kay 發表於 2022-5-15 08:53

FBI2 發表於 2022-5-15 08:50
策劃部大哥顧住益火車很興奮,邊會諗到呢d吸客策略,做左d錯既重組趕客都唔會被扣俸祿。功就自己領,蝕就 ...

黃生應該諗住開左條線就自動吸客
但呢樣自動吸客能力
MTR真係高過巴士好多
MTR首航同巴士首航都係兩個世界

FBI2 發表於 2022-5-15 09:08

kay 發表於 2022-5-15 08:53
黃生應該諗住開左條線就自動吸客
但呢樣自動吸客能力
MTR真係高過巴士好多

793假期係出到客去九龍灣既,問題只係出到幾多客? 係咪足以拎咁多部車去招呼?

2076 發表於 2022-5-15 09:41

793假期係出到客去九龍灣既,問題只係出到幾多客? 係咪足以拎咁多部車去招呼? ...

如果有左 793 之後可以斬短 797 去返牛頭角,都唔會蝕水咁多.......

795X 又唔會完全冇新客,不過 795X 新客 + 795X 減 793 票價差額 + 793 九龍灣新流水客 3 樣野加埋,補唔補得返 793 跌客就好難講了。

不過新巴應該係諗 cut 走咁多車,擺落 TKO 蝕都好過擺港島蝕,港島個盤點做都唔大,但係借 793 過橋就可以搶流水,當然,從 797 20A 等表現就知乜事。

kay 發表於 2022-5-15 09:54

793假期係出到客去九龍灣既,問題只係出到幾多客? 係咪足以拎咁多部車去招呼? ...

最後睇蘇屋-九龍灣有幾多客
講真屎水比人丙係合理
自己HEA做港島流水
但又不斷係九龍做流水;P

10598C 發表於 2022-5-15 12:24

Citcalag 發表於 2022-5-14 19:56
旺角道就梗係啦,成堆將軍澳 (296C 796C 98C) 以至東九車都係果度,而且喺正旺東同TOP兩個商場之間,人流 ...

我從來唔否認彌敦道站位靚,但都要考慮路況問題
紅隧同新填地從來都係臭朵級數塞車,再其次其實太子道西天橋都經常性塞車,只係兩舊si同一舊si嘅分別而已

路網加路況問題,係有大量線做緊旺角道嘅時候,其實油麻地同旺角南返東九點做都死,極其量係停先達已經叫最近,同西行對稱返
但明顯先達應付唔到過多車流

至於開唔開全日理應不成考慮點,因為 795X 已經落實開全日

herman15hk 發表於 2022-5-15 20:19

10598C 發表於 2022-5-14 02:16
大致上贊同,尤其新 793 係九龍城飛橋可以追返少兜九龍灣嘅時間,而環保大道直出旺角深水步又可以進一步 ...

其實如果夠客量支持最理想係793再分兩條,一條做哂將南同環保的話未出隧道已經行大半個鐘....完全唔開胃
793 將站-將南-調景嶺-(797特行法)-將轉-Megabox-新蒲崗 - 296C式飛橋 - 796C原線
793P 將工-康城-清半-將轉-796C原線
做到同797配合得來唔重疊,比康城多條線善用將轉

FBI2 發表於 2022-5-15 20:48

2076 發表於 2022-5-15 09:41
如果有左 793 之後可以斬短 797 去返牛頭角,都唔會蝕水咁多.......

795X 又唔會完全冇新客,不過 795X...

叫新記做好條948先講其他線啦

ATSE40 發表於 2022-5-15 21:00

FBI2 發表於 2022-5-15 20:48
叫新記做好條948先講其他線啦

原來做唔好一條線就可以叫人棄埋其他區,我嗰區都無東區線喎,係咪有資格叫其他區嘅東區線唔可以再加車加班?:D

FBI2 發表於 2022-5-15 21:05

ATSE40 發表於 2022-5-15 21:00
原來做唔好一條線就可以叫人棄埋其他區,我嗰區都無東區線喎,係咪有資格叫其他區嘅東區線唔可以再加車加 ...

我意思係948爆到瀉都唔搞好,仲諗住搞將軍澳,都唔明乜野叫賺錢.

ATSE40 發表於 2022-5-15 21:11

dennis28a 發表於 2022-5-15 02:26
其實九龍灣出旺角本身唔算少客,只係班客直接行返上鐵。
點解會發生依件事,就多謝九龍灣塞出啟業時間本身 ...

而家宏照道特別係圍住零碳嗰度人同車都要爭路,一早就要搬線走啦,所以我先話 793 真係改就咪再塞落去。唔係陣間淨水埗 X6C 都同佢打和就嘥氣啦。
不過就算搵 795X 做都唔好得幾多啦,班人尾站一定優先上平嗰部,仲未計而家 795 盤數好似差過預期。真係全日到都可能執到lu:time:
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 堅決反對合併成793