ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-26 23:13

星期日晚餐時間出東九龍,係咁上下啦,同時段同方向嘅258D/62X都唔會好太多

arfung 發表於 2022-7-27 09:27

ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-26 23:13
星期日晚餐時間出東九龍,係咁上下啦,同時段同方向嘅258D/62X都唔會好太多 ...

都唔係完全係,62X假日下繁20-25分起跳,東行既話市中心+VIP隨時一班車出到30+客,加埋兆康景峰新墟都有機會10+,目測絕大機會多客過同時段既259D到屯轉。
屯轉執到幾多就睇排位。258D請其他版友補充。

arfung 發表於 2022-7-27 09:34

Anonymous 發表於 2022-7-26 19:09
拎出去嘅應該係獨市嘅61X而唔係62X

一來屯門主要大區都有得去觀九

同意。
其實259D非繁拆線,變全日62X+259D,總車數多左,運用得好既話,對乘客係好事。
但現在班次分配不太合理,比較出到客既市中心+VIP區(加埋新墟景峰)反而要挨疏車既62X,
反而自己區直達都不支持既259D相對較密(1-1.5個小時就開多一班車)。

呢件事市中心/VIP區反而係輸家:
(1) VIP區明顯疏左車,
(2) 市中心在259D直達時段既尾站直出無左,回程62X站位無咁靚,仲要車疏左。

估不到公司會放輕市中心呢邊,重組半年有多也不作出調整;
相比碼頭一帶,可能前者受鐵道威脅較大?

andy92 發表於 2022-7-27 10:01

arfung 發表於 2022-7-27 09:34
同意。
其實259D非繁拆線,變全日62X+259D,總車數多左,運用得好既話,對乘客係好事。
但現在班次分配不 ...
61X 應該加個 BBI
俾人出黃大仙轉其他觀塘線
兩程共 $17.4
唔駛死等 62X

arfung 發表於 2022-7-27 10:07

兩程共 $17.4

肯做固然好,但睇唔到有很大動機令公司肯做呢類<輔助式>既BBI。
始終又唔關54區事:P

講開又講,61X比全盛時期疏左好多。
N年前雖然用車麻麻地,但長期10-12分一班,係食飯時才17-18分,K廠有5部掛牌行足近全日。
現在15分最低消費,20-25分佔大多數時段,有無心做顯而易見,真係<價錢牌>影響大局。

睇下263回車快又價錢高,常常有加班車支援。同類型既61X,不收車都當贏。

樂仔〞 發表於 2022-7-27 10:17

arfung 發表於 2022-7-27 10:07
肯做固然好,但睇唔到有很大動機令公司肯做呢類既BBI。
始終又唔關54區事

61X 與其話價錢牌問題 , 不如話佢客量已經大不如前
61X 客量差係屯馬全線通車前已經存在 , 價錢牌只係令佢營收更加少咁解

btw 263 今朝先甩班甩到痴咗線 ...

Anonymous 發表於 2022-7-27 12:14

樂仔〞 發表於 2022-7-27 10:17
61X 與其話價錢牌問題 , 不如話佢客量已經大不如前
61X 客量差係屯馬全線通車前已經存在 , 價錢牌只係令佢 ...

就係因為61X唔夠客,所以就更加應該搬出安友區去擴源,例如去良田/洪水橋

不過62X兩繁就應該要開密啲

樂仔〞 發表於 2022-7-27 14:20

Anonymous 發表於 2022-7-27 12:14
就係因為61X唔夠客,所以就更加應該搬出安友區去擴源,例如去良田/洪水橋

不過62X兩繁就應該要開密啲 ...

要擴就緊係擴九龍嗰邊架啦 , 點會係大西北 :L
大西北一個轉車站頂全家 , 唔搭嘅你送到上門都唔會多得幾多人架啦

GU9338 發表於 2022-7-27 14:35

兩程共 $17.4

現成 61X > 33/B $14.7 + $2.6 = $17.3
不過一條限定,有緣先可以平 $0.1

arfung 發表於 2022-7-27 19:06

GU9338 發表於 2022-7-27 14:35
現成 61X > 33/B $14.7 + $2.6 = $17.3
不過一條限定,有緣先可以平 $0.1

用來去九龍灣商貿區都幾方便,不過疏車線轉疏車線就比較難搞...
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: 259D客量統計