JB5571@3B/103 發表於 2022-8-16 11:22

nwfb1001 發表於 2022-8-16 11:21
少架巴士靜啲,佢哋不知幾開心

咁8X要延至杏花邨

HR1377 發表於 2022-8-16 11:24

JB5571@3B/103 發表於 2022-8-16 11:17
杏花邨冇左8仔會反檯

杏花邨留8皆因8經東區醫院
基本上杏花邨去灣仔老銅中上環都會搭MTR

如果8X行Sogo取代8,將780延長去杏花邨已經補到杏花邨至東區醫院真空

JB5571@3B/103 發表於 2022-8-16 11:29

仲有84多年前飛左柴灣斜

JB5571@3B/103 發表於 2022-8-16 11:30

8X行sogo點入跑馬地?

neoplan720p 發表於 2022-8-16 11:34

當年一家親重組(約2004/2006年)既時候,
就好應該將8X踢去天后 / 威菲路,用最短車程最少資源去做最大批客(i.e. 北炮 <-> 柴小),
而柴斜至CWB呢段就由8負責(亦都唔需要踢去杏花邨,反正杏花邨出CWB都唔會坐你架8仔)。
19咪繼續俾佢頹碌跑馬地15-30分鐘一班咪算。

而家搞到8仔又唔夠客,8X就禮頓道搞到無班次可言兼跑馬地一段浪費資源……

8X 藍灣 <-> 小西 <-> 柴東 <-> 環翠 <-> 柴斜 <-> 北角 <-> 炮台 <-> 天后 / 威菲路
8 興華 <-> 康翠 <-> 柴斜 <-> 天后 <-> CWB
補返個19 <-> 8/8P 靚仔轉乘(唔係減$1果d垃圾)就搞掂。

ate214 發表於 2022-8-16 11:37

JB5571@3B/103 發表於 2022-8-16 11:30

理論上可以鵝頸橋橋底出
然後轉體育道跟1號咁行

nwfb1001 發表於 2022-8-16 11:39

neoplan720p 發表於 2022-8-16 11:34
當年一家親重組(約2004/2006年)既時候,
就好應該將8X踢去天后 / 威菲路,用最短車程最少資源去做最大批 ...

8唔夠客根本係屎水自己攞嚟,以前12-15分鐘一班邊有咁少客,沿線又唔係有新鐵路開通/大型清拆重建

HR1377 發表於 2022-8-16 11:41

Sogo後可以行堅拿道巴士專線、體育道、黃泥涌道返回原線

nwfb1001 發表於 2022-8-16 11:41

8X入sogo,又可以upgrade 2A東行客 ;P

ky927 發表於 2022-8-16 11:50

HR1377 發表於 2022-8-16 10:50
開左1M後,善水不會咁蠢將條平價線1延長上大坑道

差個一條街,係唔想等嘅只要1M唔係天價就會上。要講比較咁成段灣仔 都 1vs1M 啦。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13
查看完整版本: 城巴19取消