kay 發表於 2021-10-31 09:55

開左x8後,8x同19豬紙以聯合班次寫時間表,無再寫個別路線班次

brianso198 發表於 2021-10-31 10:28

qunow 發表於 2021-10-31 09:50
問題係,就算班客轉上106同606,有一半班次都係新城,全程收費11.3,分走一半都仲有5.65,多過82收費,即 ...
唔同站位又點?
度埋啲咁嘅屎橋,全世界都無得益係新巴呢間嘢先做得到。

仲有,個客邊間公司就邊間公司,做乜要除一半?有得咁計㗎?

而家我只知,82減完班,81、8H客量升得唔明顯,82X無升過
完全唔知玩乜。
講到條82X天花龍鳳,但唔肯面對82X非繁客量差嘅現實。

81仲要分咗架車去開架吉車遊街嘅81P。

106116_1023 發表於 2021-10-31 10:57

以我觀察,非繁82X已經比最初多左唔少客,一定唔會無升過
尤其係吉之島個站已經長期有一批客等,
加上執埋西筲愛既客,都可以坐滿上東廊,
就係因為咁,我去環翠漁灣而家都坐番8H/82算
西行非繁一定客少過東行無得講,就算係8P/788都唔會好幾多,
環翠新翠又有個MTR站係度競爭,但係唔好忘記佢收$6.3,
一條只能去QB太西筲既路線價錢直逼8X/8P,話無得賺我點都唔信,
用車少、路程短回車快、車費特貴、客量唔差東行又幾好,分分鐘可能係新巴愛線之一

Kj2052 發表於 2021-10-31 11:28

打咗電話fc咗開0815同0840

brianso198 發表於 2021-10-31 12:53

106116_1023 發表於 2021-10-31 10:57
以我觀察,非繁82X已經比最初多左唔少客,一定唔會無升過
尤其係吉之島個站已經長期有一批客等,
加上執埋 ...

收六個幾但每車倒埋都無8P咁多客,拎82X同8P比?

106116_1023 發表於 2021-10-31 13:29

brianso198 發表於 2021-10-31 12:53
收六個幾但每車倒埋都無8P咁多客,拎82X同8P比?
我比較既係價錢,唔係客量,講客量實際上有邊條可以同8P比?
但係唔代表82X無增長無肉食,
用車少、路程短回車快同時車費貴、呢D因素係8P唔會有,
而家好多人都唔抗拒坐82X,原本以前坐82既人而家有唔少都轉坐82X (當然講緊東行),
柴灣區內、柴斜新住宅又不斷補充82客量,根本就係雙贏,尤其對新巴黎講

brianso198 發表於 2021-10-31 18:23

106116_1023 發表於 2021-10-31 13:29
我比較既係價錢,唔係客量,講客量實際上有邊條可以同8P比?
但係唔代表82X無增長無肉食,
用車少、路程短 ...

東行班人見682都上啦,洗靠你架82X?
西行更加咪提,早繁外只做鰂魚涌得罪講句,有幾多客?

106116_1023 發表於 2021-10-31 19:23

brianso198 發表於 2021-10-31 18:23
東行班人見682都上啦,洗靠你架82X?
西行更加咪提,早繁外只做鰂魚涌得罪講句,有幾多客? ...

我上星期非繁坐82X東行上東廊前坐滿,鰂魚涌、康怡再執下西愛都唔少
非繁西行出柴灣除左82之外條條都係差唔多,無得講

HY1012 發表於 2021-10-31 19:31

82X 朝早係柴灣返太古坊最快選擇.我之前返暑期工都係靠佢

brianso198 發表於 2021-10-31 21:30

106116_1023 發表於 2021-10-31 19:23
我上星期非繁坐82X東行上東廊前坐滿,鰂魚涌、康怡再執下西愛都唔少
非繁西行出柴灣除左82之外條條都係差 ...
西行呢?我講過好多次,82X西行早繁以外先大問題。
小西灣特快去鰂魚涌早繁外養唔到係事實。

好老實,東行一班半班識坐滿又點?仲有幾多班東行會咁?

仲要而家放學時間早哂,架82富城閣上唔到大家咪一樣當無事發生。
西行你82X可以幫到幾多82?
早繁有學生客82X夠坐滿入小西灣啦,你試吓無呢批學生客會點?
早繁柴灣去鰂魚涌多客我夠明啦,非繁呢?
拎82X非繁夠客有錢搵真係第一次聽。

如果咁有錢搵,屎水唔洗叫窮啦。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12
查看完整版本: 城巴 X8 投入服務、8X 調整班次