ATSE40 發表於 2021-8-17 16:58

九巴 613A 投入服務、613 減班

由 2021.8.23 起,九巴 613A 線將會投入服務,服務詳情如下:

(i)    行車路線

安泰(西)往杏花邨(特別班次路線 613A 號):途經安茵街、安秀道、寶琳路、秀茂坪道、秀明道、曉光街、秀茂坪道、連德道、將軍澳道、鯉魚門道、東區海底隧道、東區走廊、民康街、英皇道、筲箕灣道、柴灣道、小西灣道、富欣道、小西灣道、新業街、柴灣道、永泰道、順泰道、盛泰道及杏花邨巴士總站。

(ii)   服務時間

星期一至五 0730、0745

(iii)車費

全程收費:$10.4
分段收費:
由健康村往杏花邨:$4.8

(iv)   巴士站

1.   安泰(西)(和泰樓)
2.   安泰邨
3.   愛達樓
4.   安達邨
5.   寶達邨
6.   秀程樓
7.   秀康樓
8.   秀樂樓
9.   秀茂坪商場
10.秀安樓
11.秀明樓
12.上秀茂坪
13.藍田站
14.東區海底隧道
15.健康村
16.模範邨
17.北角官立小學
18.新威園
19.船塢里
20.太古城中心
21.太安樓
22.海晏街
23.愛秩序灣道
24.南安里
25.阿公岩道
26.鯉魚門公園
27.大潭道
28.東區醫院
29.高威閣
30.康民街
31.怡泰街
32.漁灣邨
33.常安街
34.富欣花園
35.富欣道
36.小西灣運動場
37.富城閣
38.翠灣邨翠壽樓
39.香港專業教育學院
40.杏花邨巴士總站

Ref.:http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_63310.html

同日起 613 部分時段減班。

ref.:http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1629764195_4240_0.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

m_rd08 發表於 2021-8-19 11:42

新聞稿: http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news202108193896.html

Kj2052 發表於 2021-8-20 16:58

613同時0700-0800由15減至20分鐘一班

Justshamxx 發表於 2021-8-17 17:03

<del>「翠灣邨」多咗個新名:
「翠灣邨翠壽樓」;P;P;P</del>

其實只係插咗支九記旗,正式確立呢個名啫:lol:lol:lol

珀島魚蛋 發表於 2021-8-17 17:04

tina 發表於 2021-8-17 17:19

冇4蚊、9.9分段,差評

招標線咪有4蚊囉

JX9097 發表於 2021-8-17 17:19

藍田站有站
即係司機唔可以走捷徑(啟田道)
咁塞法其實未必畀正線快好多

Kj2052 發表於 2021-8-17 17:21

痕記分十個身都應付唔到當日新開的線

吳宗錡 發表於 2021-8-17 17:24

Justshamxx 發表於 2021-8-17 17:03
「翠灣邨」多咗個新名:
「翠灣邨翠壽樓」

[*]明明呢個係翠灣邨唯一一個巴士站,有咩需要加埋樓名呢?
[*]由鰂魚涌碌到柴灣,我質疑有幾個人會坐到總站。

平田 發表於 2021-8-17 17:42

柴灣終於有獨營九巴路線,有競爭,希望有進步

mtrA279-262 發表於 2021-8-17 17:44

冇4蚊、9.9分段,差評

本身613過完海都係得$4.8分段
呢條613A 係613分支
跟返613好正常姐

3ASV174 發表於 2021-8-17 17:45

吳宗錡 發表於 2021-8-17 17:24
[*]明明呢個係翠灣邨唯一一個巴士站,有咩需要加埋樓名呢?
[*]由鰂魚涌碌到柴灣,我質疑有幾個人會坐到 ...

重點不在於鰂魚涌碌到柴灣而係有無比 613A 更好既路線,可以由東九半山去到港島東,如果無咁 613A 已經有存在價值

呢o的情況已經好多次
睇死條線慢唔吸客,結果佢反而咩客都吸晒一日爆到黑
諗死條線夠快實吸客,結果快到無人搭,近年開既新線,半特快都係更容易跑出
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴 613A 投入服務、613 減班