天空之神 發表於 2021-10-29 07:45

0q9w8e 發表於 2021-10-28 23:35
柴斜要靠小西灣咋話
又唔見8多人過8P?
又唔見780多人過788?

下下界走柴斜,要 85P 定線
同班人要馬鞍山線界走富安一城,屯市線界走 VIP
坑口界走康翠,康城線界走將南,北區線界走粉嶺南,269D 界走元朗市

有咩分別?

qunow 發表於 2021-10-30 10:25

brianso198 發表於 2021-10-28 20:10
貴得果小小好意思拎出黎講

現實82X非繁每車一轉倒埋都唔知有無60客, (有時40客都可以唔敢講有)

仲有康怡個站82X要同106搶客

qunow 發表於 2021-10-30 10:31

brianso198 發表於 2021-10-28 18:28
65就無計,本身耀東客多,而且當年就係為咗耀東、北角一帶同東區醫院而設。

65A就算啦,明明畀佢行到樂翠 ...
82X去最多客嘅康怡,82唔係特別多上落嘅話,車程只係輸幾分鐘,同埋觀感,如果82X要跟N8P行法嘅話,未必冇客,但原本專登等架車嗰批特快客就會冇晒
而柴斜仲有81
同埋82X而家做埋特快轉東隧線嘅功能

brianso198 發表於 2021-10-30 10:47

qunow 發表於 2021-10-30 10:31
82X去最多客嘅康怡,82唔係特別多上落嘅話,車程只係輸幾分鐘,同埋觀感,如果82X要跟N8P行法嘅話,未必冇 ...
早繁外去康怡無錯係客倉,但有幾多?
見親同坐親都係15個以下落車,仲要好多係個位數字。

假期先叫好小小不過以15分班都只叫正常客量。

我682每個鐘做多一單錢箱分分鐘仲多過82X,
不過682無需要加渣嘛。

早繁以外批所謂特快客基礎薄弱,佢有日話想跟N8P行我真係唔會覺得意外。

brianso198 發表於 2021-10-30 10:49

qunow 發表於 2021-10-30 10:25
仲有康怡個站82X要同106搶客

就算我掉走條106,條線行緊15分班結果會點?
一樣有批客會去太古城坐車。

而且坐得106,好大比例係筲箕灣柴斜落。

qunow 發表於 2021-10-30 12:03

brianso198 發表於 2021-10-30 10:49
就算我掉走條106,條線行緊15分班結果會點?
一樣有批客會去太古城坐車。

而家82X行緊15分鐘一班係會有批客睇時間去排隊等車上,塞車甩班就會轉上106
康怡同太古城之間雖然行幾分鐘就到,但應該冇幾多客肯行,行得嚟不如地鐵轉小巴,還掂都要上上落落不如經條全天候嘅路仲有密車搭

JX9097 發表於 2021-10-30 12:41

而家82X行緊15分鐘一班係會有批客睇時間去排隊等車上,塞車甩班就會轉上106
康怡同太古城之間雖然行幾分 ...

康怡同太古城兩者雖然看似好近
但真係要行過隔離係極不方便

brianso198 發表於 2021-10-30 14:36

康怡同太古城之間雖然行幾分 ...
果條隊下繁時以外連118紅隧 等5分鐘嘅長度都無,拎出嚟講?
你可以反駁話因為要等15分鐘令條線未做到最大化,但82X鰂魚涌太古面對幾多競爭?

qunow 發表於 2021-10-30 16:21

brianso198 發表於 2021-10-30 14:36
果條隊下繁時以外連118紅隧 等5分鐘嘅長度都無,拎出嚟講?
你可以反駁話因為要等15分鐘令條線未做到最大 ...
118唔夠班次係118嘅事,就算淨計紅隧線,有幾多條條隊會長過118?

brianso198 發表於 2021-10-30 16:30

qunow 發表於 2021-10-30 16:21
118唔夠班次係118嘅事,就算淨計紅隧線,有幾多條條隊會長過118?
連104、110呢D都可以做到。

82X假期康怡倒埋都唔至於話好掂好掂,下繁一樣係咁。
康怡無錯係客倉,但得一個康怡客倉有咩用。

你講到架82X特快客好有需要,但事實呢?

好老實呢架82X肯定唔會有賺,家下連2A一程換幾水客都唔能擔保有錢搵,更何況中段成轉得四五十客嘅82X?
計埋柴灣返小西灣嘅客,畀你倒埋有無七十客?

新巴最傻就係走去減有客線嘅車,無客嘅就走去繼續開密佢。
如果連82都要減,82X我覺得更加要減。

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12
查看完整版本: 城巴 X8 投入服務、8X 調整班次