HM3044 發表於 2021-9-23 15:34

點解當年荃景圍會係開934A,而唔係一開波就930X上山呢

巴典
2013年7月,NR34線之承辦商現基有限公司通知荃威花園管業處,指因車輛調配困難,決定於同年9月1日起停辦該線;自此荃威居民失卻直接的過海巴士服務,需先乘坐九巴39M線或專綫小巴95M線往返荃灣站,再轉搭港鐵或其他交通工具前往港島,可謂相當不便。

當局遂透過2015-2016年度巴士路線計劃,建議於2015年第二季開辦全新過海隧道巴士路線934A,由荃威花園往灣仔,取道美環街、西樓角路、蕙荃路及德士古道前往荃灣路,以便荃景圍、愉景新城及綠楊新邨一帶居民前赴港島北上班,從而替代居民巴士NR34線。
2015-16 RPP:
https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/2015-16%20twrdp%20consultation%20paper%20(jan2015).pdf

如果係為咗補償荃景圍無咗過海邨巴而開新線,咁喺走線相近嘅930系加車開咪得,結果變咗係九巴開934A
如果當年930X上到山,而家應該佢哋有全日巴士出入銅鑼灣添;P

tina 發表於 2021-9-23 15:36

係咪因為荃景圍係荃灣西

珀島魚蛋 發表於 2021-9-23 15:38

B.B.B. 發表於 2021-9-23 15:46

城巴有更涼爽冷氣喎

odwinkinglam 發表於 2021-9-23 15:49

政治 和 商業政治因素呱

如同601/ 601P唔可以一開波係安達

619/619X/N619唔可以一開波係安泰往返順利

603A/603P/603S 唔可以去安達安泰,215R就得

巴士只有減班,無有意義的重整...

一向都係所有野是政治 和 商業政治因素,民生是次要..... 什廚路線18提升服務,為市民特別開辦,都是出於利益,多於民生便利

HM3044 發表於 2021-9-23 15:50

你嚟引戰㗎?九巴有月票、學生優惠

開線係2015-2016年度嗰陣呀,月乜野票呀

HM3044 發表於 2021-9-23 15:51

tina 發表於 2021-9-23 15:36
係咪因為荃景圍係荃灣西

可能TD認為荃景圍啲人無934A都係行落去荃景圍天橋搭934掛(2015/16年嗰陣)

JC2048 發表於 2021-9-23 16:06

有又點?得嗰上下晝兩班車
返晏少少都搭唔到
我寧願要全日車出銅鑼灣

成件事好明顯有公司生人霸死地

陳太 發表於 2021-9-23 16:17

官商勾結加+運輸署行政失當

JX9097 發表於 2021-9-23 16:46

快啲叫九巴開條赤柱對外線先啦
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 點解當年荃景圍會係開934A,而唔係一開波就930X上山呢