Steven_BUS 發表於 2022-9-7 12:55

EX-TL 發表於 2022-9-7 11:56
留89B疏住食流水好過, 80X係快, 但客源真係細, 流水作用又低, 九龍段有83X完全重疊, 沙田段有47X幾乎完全 ...

89B新翠邨上車去沙田圍仲收$6.2, 轉過彎到大圍站仲收$6港鐵大圍站去沙田圍站 (八達通)先$5.3

而且紅梅谷路,車公廟路都有一大堆重疊巴士(e.g.81C,86A,287X,170;P182;P) [雖然車錢都係6蚊/7蚊2角] 返沙角,河畔
無咩流水好食喎.....就算堅持搭巴士長線短用, 都無必要刻意等89B
九龍果邊更加唔洗講啦, N咁多條巴士線經黃大仙去九龍灣,觀塘

dubbies 發表於 2022-9-7 13:53

博康 乙明 秦石就近鐵路沙角可以88 88x沙田圍新村 田園閣
ff下 崗背街同88x 88聯合班次 大約10-15分鐘有車 都有班巴士粉會保巴

KW2523 發表於 2022-9-7 14:42

EX-TL 發表於 2022-9-7 11:56
留89B疏住食流水好過, 80X係快, 但客源真係細, 流水作用又低, 九龍段有83X完全重疊, 沙田段有47X幾乎完全 ...
89B對沙田圍慢, 大圍coverage又不如80
而家同80/X互相分薄, 啲流水有大把選擇, 唔需要89B

沙田巴士而家都冇能力拆到咁散 可以有兩飛位

KW2523 發表於 2022-9-7 14:58

Steven_BUS 發表於 2022-9-7 12:55
89B新翠邨上車去沙田圍仲收$6.2, 轉過彎到大圍站仲收$6港鐵大圍站去沙田圍站 (八達通)先$5.3

而且紅梅谷 ...
雖然呢抽客唔需要89B, 不過呢區啲人搭車習慣係幾有米

80長期有人由四美去大圍街市, 甚至985A/989都見過
89S未開特班之前朝早仲有唔少人由水仔搭682B去廣源:lol
$6.2大圍去沙田圍, 濕濕碎

0q9w8e 發表於 2022-9-7 15:07

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-7 12:32
問題係
89B個客量仲差過80X呢

改經樂華 協和街好過

S3bl430 發表於 2022-9-7 15:07

KW2523 發表於 2022-9-7 14:42
89B對沙田圍慢, 大圍coverage又不如80
而家同80/X互相分薄, 啲流水有大把選擇, 唔需要89B

我覺得已經唔係“拆得散”既問題,而且仲有沒有需求全日服務。85系客量重挫不意外,搭屯馬線真係好快,89B就原則上無乜獨市位,被取代風險都高

記得屯馬南延之前,依度有好多人覺得80要拆線救亡,結果現在80客量大跌,連隆亨客都有明顯流失,再無能力擴展分拆時段(當然,塞車問題趕走左好多80客仔)
強行保留85,85A,89B等廢線,結果都會從業績和票價增幅反映出來

Kj2052 發表於 2022-9-7 15:15

S3bl430 發表於 2022-9-7 15:07
我覺得已經唔係“拆得散”既問題,而且仲有沒有需求全日服務。85系客量重挫不意外,搭屯馬線真係好快,89B ...

不如全部取消
皆大歡喜

12Lane 發表於 2022-9-7 15:20

反正89都唔係好, 同89B一齊食左條80佢;P

Kj2052 發表於 2022-9-7 15:22

反正89都唔係好, 同89B一齊食左條80佢

咪搞
太兜更加趕客

sq285 發表於 2022-9-7 15:24

反正89都唔係好, 同89B一齊食左條80佢