ATENU135 發表於 2021-9-22 01:10

新巴18系服務倒退

2015年5月10日 新巴18改為只提供上繁北角至上環服務 下繁上環至北角服務
2021年9月20日 新巴18重新延長至堅尼地城 全日服務 18P再次只在上繁服務

18系可謂錯咗六年 到而家仲有冇錯?真係唔知

FBI2 發表於 2021-9-22 06:54

其實18P六年前已經要cut

StanleyVillage 發表於 2021-9-22 07:54

今日多咗條妖道,好難直接用番 6 年前來比較

東行嘅話,就算俾條 18P 仲喺度,但係一落橋喺碼頭開始咁樣兜,變番 18 食番中環客未必好差

但係西行一野放棄哂炮台山去到中環咁大段路嘅西環客,話就話面書西變谷有人實測過夜晚碌干諾道中橋底比起飛橋爭好少,但係呢個世界有種慢叫做「街坊覺得慢」

甜橙你係得嘅

FBI2 發表於 2021-9-22 08:11

StanleyVillage 發表於 2021-9-22 07:54

東行嘅話,就算俾條 18P 仲喺度,但係一落橋喺碼頭開始咁樣兜 ...

點快都唔夠mtr鬥啦,何況有18x吸水力強

odwinkinglam 發表於 2021-9-22 08:20

錯在港鐵,攪亂秩序

石頭 發表於 2021-9-22 08:34

FBI2 發表於 2021-9-22 08:11
點快都唔夠mtr鬥啦,何況有18x吸水力強

18P灣碼返放工既客源完全被放棄~

FBI2 發表於 2021-9-22 08:42

石頭 發表於 2021-9-22 08:34
18P灣碼返放工既客源完全被放棄~

下繁其實可以開番幾班18P返西環

kay 發表於 2021-9-22 08:45

其實本身18開到10分一班既話
咪可以18 18P一齊跑(各20聯合10)
不過開12分一班真係無得搞

但東行18P其實緣份已盡

FBI2 發表於 2021-9-22 08:52

5x西行夠特快啦,咪一樣死

kmb71k 發表於 2021-9-22 09:10

東行嘅話,就算俾條 18P 仲喺度,但係一落橋喺碼頭開始咁樣兜,變番 18 食番中環客未必好差

但係西行一野放棄哂炮台山去到中環咁大段路嘅西環客,話就話面書西變谷有人實測過夜晚碌干諾道中橋底比起飛橋爭好少,但係呢個世界有種慢叫做「街坊覺得慢」

甜橙你係得嘅
要入德輔道中塞定係入碼頭兜少少路
我寧願揀後者
前者係平日喺德輔道中起碼用多最少十至十五分鐘
後者而家近住摩天輪個位都拉直咗
起碼都順路咗啲
只係啲燈位冇得搞

以前西環客咁樣俾德輔道中折磨咗咁多年
有咗全日18P起碼吸番啲客
而家又行番呢條路
真係又趕番晒啲人搭鐵
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10