tommy14D 發表於 2022-4-29 19:31

紅隧線惡夢的一天要來了

Now新聞, 東鐵過海下個月15號通車

proschebus 發表於 2022-4-29 20:49

屎水惡夢就真,冇左機場邊境線,冇埋紅隧連高收入既線,未到2045全線電巴,四五個月都唔知頂唔頂到

lokaku 發表於 2022-4-29 21:01

不止紅隧線受影響,仲有969 307 681果堆。

LongWin6501 發表於 2022-4-29 21:05

聽住先,通車曰期佢隨時改

peterkl 發表於 2022-4-29 21:12

其實南北線一通,九龍東西部(黃大仙/鑽石山),九龍中東部 (九龍城/土瓜灣/樂富九龍塘橫頭磡),以及沙田市,去港島電車路既過海巴士應該會跌最少1半客;沙田中部,以及亞公角以南,原馬鐵沿線應該過海巴士會最少唔見30%;但富安以北以及馬鞍山區內,大埔粉嶺上水遠離火車站既屋苑就反而應該無太大影響

GM 發表於 2022-4-29 21:51

peterkl 發表於 2022-4-29 21:12
其實南北線一通,九龍東西部(黃大仙/鑽石山),九龍中東部 (九龍城/土瓜灣/樂富九龍塘橫頭磡),以及沙田市 ...

北區兩條線都唔掂
978 華明圈應該客量爆跌
30分鐘上公路太慢

673九巴亦打算繞經華明圈救線

peterkl 發表於 2022-4-29 21:54

GM 發表於 2022-4-29 21:51
北區兩條線都唔掂
978 華明圈應該客量爆跌
30分鐘上公路太慢

不過返工客,尤其係粉嶺大埔,應該寧願要個位好過由頭企到尾,起碼有得nap一下

不過我放工都會盡量坐巴士,有位坐,同地鐵差唔多時間但可以nap大半個鐘....

E500facelift 發表於 2022-4-30 07:27

lokaku 發表於 2022-4-29 21:01
不止紅隧線受影響,仲有969 307 681果堆。
講到個個都鍾意轉車咁,同埋307 681 969好慢咩?點解受影響?

avianwind 發表於 2022-4-30 07:34

某水公司前排早繁時段
仲玩緊38xx行紅隧線
;P

ahken 發表於 2022-4-30 08:15

E500facelift 發表於 2022-4-30 07:27
講到個個都鍾意轉車咁,同埋307 681 969好慢咩?點解受影響?

307同681俾東隧觀繞加大隧呢個combo玩死(正如690同694都俾將隧加東隧玩死一樣)
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 紅隧線惡夢的一天要來了