cky 發表於 2022-9-19 00:56

noname617 發表於 2022-9-18 17:19
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/196799/%E5%AF%A6%E6%B8%AC-%E7%94%A8%E5%8 ...

9 個就講到全港都係
仲要指仲要改嚟改去

成熟咗先拎出嚟講啦
陣間 8910 完又咪傻得個桔

Catlui 發表於 2022-9-19 01:21

依家49X,楊屋道工廠三寶都多客,不如縮去海濱。249X加密,改經荃灣路上三幹,在葵青路加站同44M做轉乘,其實可能大家仲著數。怕繁忙時間太迫,49P開繁時呢。

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-19 01:27

KW2523 發表於 2022-9-18 19:10
起碼要停完綠楊新邨起步先有5-6分鐘啦...
49X一般只會快過48X兩三分鐘, 多咗流水客都仍然係咁
...

我自己搭既時候無特登計
睇49X行車片就係咁上下時間

Back to square one個問題係
10個客有9.5個都係覺得49X快48X慢
亦甚少有人真係計住時去睇48X其實唔差好遠
唔補lee個位風險太大

HB00610 發表於 2022-9-19 02:05

Catlui 發表於 2022-9-19 01:21
依家49X,楊屋道工廠三寶都多客,不如縮去海濱。249X加密,改經荃灣路上三幹,在葵青路加站同44M做轉乘,其 ...

其實有個問題係,49X如果Cut咗去荃灣,變成廢咗城隧一段武功。

沙田仲可以玩青沙(雖然30分鐘一班係一定唔可以叫合格嘅補償),上水粉嶺仲有279X者,但大埔就直頭變冇車去青衣

49X點都Cut都係要諗呢D問題

流星☆雨 發表於 2022-9-19 02:52

49X要飛眾安街,實質上好難好難

48X 流水客鎖死條線,九巴亦樂意用48X服務流水客
-> 49X 沙田市中心-眾安街特快呢個角色極難取代

用48P做一來會有減速問題,二來城隧轉車費用上亦取代唔到49X

都仲未計熊貓應該要有條新東線服務呢件事

noname617 發表於 2022-9-19 06:02

cky 發表於 2022-9-19 00:56
9 個就講到全港都係
仲要指仲要改嚟改去

:L

https://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/pedestrians/pedestrian_crossing_facilities/smart_device/index.html

呢篇報章講延長幾耐姐,實則係現時推行到21個點!不過睇你點都係插架啦!同你講都...............

noname617 發表於 2022-9-19 06:03

流星☆雨 發表於 2022-9-19 02:52
49X要飛眾安街,實質上好難好難

48X 流水客鎖死條線,九巴亦樂意用48X服務流水客

38b未做緊熊貓不過睇個勢!某巴唔會大搞

noname617 發表於 2022-9-19 06:04

HB00610 發表於 2022-9-19 02:05
其實有個問題係,49X如果Cut咗去荃灣,變成廢咗城隧一段武功。

沙田仲可以玩青沙(雖然30分鐘一班係一定 ...

;P大埔遲下未有272x轉249x青沙出路,城隧就73x轉49x囉!兩條路選

GK9509@39A 發表於 2022-9-19 08:32

沒有生效

GK9509@39A 發表於 2022-9-19 08:34

GD1570 發表於 2022-9-17 09:44
啱啱睇九巴網頁都仲係行緊和誼合道。

睇嚟九巴應該係唔想無咗千色班客。

千色冇咗49X,班客都係會48X或者貨金43X($2除外)。唔會走落鐵更加去唔到481,其實冇損失
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12
查看完整版本: 探討九巴49X永久改行大河道北可行性