herman15hk 發表於 2022-5-13 00:06

ben2004 發表於 2022-5-11 01:07
你講 795X 丫嘛, 咁咪分享下依家 795X 既情況, 早繁得一班車 0740 將軍澳開, 冇第二班架啦, 呢一班車 795 ...

下繁做全晚東行隨時有得做過上午西行。試過信和6C轉796P即刻有車,將軍澳道慢車可以仍然做到30分鐘返到富康

一來夜晚東行除咗將軍澳道有機會塞之外,其它正常都唔會點塞,二來感覺上夜晚啲人無咁在意車程時間,一程過行少幾步。

214P_world 發表於 2022-5-13 01:18

koneotis 發表於 2022-5-10 02:17
將軍澳入九龍灣係有需求,條297應該係星期日最旺場嘅將隧車,好明顯屎水打緊一模一樣算盤,用797價錢上收 ...
雖寶琳有2架小巴出megabox,但撇除寶琳 仍有坑口客,297 假日出megabox自有客量保證
不過 793 如意算盤能否打響...... 就視乎調景嶺,畢竟還有觀塘線直出九龍灣 免費shuttle

214P_world 發表於 2022-5-13 01:35

ctb8107 發表於 2022-5-10 07:38
其實如果佢唔貪心,開795X全日主力做油麻地特快+美孚客,796C keep返做旺角特快+深水埗長沙灣客,其實係可 ...

但加士居道/漆咸道北有幾吸引... 以及美孚有幾多客,有少少保留

214P_world 發表於 2022-5-13 01:38

2076 發表於 2022-5-10 08:07
其實 793 795X 的最大問題係去旺角方向,795X 要食死亡交叉唔快得過 796C,入將軍澳方向 795X 的確係可以穩 ...

你講出的問題正確,但建議中有漏洞 (例如九龍城至九龍灣 795X 做唔到)

214P_world 發表於 2022-5-13 01:40

樂仔〞 發表於 2022-5-10 10:18
其實 795X 守到中九龍幹線開就得 , 不過似乎仲有 D 長遠 , 要捱到 2026

中九龍幹線油麻地有出口直入彌敦道嗎?中九龍幹線去大角咀/南昌站一帶先至方便

214P_world 發表於 2022-5-13 01:51

herman15hk 發表於 2022-5-10 13:32
795X 我覺得係要好似796P開至少大半日嘅,明明係隧巴必經之地,的登打士街更係僅次於山東街/銀中多人等車 ...

認同,油麻地一段彌敦道 咁多年來都只得93K一條入將軍澳,仲要先經土瓜灣 再經觀塘 後上秀茂坪......
根本 296 / 98 / 796 三個系列中,其中一個系列早就應該分拆支線做油麻地

214P_world 發表於 2022-5-13 01:54

herman15hk 發表於 2022-5-10 13:58
先達行少200M,但家樂坊行過去呢?
將軍澳唔係屯門,我哋有地鐵直達調景嶺㗎,行得去先達我落咗龜站啦
...

的確係,調景嶺雖出到d客 但未至於一個旺角夠幾條線做......
793 如果主打 旺角/九龍城至九龍灣 市區段 (即類296C經營方式),其實將軍澳站做總站兼直出就得,冇必要區內都嘥油行半個鐘

214P_world 發表於 2022-5-13 01:56

Citcalag 發表於 2022-5-10 14:57
我好同意。795X經既全部都係旺區,差極有限

至於塞車問題,行得旺角點行都塞架啦。旺角道有時下晝或者假 ...

係,而且油麻地返調景嶺 比旺角再多一個站,理論上巴士優勢較明顯

214P_world 發表於 2022-5-13 01:58

Johnchan909 發表於 2022-5-10 23:54
796c 就算塞到去麗港城,九龍城又塞一陣,旺角去到將轉都係半個鐘多啲。45分鐘已經轉埋車落埋坑口(等咗3分 ...

A29 咁多時段一個鐘一班 都只係等咗3分鐘,真好彩😂

Ravenclaw 發表於 2022-5-13 02:24

214P_world 發表於 2022-5-12 22:15
30分鐘一班 調景嶺第一時間落地底,將南亦唔會搭,康城更加冇客

但問題系就算有左將轉,聽聞796c既客量都係唔理想喎…雖然我覺得其實冇咩必要拆795x出黎,咩美孚好好做咩?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 堅決反對合併成793