shakugan2005 發表於 2022-7-26 03:34

JX9097 發表於 2022-7-25 21:16
最好就梗係重新分配62X/ 259D服務範圍
但...屯碼會接受拖慢259D嗎?
(莫論只係VIP區,而唔入屯中)

62X屯門市中心直出冇問題, 可以既話係用267X名義全日摺左62X去;

259D個問題係反方向行/站位會唔同, 所以理想既會係放返係屯門碼頭, 如果跟506去到屯門市中心直出咁未可以做到62X/259D都係屯門VIP直出;

安定/豐景園有61X就夠, 如果61X真係唔夠既話仲可以係黃大仙站加多幾條線做轉乘, 再唔夠就留返62P

講咁耐個問題係九巴驚死收少左錢唔肯加61X班而繼續留62X係安定/豐景園, 搞到屯門市中心冇得直出; 又驚城巴用哂龍門居總站係要留架259D係度, 搞到259D係屯門碼頭D站位唔同

JX9097 發表於 2022-7-26 08:04

shakugan2005 發表於 2022-7-26 03:34
62X屯門市中心直出冇問題, 可以既話係用267X名義全日摺左62X去;

259D個問題係反方向行/站位會唔同, 所以 ...

安友同豐景園點會肯放走62X
同埋61X九巴自己都陰緊(收費牌問題)

EvilKo 發表於 2022-7-26 08:53

259D個問題係反方向行/站位會唔同, 所以 ...

259D 可以試下改行海榮路加停屯門中央廣場同豐景園
嘗試執下62X/轉車客都好

BlackBird 發表於 2022-7-26 15:16

EvilKo 發表於 2022-7-26 08:53
259D 可以試下改行海榮路加停屯門中央廣場同豐景園
嘗試執下62X/轉車客都好
...

左手交右手,意義何在?

KW2523 發表於 2022-7-26 16:47

其實冇誘因改259D龍門直出
59MX轉車啲客都係落返自己袋
話唔定仲可以同962P/A同站推人轉車食黃鬼~

巴士迷A號 發表於 2022-7-26 18:08

話唔定仲可以同962P/A同站推人轉車食黃鬼~ ...

清客都算係誘因嘅
繁時屯轉翻碼頭條隊真係好長
龍門直出應該條人龍應該可以短少少

但係碼頭區寧願要先上咗車再轉
做唔起259D都冇得怨...

nokia 發表於 2022-7-26 18:31

VIP區有比較平嘅61X, 其實62X冇需要再入去燒油, 況且VIP區都開始習慣去轉車站轉車了

Anonymous 發表於 2022-7-26 19:09

nokia 發表於 2022-7-26 18:31
VIP區有比較平嘅61X, 其實62X冇需要再入去燒油, 況且VIP區都開始習慣去轉車站轉車了 ...

拎出去嘅應該係獨市嘅61X而唔係62X

一來屯門主要大區都有得去觀九
二來61X先係成個屯門獨市

而且安友區由259D轉62X之後已經疏咗,連條觀九線都冇埋。如果冇新線開做補償嘅話,都真係幾難唔反對

2076 發表於 2022-7-26 19:43

話唔定仲可以同962P/A同站推人轉車食黃鬼~ ...

下繁到晚間因為屯轉條龍,令到 59M 開得密甚至要開屯轉特車,荃灣-屯轉反而唔係好滿,變相浪費左少少資源。如果 259D 改龍門路直出,佢都可以清客,可以整 59M 柯打比 259D / 62X,加密返東九班次。

shakugan2005 發表於 2022-7-26 20:58

2076 發表於 2022-7-26 19:43
下繁到晚間因為屯轉條龍,令到 59M 開得密甚至要開屯轉特車,荃灣-屯轉反而唔係好滿,變相浪費左少少資源 ...
觀塘道/龍翔道塞未又唔係甩哂班, 係要叫班人唔好亂咁轉車, 取消62X/258D/259D轉59M/59X既轉乘優惠, 觀塘去龍門居唔該乖乖地坐返係架259D度, 咁鐘意轉59M/59X就唔係唔得, 一係比月票唔比月票就唔該比多$8.9
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14
查看完整版本: 259D客量統計