nchmt 發表於 2021-6-30 12:15

運輸署提供新巴796P及九巴296D客量

開心share
上個月突然興起問下運吉數客,原電郵係下面

平均載客量296D796P
平日上繁 (07-09) 往九龍51%34%
下繁 (17-20) 往新界42%60%
下繁後 (20-23) 往新界30%34%
假日全日20-23%N/A

X先生:

主旨:有關新巴796P及九巴296D服務(檔案編號:3-6753001200)
就你於2021年05月27日的個案,運輸署的回覆如下:
「謝謝你對新巴路線第796P號服務提供的意見,運輸署已備悉相關意見,並轉達巴士公司考慮。
根據運輸署在5月上旬的實地調查,新巴第796P號在將軍澳隧道巴士轉乘站(九龍方向)上午7時至9時的平均載客率約34% ,在將軍澳隧道巴士轉乘站(將軍澳方向)下午5時至8時的平均載客率約60%及下午8時至11時的平均載客率約34%。
謝謝閣下對九巴第296D號線的服務提供意見,本署已備悉閣下的意見。
根據本署在5月上旬的實地調查,九巴第296D號線:
- 在將軍澳隧道巴士轉乘站(九龍方向)平日上午7時至9時的平均載客率約51%,晚上8時至11時的平均載客率約6%;
- 在將軍澳隧道巴士轉乘站(將軍澳方向)平日下午5時至8時的平均載客率約42%,晚上8時至11時的平均載客率約30%;
- 在將軍澳隧道巴士轉乘站(九龍方向)假日平均載客量約20%;
- 在將軍澳隧道巴士轉乘站(將軍澳方向)假日平均載客量約23%。
運輸署會繼續監察上述路線的運作。謝謝你對公共運輸事務的關注。」
如有任何查詢,歡迎與我們的職員聯絡。

客戶服務主任
陳沛諭謹覆
2021年06月30日

GK3258 發表於 2021-6-30 12:17

即管睇下296D捱多幾耐先比796P完全吞食,越做越唔掂

nchmt 發表於 2021-6-30 12:19

兩巴出九龍都真係幾唔受歡迎:L
大家都一擔擔

kay 發表於 2021-6-30 12:27

做唔瓜296D自己又放血係最終結果
之前唔係話康城開到5點,好似無聲氣

poondriver 發表於 2021-6-30 12:34

GK3258 發表於 2021-6-30 12:17
即管睇下296D捱多幾耐先比796P完全吞食,越做越唔掂

要死一早就死左 296D 咁既客量都唔係呢一兩年既事
反而係上繁出九龍回程返將軍澳都仲keep 到半車 唔做呢半車客就即係送比新巴 咁比著我係狗巴我都死做落去 反正對家又唔係好好多仲要做到入康城

li1872903 發表於 2021-6-30 12:41

kay 發表於 2021-6-30 12:27
做唔瓜296D自己又放血係最終結果
之前唔係話康城開到5點,好似無聲氣

取消296D加密296A同98D好過

nchmt 發表於 2021-6-30 12:59

li1872903 發表於 2021-6-30 12:41
取消296D加密296A同98D好過

九龍站獨市😂

User12345678910 發表於 2021-6-30 13:09

九龍站獨市😂

高鐵開返後可以行去西九龍站坐W2(之後九展轉98D,將轉再轉296系),反正W2大把剩餘運載力

neoplan720p 發表於 2021-6-30 13:11

就算係296D客數差過796P,
但計埋成本,
盈虧未必差過796P。

你條796P將軍澳區行咁耐,
296D兩、三個站就入隧道,
車程已經差唔少。

AtrHenu 發表於 2021-6-30 13:21

九龍站獨市😂

講真園方個帶有幾多人會去將軍澳,不如直接D叫運吉用行政指令取消296D俾796P真全日而796X紅磡後經柯士甸道跟20A去膠鐵站仲可仲有數圍.:shutup:
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 運輸署提供新巴796P及九巴296D客量