12Lane 發表於 2022-8-18 10:10

eric278 發表於 2022-8-18 09:32
認真?運輸署有人會睇本版架,到時真係一日兩三班就真係連累市民。
一個鐘一班又好密咩,你趕時間走左車會唔會等下架。

HE7921 發表於 2022-8-18 10:27

toyl 發表於 2022-8-18 09:35
不過批車已經五癆七傷,爬山5km/h已經係等閒事

上山快或慢唔係問題,最重要係有無足夠制動力煞停部車

jx6215 發表於 2022-8-18 12:07

12Lane 發表於 2022-8-16 12:41
又係班班頂閘都蝕錢嘅都市傳說
原來到今日都仲有人講緊…

一黎宜家多假日客過果時
(以前地鐵站先上唔到 宜家如心都上唔到 來回都上唔到)

二黎 當年如果開足班次 會密車過好多今日既「皇牌路線」

三 錦上路/錦田總站果期 走線兜得黎又做唔到全部區

以1.收入 2.同3.既開支去埋數 冇得唔蝕

淨係車長同燃油開支都已經多過今日好多

S3bl430 發表於 2022-8-18 12:29

gordon 發表於 2022-8-16 09:29
51在九巴出晒名難服待, 批車馬力要夠, 要有手動減速器, 仲成日抬偈又要冒著底盤裂的問題, 仲要任佢點滿客頂 ...
51平日只需1-2架車,假日才要出齊車應付需求,
如果輪換得宜,批單層車(AAU) 由出牌到退役可能都只係需要爬6-7年山,
仲要依6-7年不是所有班次都是頂閘 高強度上落山,對個車盤無咁傷,最多就係食比較多燃油
同樣,如果E6M平時行正常路線,有客的假日才支援51,
3軸車本身有比較高承重能力,
偶然1-2次頂閘上山, 相信就唔會顯著增加維修費用

====================================

如果將51分為4段:
荃灣至郊野公園, 郊野公園至上村, 上村至郊野公園, 郊野公園至荃灣

大部份情況下只有其中1段頂閘,
郊野公園往返上村果2段最多坐滿
即係話51大部份時間不是高負載上落山

相對以前51仍是作為錦田進出荃灣的主力(4段路其中2段路頂閘)時, 現在的荃錦公路對巴士的損耗會比較小

sq285 發表於 2022-8-18 12:33

如果輪換得宜,批單層車(AAU) 由出牌到退役可能都只係需要爬6- ...

51一個循環差唔多一個鐘
1部車就跑死司機
2部車就浪費資源

asv98.kw131 發表於 2022-8-18 15:06

eric278 發表於 2022-8-18 09:32
認真?運輸署有人會睇本版架,到時真係一日兩三班就真係連累市民。

咦?首相竟然用口語打字?!少見喎!;P

12Lane 發表於 2022-8-18 21:34

如果輪換得宜,批單層車(AAU) 由出牌到退役可能都只係需要爬6- ...

大致認同。講真,雖則傷車係事實,但成日被人過份誇大都係真。
又唔見有人成日講嶼記堆嶼南線傷車云云,日日都有堆行到虧晒嘅E400上落伯公拗。

加上而家平日CUT到一個鐘一班,真係資源用得多極有限。
秋冬假日又有加班車大帽山掉頭,反而係循環運作搞到唔少客走過對面搭倒頭車落山再上山,變相浪費適當運力。
班客十個有九個都唔知上村係咩地方,自然倒完頭繼續上番山出荃灣。
講真,假日上村後不停站直飛錦上路西鐵站 / 八鄉路 已經可以有效舒緩南段過迫情況,減少巴士上落山次數,不過咁樣講大家應該唔太認同,延展走線呢個做法係比較具爭議性嘅。

Gary_B 發表於 2022-8-18 21:45

宣傳下 51 上村可免費轉乘 54 251A 251B 去錦上路站

KMBe500 發表於 2022-8-18 22:50

12Lane 發表於 2022-8-16 13:03
社會責任呢d做公關果陣講架姐,
根本好難定義咩野係社會責任。雷公田同川龍都有小巴,中間居民數近乎冇。 ...

如果冇51,咁川龍居民點去上村/八鄉,雷公田居民點去荃灣?

kbh 發表於 2022-8-18 23:40

12Lane 發表於 2022-8-18 10:10
一個鐘一班又好密咩,你趕時間走左車會唔會等下架。

以前試過星期六晚揸的士
錦田落客後經荃錦返九龍

當時時間約2000
經過郊野公園分站

兩個行山客伸手

上車一問,先知道51下一班車仲有50分鐘

(我仲停留係由錦上路站開出30至40分鐘)

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16
查看完整版本: 用來行走荃錦公路的新款雙層巴士已抵港