qunow 發表於 2021-10-30 17:34

天空之神 發表於 2021-10-29 07:45
下下界走柴斜,要 85P 定線
同班人要馬鞍山線界走富安一城,屯市線界走 VIP
坑口界走康翠,康城線界走將 ...

8X原本做到密車慢啲都冇問題,但同19號聯合班次之後,班次唔穩定,先會有人想話嘅然橫掂都係疏車不如拆線特快
8X同19個聯合班次問題解決唔到,只會繼續有呢啲聲音
一係就索性非繁全部19做晒,8X淨係做繁忙時間短途班次,還掂兩條線聯合班次就算西行聯合到都已經減到十分鐘一班

qunow 發表於 2021-10-30 17:51

brianso198 發表於 2021-10-30 16:30
連104、110呢D都可以做到。

82X假期康怡倒埋都唔至於話好掂好掂,下繁一樣係咁。

82X西行3個客車費=82西行4個客 = 85 西行4.5個客
柴斜嘅話81都貴過82

減82班可以令到有啲客去西灣河都照上82X,去柴灣斜都照上8X/19,然後再加埋8H令到每個鐘多咗兩班貴價流水車,仲有106/606/682/694俾兩蚊客搭嚟賺補貼,所以咪揀82嚟減
82個別班次係可以頂閘,但收得平係原罪,仲要回車慢

brianso198 發表於 2021-10-30 18:34

qunow 發表於 2021-10-30 17:51
82X西行3個客車費=82西行4個客 = 85 西行4.5個客
柴斜嘅話81都貴過82

三個客先等於四個,你覺得呢個好重要?
你82客多過你架82X幾多倍?一轉82無錯行得耐但做一轉82閒閒地換兩三水客,82X呢?做到三水客偷笑,仲要東行西行價錢唔同,東行做82同82X根本無分別。

價錢低得果少少,如果以你嘅思路82X更加應該減班。
81仲慘,拎咗架車開咗架連單層都得幾個客上公路嘅81P。

好老實減85好正常,唔係幾多客而係85成本比82,82X多成大截。
減完班85無上唔到車問題,最多客又有85A同27分走部分客。82減完都無問題呀,因為有對家106分走客呀嘛,你覺得有幾多去返82X?早繁就有,中段就算把啦。

8H就更加不值一提,條線開咁少車都可以蝕到趴係度。

面對現實啦,講到天花龍鳳都改變唔到82X繁忙時間以外唔夠人嘅現實。

qunow 發表於 2021-10-30 18:38

brianso198 發表於 2021-10-30 18:34
三個客先等於四個,你覺得呢個好重要?
你82客多過你架82X幾多倍?一轉82無錯行得耐但做一轉82閒閒地換兩 ...

咁請你解釋巴士公司決定嘅原因。

brianso198 發表於 2021-10-30 18:50

qunow 發表於 2021-10-30 18:38
咁請你解釋巴士公司決定嘅原因。
計數計到盡囉

以為減完就會推到人上82X
而家結果點?

8H又蝕到趴, 85又蝕, 81客量又唔係升到好做左好多
82自己又無啦啦跌客, 82X又無咩點升過

結果得益係邊個?

連106/606小西灣柴灣去筲箕灣全費客都比以前多左,
以前邊有呢D客?
(講到明, 唔係兩蚊)

qunow 發表於 2021-10-30 19:06

brianso198 發表於 2021-10-30 18:50
計數計到盡囉

以為減完就會推到人上82X

我咪就係覺得巴士公司計完數先繼續咁行82X
106/606就算自已收得一半客嘅車費,除二平均起上嚟收入依然多過82
小巴20之類都冇額外運力可以接客

brianso198 發表於 2021-10-30 19:10

qunow 發表於 2021-10-30 19:06
我咪就係覺得巴士公司計完數先繼續咁行82X
106/606就算自已收得一半客嘅車費,除二平均起上嚟收入依然多 ...
所以咪話佢計錯數
而你就走去幫巴士公司背書咁濟

82夜晚去北角減班我真係唔會點嘈佢, 因為真係客比較少
連非繁下繁都減班就真係唔知玩乜

qunow 發表於 2021-10-31 04:17

brianso198 發表於 2021-10-30 19:10
所以咪話佢計錯數
而你就走去幫巴士公司背書咁濟

即係咁,假設小西灣西行每個鐘有500個客搭82去柴灣至鰂魚涌沿途,佢減到10分鐘一班,唔係載唔晒但唔吸引,結果啲客走去搭其他車,但走去搭其他車嘅結果係巴士公司賺咗,因為其他線差唔多條條都貴過82,而就算啲客走咗去搭聯營過海線,因為過海線收費高,所以就算淨係攞得返一半客嘅車費,平均起上嚟,新城嘅收入都高過啲客照搭返82。

唯一會輸嘅係如果啲客改搭小巴或者地鐵,但小西灣要去筲箕灣至鰂魚涌要地鐵轉小巴,10分鐘一班82未至於送到啲客轉車落地底

我唔係話要幫巴士公司說話,而係嘗試理解巴士公司決定嘅原因,並且會導致點樣對待唔同路線嘅服務,咁先有得諗有咩方法巴士公司係會受落而沿途可以有返合理服務。

brianso198 發表於 2021-10-31 08:33

qunow 發表於 2021-10-31 04:17
即係咁,假設小西灣西行每個鐘有500個客搭82去柴灣至鰂魚涌沿途,佢減到10分鐘一班,唔係載唔晒但唔吸引 ...
你呢個前設事實上已經唔成立。計埋呢啲婆仔數,持住有架8H以為可以推人上去,點知架8H能見度仲低過同樣搵30分班嘅2。
你玩到咁,班客第一個會諗乜?106同606囉。

但對家時段就送哂畀對家啦喎,佢以為自己銀包多咗,但步入一個惡性循環佢不自知渣嘛。

好老實,條82X開咗幾多年?
如果開咗咁多年非繁都係呢個樣走去同檢討82,咁同我做錯嘢檢討別人有乜分別?

qunow 發表於 2021-10-31 09:50

brianso198 發表於 2021-10-31 08:33
你呢個前設事實上已經唔成立。計埋呢啲婆仔數,持住有架8H以為可以推人上去,點知架8H能見度仲低過同樣搵3 ...

問題係,就算班客轉上106同606,有一半班次都係新城,全程收費11.3,分走一半都仲有5.65,多過82收費,即係平均起上嚟新城都係收多咗錢
而且106/606喺小西灣嘅西行站位都同82唔同站
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12
查看完整版本: 城巴 X8 投入服務、8X 調整班次