2076 發表於 2022-9-6 05:17

GW4866 發表於 2022-9-6 00:28
家陣31M唔係無車比你搭,係有人一定要E6M先得
咁我咪提供建議話大部份位置都可以搭43A或235M
無話怨唔怨班 ...
其實呢,31M 盡量派 E6M 係絕對合理的訴求,不過車務調動少咁一兩部都算係可以諒解的,上面講到喊打喊殺咁又真係少少過火,但我明因為派左 ATSE 而上唔到即班車就真係會唔開心的。而叫班客自己走位去搭 43A 又唔係真係咁合理,重點應該係要九巴改善上葵服務,尤其是走位去大窩口站搭 31 / 235,甚至長沙灣廣場,其實都早已超負荷。

不過上葵交通重點並唔係 E6M vs ATSE,而係更根本地要改善連接市區的交通,減少經葵芳站轉車的乘客,增加直達車的乘客。40P 同 936 已經係好的開始。不過 35X 反其道而行,呢樣先係上葵居民應該要關注的議題。

poondriver 發表於 2022-9-6 08:38

GW4866 發表於 2022-9-6 00:28
家陣31M唔係無車比你搭,係有人一定要E6M先得
咁我咪提供建議話大部份位置都可以搭43A或235M
無話怨唔怨班 ...
而家就係肚左痾賴左屎
定係原來狗巴係神聖不可侵犯佢係冇錯?

衰D講句 諗到開咩短棍又呢又路
原來全線出晒E6M或者ASV就解決到問題 咁其實盡出大車會唔會簡單過D客去叫幾飛車呢?
事實就係而家兜廠搶車搶出事

HR1377 發表於 2022-9-6 08:42

2076 發表於 2022-9-6 05:17
其實呢,31M 盡量派 E6M 係絕對合理的訴求,不過車務調動少咁一兩部都算係可以諒解的,上面講到喊打喊殺咁 ...

荔廠只有11部E6M,如果有E6M維修出唔到車可以派ASV

ATSE載客量低,數字網顯示昨日31M有幾部ATSE

建議繁時開31P由大隴街至葵芳站

JX9097 發表於 2022-9-6 09:51

HR1377 發表於 2022-9-1 10:36
10,2D只能使用11米或以下的車輛

以春秋二祭計算,九廠有足夠ATSE俾2D, 10

相信清水灣道口改善工程完成後
91/ 91M/ 92都會轉12米低載算數
到時U廠可以繼續打劫

JX9097 發表於 2022-9-6 09:52

KG1428 發表於 2022-9-1 10:54
如果10用加班車,即係開多一班車來疏導學生可行嗎?

開多一班車使唔使資源?邊個埋單?

JX9097 發表於 2022-9-6 09:54

HB00610 發表於 2022-9-2 10:36
其實以前膠牌ATS上斜仲大鑊過ASV,ASV最多話扯爆高轉嘈,但膠牌ATS頂閘上大斜係仲慢過ASV,甚至極端嘅情 ...

其實都好睇架車tune成點

KM8453 發表於 2022-9-6 09:56

就算 31M 出 E6M 解決唔到所有北葵問題,亦唔應該合理化全線盡出 ATSE 吧。

31/235,35X,40P,935/936 固然大問題,但可唔可以同時改善對外路線 + 31M 全線盡派大車呢?簡單一個想法,why not both / why not all 呢,咁樣先係提升到北葵服務。

更甚,要改線 vs 改掛牌,明顯係改掛牌容易啲。

31M 繼續派 ATSE,聽日 40P 黃大仙會上到車?不會吧,既然如此,為何不先要求 31M 做好服務,唔好再亂派短車縮小載客容量呢。

HR1377 發表於 2022-9-6 10:12

JX9097 發表於 2022-9-6 09:51
相信清水灣道口改善工程完成後
91/ 91M/ 92都會轉12米低載算數
到時U廠可以繼續打劫

91仲有清水灣道(坑口道以南)和大坳門路無法使用12米巴士行走

屆時只有91M和92轉12米

RG3905 發表於 2022-9-6 10:19

當日主因塞新都會停車場,NR332係葵福路去新都會都用左45分鍾

RG3905 發表於 2022-9-6 10:20

當日主因塞新都會停車場,NR332係葵福路去新都會都用左45min
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15
查看完整版本: 有關注組指今晚31M葵芳站嚴重溜後