜都冇,其實都明咩事。你話冇官商勾結我真係打死都唔信。 ...
其實任何招標線,只要係賺錢都係俾咗九巴(例如:天北、將荃、安達臣、33等等)
屎水贏大多都係九記無去投標先有得挽(例如:將南)

M722 發表於 2021-6-15 13:00

VA73@2A 發表於 2021-6-15 12:47
其實任何招標線,只要係都係俾咗九巴(例如:天北、將荃、安達臣、33等等)
屎水贏大多都係九記無去投標先有得 ...

九巴投到安達臣線人口密度高,非鐵路沿線賺大錢。
在安達上88、213D、214當流水線,位位$8落彩虹站,開一轉車兩、三批客。

反觀同期雞肋啟德線, 20/22/22M人口密度低鐵路沿線,收費平與其他交通工具競爭。

VA73@2A 發表於 2021-6-15 13:51

M722 發表於 2021-6-15 13:00
九巴投到安達臣線人口密度高,非鐵路沿線賺大錢。
在安達上88、213D、214當流水線,位位$8落彩虹站,開一 ...
所以咁樣屎水好難生存

港島人口係咁跌,d人搬走咗根本好難搬返入去(樓價太高),遲下南港島線西段一開,對屎水黎講係大災難,就算政府將西區填海計畫復活,塞返d人入港島住根本救唔到佢,因為西區都已經有鐵路

攻入去啟德、將南有強烈競爭,西九龍新區又無視咗好耐

所以除非政府醒覺,將d招標線俾晒屎水,否則呢個困境長時間都解決唔到

M722 發表於 2021-6-15 14:01

所以咁樣屎水好難生存

港島人口係咁跌,d人搬走咗根本好難搬返入去(樓價太高),遲下南港島線西段一開,對屎 ...

同意,港島區路線好難賺到錢。
除非新城投到新市鎮發展區路線,如屯門54區、粉嶺皇后山、古洞,才可改善營運。

S3bl430 發表於 2021-6-15 14:45

所以咁樣屎水好難生存

港島人口係咁跌,d人搬走咗根本好難搬返入去(樓價太高),遲下南港島線西段一開,對屎 ...

如果航空和過境恢復,善水靠機場和過境線仍有一線生機
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [馬後炮預言]美麗新香港,削減服務冇得擋