ATSE40 發表於 2021-6-29 13:05

2021 - 2022 年度沙田區 BRPP 總結

除之外數帖已提及的計劃外,其餘計劃如下:

落實計劃:88X、281 / 281M(延遲尾班車至東鐵尾班車)、682B、82K、(E42C)、A41P / A42 / A46

ref.:https://drive.google.com/file/d/1jdI5fCZVD3HZcD8UCcUkBaxLvPd5tUqm/view?usp=sharing

下圖由 hkitalk.media 小編加上

jocosben 發表於 2021-6-29 13:08

281M換到281已經算幸運

天空之神 發表於 2021-6-29 13:11

jocosben 發表於 2021-6-29 13:08
281M換到281已經算幸運

咁當年區域重組都係建議 281M 縮到大圍

如果當年 82A 新田圍-四美,殺 82K開到就更慳車

VA73@2A 發表於 2021-6-29 13:11

682B全日應該一世都實施唔到wo;P;P;P

m_rd08 發表於 2021-6-29 16:05

嘜堆沙田A線咁快傾得掂…

eric278 發表於 2021-6-29 16:38

爭論多時的88X線擴展服務範圍至油塘(由2016年RPP已經爭持接近5年),終於有望實施,只係由藍田及油塘一段用了603線相同走線。

sq285 發表於 2021-6-29 17:08

281同82K會唔會再有處理空間? ;P

Justshamxx 發表於 2021-6-29 17:15

講起281M大幅削班變281,我反而覺得應該攞佢同82K重組,砌成新線82A(美田↔顯徑↔新田圍),換取82K雙向不繞經新田圍邨。相信類似方案已得不少人認同,包括「沙田交通關注組」。

順便講埋,保留85A線,並增設新田圍邨或以前下車分段收費,以補償82K線,提供新田圍邨↔沙角/威院的服務。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-29 17:21

sq285 發表於 2021-6-29 17:08
281同82K會唔會再有處理空間?

當然有
不過當然老九唔會搞;P
堅持玩叫三飛然後一齊到站;P

KW2523 發表於 2021-6-29 17:25

Justshamxx 發表於 2021-6-29 17:15
講起281M大幅削班變281,我反而覺得應該攞佢同82K重組,砌成新線82A(美田↔顯徑↔新田圍),換取82K雙向不繞 ...
82K唔經新田圍都冇得同幾倍班次嘅804/TML鬥架啦, 特別係804而家已經少見上唔到車, 反而用82K做新田圍-第一城, 執咗85A慳多幾架車仲好
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 2021 - 2022 年度沙田區 BRPP 總結