Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 11:48

kei_hk 發表於 2022-9-17 11:34
當263都全日﹐眾安街又有48X﹐49X仲係唔係必須有眾安街這個站?

縮減49X的車程﹐減一兩部車調去48X 好過 ...
49X北行眾安街定大河北都so call可以二選一
但係唔係完全唔使補北行眾安街直上城隧?
我又唔認同
始終眾安街仍然係大站仲係有一大堆人特登等49X上轉車站轉

KW2523 發表於 2022-9-17 11:50

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 11:48
我又唔認同

所謂嘅直上城隧其實唔係咁快
蕙荃路食下燈上完斜架48X都上緊梨木樹
多人死等主要都係觀感

kei_hk 發表於 2022-9-17 11:50

AVBWU291 發表於 2022-9-17 11:42
沙交關發現 49X 實際上冇行到大河道北,照樣經禾宜合道上城隧...

今早睇過九巴通告﹐8月31日生效的改道(第1次更正版)﹐都係話行梨木樹的。

但好似第1日(第1鑊的首日)﹐初版改道係用西樓角路﹐只係skip眾安街站。
唔排除當時有車偷雞大河道直上橋。

AVBWU291 發表於 2022-9-17 11:55

kei_hk 發表於 2022-9-17 11:50
今早睇過九巴通告﹐8月31日生效的改道(第1次更正版)﹐都係話行梨木樹的。

但好似第1日(第1鑊的首日)﹐初 ...

佢出過一份通告(冇放上網,淨係貼過喺站頭),係話經大河道北。

kei_hk 發表於 2022-9-17 11:55

多人死等主要都係觀感

正解。
49X 其實唔係快好多﹐中晒燈陣真係時間相差無幾。

所以﹐極其量真係在特定時間加多特車/特別線(雙向服務)﹐行現時49X的路線做分流乘客﹐已經足夠。

fly831 發表於 2022-9-17 11:56

我又唔認同

認同

49X現有走線係好不合時宜, 但最大問題佢點差都係沙市<->城隧<->荃灣最快既線
要諗改邊條補償都唔易

fly831 發表於 2022-9-17 12:00

題外話, 43X而家臨時改行西樓角路, 就真係快左幾多
反而36要兜大圈又要塞燈, 連流水客都趕走唔少

kei_hk 發表於 2022-9-17 12:03

fly831 發表於 2022-9-17 11:56
認同

49X現有走線係好不合時宜, 但最大問題佢點差都係沙市城隧荃灣最快既線

沙田市中心 <> 荃灣﹐純計行車距離﹐49X win。

但係計埋班次密度/等車時間及交通狀況﹐49X 及48X 真係打成平手﹐隨時49X仲會慢過48X。

所以﹐在特定時間有特車做現時49X的走線﹐為48X做分流﹐足夠處理大多數乘客需求。

Ricky403 發表於 2022-9-17 12:04

其實49X而家係無停大河道
隊哂43X/48X/49X/73X同51停雅麗珊,40/290系/234AB就用番天橋底,或者可以改變到乘客習慣,反正千色出黎,其實去雅麗珊路程都係差唔多
當然雅麗珊個站唔知食唔食到咁多巴士啦,或者淨係48X/49X一齊停都夠
不過搞黎搞去都係北行單邊改快,南行始終無解

Snoopy@FB8617 發表於 2022-9-17 12:09

多人死等主要都係觀感

當然我認同兩者時間計落唔差得遠
但始終一邊5/6分鐘上到轉車站
同另一邊10+先到
比例上就變得好明顯
況且唔似南行咁有N架車落荃灣
北行得返48X一架平車
等車+行車時間差距冇南行咁少

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 探討九巴49X永久改行大河道北可行性