edhong 發表於 2022-8-19 10:59

12Lane 發表於 2022-8-19 11:10

S3bl430 發表於 2022-8-19 10:34
拉去錦上路無乜用,直接拉去元朗先有用. 當然,班次唔需要密, 假日1-2小時一班都ok

...

點會冇用,反而鄉郊線而家重心都已經唔係元朗,個個都去晒西鐵轉車。擺西鐵站可以話係上村同元朗市之間取得平衙之策而又唔駛用多太多車,計番旺季假日出大約10分一班,拉長去錦上路(加唔停站)應該可以用同樣車數做到15分鐘一班,但就減少左車輛上落山次數。

當然,如果分唔到三分一客去北面上山,就維持現狀係最好啦。

andrewyl 發表於 2022-8-19 12:04

toyl 發表於 2022-8-19 10:26
好似之前有見過回文指嶼巴MAN路面試車成功,問題只在驗車果度運輸署批唔批專利巴士用電子睹後鏡。
攝像機 ...

電子倒後鏡可以解決嘅,唔得咪改番傳統鏡。
不過係架車上東涌道係好慢,好多車留後。
唔知係唔係副偈極限,如果係咁樣上斜咁就死火。
唔知 Man 會唔會再改進。

S3bl430 發表於 2022-8-19 13:01

12Lane 發表於 2022-8-19 11:10
點會冇用,反而鄉郊線而家重心都已經唔係元朗,個個都去晒西鐵轉車。擺西鐵站可以話係上村同元朗市之間取 ...

基本上郊野公園去上村班客都係以元朗屯門為目的地,
另外,要轉西鐵的話,荃灣西同樣可以轉西鐵囉

郊野公園去錦上路估計都要25分鐘
如果郊野公園去形點,唔經錦上路站,都只係35分鐘,車程多10分鐘,但已經入到元朗市
後者對大西北居民有用好多

現在郊野公園往如心廣場車程19分鐘,行埋入荃灣西站5分鐘,
兩者需時差唔多,大概是節省了荃灣西入錦上路果段鐵路的乘車時間,和節省了一些錢

nickk 發表於 2022-8-19 13:04

51自從改線後好似脫離咗蝕錢十大喇喎

KE7066 發表於 2022-8-19 16:43

andrewyl 發表於 2022-8-19 09:54
日日啲車咁樣高轉上斜再落斜,
想唔加速死亡都唔得。
如果尻個批 11.3 E500MMC,

之前有借過新巴歐五 11.3 MMC 過去試路
九巴出左牌果啲個 tune 弱雞過人就唔敢睇 ;P

KE7066 發表於 2022-8-19 16:50

jx6215 發表於 2022-8-19 09:55
兩架車既問題 好應該同39A/53一齊夾跳飛機解決
反而假日我同意要拉返去錦上路
以現時用車 依家既班次已經 ...
39A 一個鐘一單可以夾咩?
幫 39A 加時?

依家平日人要跳 53 咁運作都無咩問題咪比啲車抖下

LBluemoonHK 發表於 2022-8-19 16:56

HU6455 發表於 2022-8-19 01:35
突然諗起嶼巴部11.3米A95,吾知51岩吾岩用

A95上東涌道水滾,fail左

andrewyl 發表於 2022-8-19 17:46

KE7066 發表於 2022-8-19 16:43
之前有借過新巴歐五 11.3 MMC 過去試路
九巴出左牌果啲個 tune 弱雞過人就唔敢睇

如果嶼巴真係有心試既,
可以問 ADL 試新呢批 E6M ,
睇下 Voith 大尾牙行,有齊配備,個表現如何。
反正批 AD 都係要提早落山。

edhong 發表於 2022-8-19 18:15

頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16
查看完整版本: 用來行走荃錦公路的新款雙層巴士已抵港