HM3044 發表於 2022-9-18 09:02

GZ4031 發表於 2022-9-17 19:50
作為連續搭左一年半既49X用家想講幾句

其實49X 燈位真係好痴線, 由楊屋道開始買大細, 馬頭霸聯仁果支已經 ...

其實OK㗎喎,長安灝景灣比返49X
換青衣邨有得49X/249X兩飛

Ricky403 發表於 2022-9-18 13:17

HB00610 發表於 2022-9-17 19:38
沙咀就又係呢個問題,有個位係特登唔順燈嘅,結果係星期六日下午成條沙咀道北行係塞到完全癱瘓 ...

禾苗街出黎唔順燈會塞得仲恐怖
始終荃新天地迴圈太多車,要畀圈內啲車先出,圈外面就焗住塞入去
最好辦法就係唔好行沙咀道西行,行青公,青公西行除咗關門口街直行放燈短之外大致都好穩定

Ricky403 發表於 2022-9-18 13:22

GU9338 發表於 2022-9-17 19:52
講起荃灣啲燈
呢排有留意下荃西同如心出黎啲線
如心出黎啲燈真係順啲,開車 3 分鐘已經衝到大河道

咁至少沙咀道遊樂場係順燈嘅,其他就難講啦
放燈最短都係沙咀道/楊屋道同大河道/青公呢兩支
但呢兩個十字路口本身多車,好難再延長某個方向

cky 發表於 2022-9-18 14:34

noname617 發表於 2022-9-17 20:02
政府好似仲係試驗喎!未全部交通管制都裝!仲有有d十字路口無得再調整個時間,所以連普通行人都無法用 ...

睇到我眼都突一突
幾時香港變得咁先進
用長者八達通去延長過路燈?

咁創新個創科局就唔會成立咁耐俾人鬧足咁耐再出埋啲廢官啦

HB00610 發表於 2022-9-18 15:11

joechau123 發表於 2022-9-18 01:18
天水圍啲燈又係痴晒線

等一盞燈,的士要跳8次錶,呢D燈根本有問題

noname617 發表於 2022-9-18 17:19

cky 發表於 2022-9-18 14:34
睇到我眼都突一突
幾時香港變得咁先進
用長者八達通去延長過路燈?

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/196799/%E5%AF%A6%E6%B8%AC-%E7%94%A8%E5%85%AB%E9%81%94%E9%80%9A%E5%BB%B6%E9%95%B7%E7%B4%85%E7%B6%A0%E7%87%88%E7%B6%A0%E5%85%AC%E4%BB%94%E6%99%82%E9%96%93-%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E7%89%9B%E9%A0%AD%E8%A7%92%E9%95%B7%E8%80%85%E5%94%94buy

係生活上無見過唔代表無,據聞延長多3-4秒,無用過無實證,運吉有係官網出list講邊到有!

KW2523 發表於 2022-9-18 19:10

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-18 02:21
Sorry用錯左數據
係左轉入城門道起計5-6分鐘上到去
而直去既48X同一位置起計10+分鐘

起碼要停完綠楊新邨起步先有5-6分鐘啦...
49X一般只會快過48X兩三分鐘, 多咗流水客都仍然係咁

laikingho 發表於 2022-9-18 19:52

KW2523 發表於 2022-9-18 19:10
起碼要停完綠楊新邨起步先有5-6分鐘啦...
49X一般只會快過48X兩三分鐘, 多咗流水客都仍然係咁
...

搭43x都快過49x

KW2523 發表於 2022-9-18 19:54

搭43x都快過49x

呢個又太誇張, 蕙荃路上落山啲燈43X都要食...

HB00610 發表於 2022-9-18 21:08

搭43x都快過49x

除非德士古道迴旋處頂死,否則43X點都會慢49X少少
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12
查看完整版本: 探討九巴49X永久改行大河道北可行性