XS8394 發表於 2022-9-5 21:03

屯碼居民批評九巴於屯轉安排失當

無車又嘈 有車又嘈 排得耐又嘈

kay 發表於 2022-9-5 21:17

屯碼客做左替死鬼
似乎下期流行轉車是原罪

neoplan720p 發表於 2022-9-5 21:41

屯碼班友乖乖地坐返屎水962系,
屯轉邊會咁旺?

不過962系既定線咩貓樣先;P

lsc04d11 發表於 2022-9-5 21:44

係失當嫁喇.... 難怪今日深井小塞 最後我都數到有32架巴士等緊入轉車站啦(上次大塞係五十幾) 慶幸上左258P....

ky927 發表於 2022-9-5 21:46

其實碼頭區除左59A已經係條條埋轉車站

KM8453 發表於 2022-9-5 22:04

完全唔覺得九巴有失當,乘客假如為鬧而鬧,非常無謂。

第一,以屯轉計,「二三百人」等 59M / 59X 係明顯誇大,100 至 150 人尚算合理。批車密密疏客密密走人。

再者,59M / 59X 大塞車時,而後面又有啲空空地嘅班次,督察們好多時係會指啲班次飛站走人,擋住乘客叫佢地等下班有位坐,唔好搞到後面拉龍。

最後,屯轉問題根本係共業,邊至關碼頭 59M / 59X 事。荃葵青幾十部車,西九龍幾十部車,東九龍幾十部車,過海又一大堆巴士,條條線都要入轉車站,點會唔塞死。

kay 發表於 2022-9-5 22:10

KM8453 發表於 2022-9-5 22:04
完全唔覺得九巴有失當,乘客假如為鬧而鬧,非常無謂。

第一,以屯轉計,「二三百人」等 59M / 59X 係明顯 ...

所以民建聯之前建議倒轉做
剔走D線
點知地區都有呢類聲音

不過有67A係度
屯轉似乎都係一條都不能少會合理

樂仔〞 發表於 2022-9-5 22:14

屯轉真係有個別督查 / 站助會前後車分流上客
而且有時嗰輪督查一轉更會好明顯感受到 D 車排隊埋站係會特別順暢快手 / 特別塞特別等得耐
作為用家我又唔覺得佢講嘅野有好大嘅錯 ...

KM8453 發表於 2022-9-5 22:29

kay 發表於 2022-9-5 22:10
所以民建聯之前建議倒轉做
剔走D線
點知地區都有呢類聲音

尤其認同要改線亦好困難,除左 67A 因素以外,本身各山頭都未必支持。

我求其舉個例子:59X 飛走轉車站,的確會令車龍減短,而且繁忙時段西九入碼頭班客,可以足足慳返 5-10 分鐘,但非常明顯,基本上不可能(雖然依家去湖景一帶已經有 259D 直入補位),龍門居班客亦唔會支持(雖然 59M 已經算密車)。

要班次好,亦要直車特快到屋企。邊得咁完美,最後塞轉車站自然無可避免。

da87 發表於 2022-9-5 22:36

食得佢嘅好處自然要承受埋佢嘅壞處
冇得著數哂
當然細節上可以再fine tune
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 屯碼居民批評九巴於屯轉安排失當