nwfb1001 發表於 2022-6-29 08:55

FBI2 發表於 2022-6-29 08:19
聽聞城巴想唔做第一城村巴,但同TD傾唔掂數

城巴除咗20A,仲有咩想做?

edhong 發表於 2022-6-29 09:05

cx838 發表於 2022-6-29 10:18

你應該要問點解呢家有咁多替代服務下仍然可以畀呢啲路線續牌?或者應該再增加條款限制乘搭條件才對。
...

政府只會不批准新牌,舊牌續牌很少會revoke ,現在政府連市民的基本生活都處理唔到,呢啲唔會唔續

天空之神 發表於 2022-6-29 10:34

AVBWU291 發表於 2022-6-29 08:38
佢唔做,有冇第二間公司肯做係最大問題。

老冠做最多愈做愈爛

陽光做應該遲早送比老九收工

12Lane 發表於 2022-6-29 10:47

你應該要問點解呢家有咁多替代服務下仍然可以畀呢啲路線續牌?或者應該再增加條款限制乘搭條件才對。
...
繁時咁多人坐都唔比續,應該好多同鐵重疊嘅路線都取消得。
不過續唔續都唔到市民決定啦,no stake in society。

AVBWU291 發表於 2022-6-29 10:48

天空之神 發表於 2022-6-29 10:34
老冠做最多愈做愈爛

陽光做應該遲早送比老九收工

係唔知班業主肯唔肯畀細公司做,咩 大利、ABC 嗰啲。啲細公司做應該冇咁易 hea 做。

HV7025 發表於 2022-6-29 11:21

AVBWU291 發表於 2022-6-29 08:38
佢唔做,有冇第二間公司肯做係最大問題。

如果無第二間公司做,隨時係九巴用900做羊頭入嚟補位
就算用182/680補位,九巴都攝夠一半位

城巴唔想做88R應該係嫌非專雞肋
但如果後果係九巴攝位,以而家兩邊公司咁多牙齒印,唔相信城巴會送第一城半壁江山俾厹

YY487 發表於 2022-6-29 11:29

HR1377 發表於 2022-6-29 11:29

HV7025 發表於 2022-6-29 11:21
如果無第二間公司做,隨時係九巴用900做羊頭入嚟補位
就算用182/680補位,九巴都攝夠一半位

自從東鐵過海後,就算九巴用900名義做第一城未必有肉食,況且第一城已經有182

相信善水唔想做88R皆因蝕錢

HV7025 發表於 2022-6-29 11:42

HR1377 發表於 2022-6-29 11:29
自從東鐵過海後,就算九巴用900名義做第一城未必有肉食,況且第一城已經有182

相信善水唔想做88R皆因蝕 ...

以屎水公司近年作風,要同對家抗衡,蝕錢都要繼續做架啦
88R本身設定已經係巴士迷最夢寐以求嗰隻 時間短 回車快 收費高
東鐵過海後客量無急跌,最多咪少蝕
如果呢班客走去182,收平咗,兼行車時間大增,城巴真係賺得多過88R?
如果咁就送個場出嚟,以88R兩繁客量,我唔信九巴唔想攝位呀
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 城巴 88R 調整班次