rusf101001 發表於 2021-10-22 23:36

天空之神 發表於 2021-10-22 22:35
907C 982X 入中環內街剩行車時間都輸
985AB 唔見得會好好多,又係輸內街

新界東多次轉車輸唔晒
尤其中上環都唔係沙中線直接受惠
大埔已經唔係人地樓下
又要駁K巴/71A
982/985系都係要轉多次馬鐵

一程過有位坐到尾
車程唔係差好多都趕唔到人走既

E500facelift 發表於 2021-10-22 23:40

新界東既東西隧巴應該仲有得做,反而部份紅隧巴士,如沙田線(如182),低客量線(如103,113),以及經土瓜灣往返中西區(101,111等)就難講DD

E500facelift 發表於 2021-10-22 23:43

補充: 除非d客係好介意不停轉車同唔介意塞下車

rusf101001 發表於 2021-10-22 23:53

E500facelift 發表於 2021-10-22 23:40
新界東既東西隧巴應該仲有得做,反而部份紅隧巴士,如沙田線(如182),低客量線(如103,113),以及經土瓜灣往 ...

101/111未死得
9卡車咁逼一定比新界人塞爆

搭去紅磡站經沙中線去金鐘應該係一個好大既樽頸位
到時有心搭鐵都塞唔到入去;P

唔好講去中上環仲要轉多次:L

cktse 發表於 2021-10-22 23:54

307影響相對輕微,因為火車站一啲都唔近大埔中心附近住宅

toby_tl10 發表於 2021-10-22 23:55

九巴應該唔係好驚,過海線跌嘅客,新東執得返。9卡嘅運載力大家有目共睹,淨係做現有東鐵範圍都做唔掂,過埋海更加唔使講,一定有客嘔出嚟,而且規模遠超西鐵轉屯馬倒落260X嘅客

東鐵過海,真正驚嘅係善水

rusf101001 發表於 2021-10-23 00:00

toby_tl10 發表於 2021-10-22 23:55
九巴應該唔係好驚,過海線跌嘅客,新東執得返。9卡嘅運載力大家有目共睹,淨係做現有東鐵範圍都做唔掂,過 ...

宜家屯馬都搞成咁
但有人真係拎住張咸豐年代買既西鐵月票係冇加價
到時再加新西人一齊落場塞爆個沙中線;P

南昌轉車都只係中上環
宜家沙中去到灣北金鐘:lol

LN92830 發表於 2021-10-23 00:03

東鐵過海段響出年年中通車後, 61R(NR61)同88R(NR88)可以收皮喇!!!!:lol;P

eternalflame 發表於 2021-10-23 00:06

Steven_BUS 發表於 2021-10-22 23:16
東鐵線個金鐘站月台在5樓 (由地面向下數落去), 趕時間返工要經過4層電梯逼沙甸魚, 才能到出口
加上9卡車運 ...

金鐘L5有晒去咁多層嘅扶手電梯
南港島線仲深多層喎,又點解無問題?

qunow 發表於 2021-10-23 00:07

hadboy5 發表於 2021-10-22 22:34
但問題係九卡過海,應付到新客嗎?屯馬線都唔係太應付到

過海客過埋海先轉車,算舊客唔算新客
反而應該諗港島線夠唔夠容量食
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 東鐵過海通車後過海巴士去向