ef66 發表於 2021-10-22 21:38

東鐵過海通車後過海巴士去向

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 4%E9%87%91%E9%90%98

在這篇新聞說到東鐵過海段將會明年6-7月通車,到時新界東的市民不需要轉車直達港島,過海巴士客量因而影響,現階段之中,應該要點樣重組,才可以有效率。

Choi 發表於 2021-10-22 21:48

除118外其他都不樂觀

AE367 發表於 2021-10-22 21:49

301同307可能直接取消。

LN9267 發表於 2021-10-22 22:07

Choi 發表於 2021-10-22 21:48
除118外其他都不樂觀

我覺得巴士公司會大搞青沙過海巴士線,務求把影響減至最低。
例如應該做大907C那些,982X分拆路線應對。

jackycmy 發表於 2021-10-22 22:11

AE367 發表於 2021-10-22 21:49
301同307可能直接取消。
307服務範圍完全唔近鐵路
反而182同鐵路平衡

KG1428 發表於 2021-10-22 22:25

170可以say goodbye

FBI2 發表於 2021-10-22 22:29

101,104,111,115,170,171,182,301,307,681,978都是重災路線

hadboy5 發表於 2021-10-22 22:34

但問題係九卡過海,應付到新客嗎?屯馬線都唔係太應付到

天空之神 發表於 2021-10-22 22:35

LN9267 發表於 2021-10-22 22:07
我覺得巴士公司會大搞青沙過海巴士線,務求把影響減至最低。
例如應該做大907C那些,982X分拆路線應對。
...

907C 982X 入中環內街剩行車時間都輸
985AB 唔見得會好好多,又係輸內街

301 就因為九鐵而生,就一定會死
104 少不免要改組
101X 都係死路一條,今年仲要劃自殺格

黎緊果份 RPP 好重要

eric278 發表於 2021-10-22 22:39

hadboy5 發表於 2021-10-22 22:34
但問題係九卡過海,應付到新客嗎?屯馬線都唔係太應付到

之前有消息指,東鐵線全部轉9卡後,雖然會增加班次,
但整體運載力反而比以前全部12卡時還要少。

加上東鐵線已多次出現負荷超過100%的情況,
處理過海線重組時(尤其新界區)肯定會有一定難度。

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 東鐵過海通車後過海巴士去向