FBI2 發表於 2022-9-20 07:45

膠液廣場吹水料之皇后騎馬

話說昨天中環掃地阿嬸入左e院,於是去e院探望,睇到阿嬸神智不清,仲自言自語,不斷講『皇后騎馬』,我問乜事,盤2下發現原來係話黃鬼聽講想開皇后山至馬鞍山新路線,經龍山隧道,太和,大埔超級城,白石角。

我心諗,皇后山去上水新線搞到滿城風雨,退而求其次開線去太和和大埔中心都係好提議,而且行龍山隧道,黃鬼有優先權,今次紅鬼想爭都難,同埋太和站都做到港鐵接駁,雖然點都唔夠78A快,但都叫好過冇,至於皇后山出上水,黃鬼話太多既得利益者嘈,唔係好想搞了。

不過,大埔至馬鞍山一段,有274P和綠小爭飯食,雖然綠小做到一鑊粥,但佢地唔知點解可以無限調車,所以估計太公最終只批到皇后山至大埔中心一段俾黃鬼。

以上吹水野,食花生好了,不要太認真。

andy1010 發表於 2022-9-20 07:51

駛唔駛經大窩西?

kay 發表於 2022-9-20 07:53

大埔都唔放過
野心都幾大
本來諗小巴做大埔當係503補償

tina 發表於 2022-9-20 07:56

墮馬就有份
大埔線全日,馬鞍山開繁時限定咪得

btw其實九巴冇係聯和插旗馬鞍山線,城巴條新線可以搏懵落埋去

GK3258 發表於 2022-9-20 07:57

駁鐵又輸78A成條街,去大埔呢啲住宅區又係係雙住宅無乜客。不過勝在無客就無咁多反對聲音,反正城記目的都係擴編去買多啲威馳騰,客量呢啲唔係首要考量,所以都算係正確方向嘅走線。

FBI2 發表於 2022-9-20 08:03

tina 發表於 2022-9-20 07:56
墮馬就有份
大埔線全日,馬鞍山開繁時限定咪得

皇后山左轉,黃鬼唔駛諗,前幾日北區交委會已經出現黃紅大戰,兩間公司代表舌戰情況,所以只能搞右轉。

jocosben 發表於 2022-9-20 08:09

講真住宅區去住宅區邊有咩需求,你睇274北區都無客既

JH_LE4612 發表於 2022-9-20 08:29

我冧起嗰陣紅鬼開78,然後我話點解唔龍山直接落太和駁鐵算,要屈翻入華明,然後有人話紅鬼要用北區價upgrade人地,太和新達又塞車點點點,冇冧到依家會見翻類似走線(當然皇后山基本盤大好多)。呀不過入到大埔又插唔到幾多旗(條線咁似B8),又搶唔到73B客仔,又玩唔到無盡BBi (有78x仲轉咩富油線),做到73B規模都已經好好。

Quanta 發表於 2022-9-20 08:31

kay 發表於 2022-9-20 07:53
大埔都唔放過
野心都幾大
本來諗小巴做大埔當係503補償

503咁大舊肥肉,去大埔點補償到

oldmancheung 發表於 2022-9-20 08:33

皇后山去大埔一段,有吸引力,始終出去坐完78A又要搭鐵再轉K車,一程過慳番唔少時間先,
另外去白石角+馬鞍山一段,好似274咁客量都係麻麻地,
橫掂咁大決心過得去不如直行沙市同大圍
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 膠液廣場吹水料之皇后騎馬