kay 發表於 2022-8-22 14:18

屯門公路長期塞爆 政黨倡優化巴士轉車站

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220822/bkn-20220822123441322-0822_00822_001.html
屯門公路長期塞爆 政黨倡優化巴士轉車站

議員周浩鼎表示,現時屯門公路在早晚繁忙時間,巴士在轉車站經常相當耗時才能埋站上落,耗用市民乘車時間,建議政府延長轉車站範圍,以助公營巴士可以減少在轉車站的埋站時間。民建聯屯門支部副主席鍾健峰表示,據今月份統計,共58條巴士線早上繁忙時間會途經轉車站,政府應適當地調整及編排轉車站路線使用,若部分路線極少人會在轉車站換乘,建議該巴士線不停轉車站,減輕轉車站壓力。中期而言,周浩鼎認為可在屯門公路轉車站附近增設大型泊車轉乘設施,以應付青山公路青山灣段及掃管笏一帶的居民上升。

要盤點極少人轉車路線

以咩標準去篩走好?

ky927 發表於 2022-8-22 14:33

其實諗下個轉車點係咪一定只可以係屯轉仲好啦。
屯公三站,屯轉,美孚,荃景圍,其實都係好多M線,X線共同通經嘅點,咁有無得組織到一D小組轉乘呢

譬如
68A/63X<>260X/960,繁時屯公三站轉,就俾68A/63X 飛屯轉;
屯碼要轉68A去青衣,咁可唔可以落到荃景圍先轉呢?
屯碼過海,又有無得259D兜少少,係豐景園/友愛南俾人轉961?

最繁忙係上繁飽和啫,咪諗下上繁有無得做小組轉乘,係屯門區內/外先轉。

kei_hk 發表於 2022-8-22 14:56

屯公三站,屯轉,美孚,荃景圍,其實都係好多M線,X線共同 ...

理論上﹐只要在任何位置都有相同的轉乘優惠(即總車資係相同)﹐乘客就可以分流去不同地方轉車﹐轉車站的壓力自己降低。

所以不限轉乘地點﹐其實係最應該先做的。
*我唔知現時有無限地方做轉乘。

但問題係﹐乘客又會點去自己分流?
好自然就係越早上車就越好﹐因為有位坐的機會就更高。
這樣﹐屯門區不同的分站就自然多左一批轉車站﹐究竟又係唔係好事?
值得研究。

當然﹐亦有一類客係離開屯門區才轉車的。
正如你的例子﹐轉68A去青衣﹐真係荃灣大窩口轉車有著數。

EvilKo 發表於 2022-8-22 14:57

理論上﹐只要在任何位置都有相同的轉乘優惠(即總車資係相同)﹐乘客就可以分流去不同地方轉車﹐轉車站的壓 ...
屯公轉乘不設地點限制
而且最多轉兩次

以洪水橋為例
63X / 68A 可以提前喺屯公三站轉 260X / 960
不過唔知多唔多人咁玩了

tommy14D 發表於 2022-8-22 15:02

其實所有X線都可以喺美孚做轉乘位,唔停屯轉, 唔知咁樣可唔可行

樂仔〞 發表於 2022-8-22 15:04

屯公轉乘不設地點限制
而且最多轉兩次

新界線只能轉一次

屯公三站,屯轉,美孚,荃景圍,其實都係好多M線,X線共同 ...

咁 252 班客又點搞呢 ?

ky927 發表於 2022-8-22 15:05

理論上﹐只要在任何位置都有相同的轉乘優惠(即總車資係相同)﹐乘客就可以分流去不同地方轉車﹐轉車站的壓 ...

我搭新城香隧轉乘南行真係過左香隧就無,我唔知九巴會唔會好啲

乘客唔知有另外轉乘點,呢個係九巴嘅功課,點樣係上繁個兩個鐘做到小組轉乘。

1320 發表於 2022-8-22 15:05

屯公轉乘不設地點限制
而且最多轉兩次

問題係九公無咩公開宣傳, 真係唔係咁多人識咁玩

ky927 發表於 2022-8-22 15:06

咁 252 班客又點搞呢 ?

🤭

延長252 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 屯門公路長期塞爆 政黨倡優化巴士轉車站