gip 發表於 2022-10-18 14:22

其實香港間間巴士公司都好慘

1. 油價高
2. 請人難
3. 不敵鐵路優勢
4. 缺政府支持, 車廠地經常被收回發展
5. 賺錢路線少, 蝕錢路線極多, 部分區域如同開善堂
6. 賺錢路線額外加班被會投訴而撤回 (如:78A)
7. 蝕錢路線尾大不掉, 開一班蝕一班
8. 招標線最肥部分被抽走 (如K巴或小巴503)
9. 申請加價困難

YY487 發表於 2022-10-18 14:26

FY5856 發表於 2022-10-18 14:29

九龍新界正面臨俾屎水蠶蝕既局面,但港島就唔會俾人食。嫌齋做港島冇肉食做乜唔交牌而周圍去搞搞震焫火頭。

sunhoo 發表於 2022-10-18 14:29

其實香港各行各業都好慘

12Lane 發表於 2022-10-18 14:29

佢慘唔慘關我叉事,間公司我又冇份。

GD1570 發表於 2022-10-18 14:32

九龍新界正面臨俾屎水蠶蝕既局面,但港島就唔會俾人食。嫌齋做港島冇肉食做乜唔交牌而周圍去搞搞震焫火頭。 ...
港島區有冇路線要招標?

900雙向分段都敗走嘅時候,係有人唔畀人食定係有人唔想入去呢...自己諗吓啦!

kitarolo 發表於 2022-10-18 14:42

嶼巴幾乎無遭遇樓主講嘅九種苦況

M722 發表於 2022-10-18 14:56

嶼巴都有,動態清零封關後,少左2條大水喉B2/B6射住。

GD1570 發表於 2022-10-18 15:01

油價高同人工貴應該點都會出現吧...

Mercer 發表於 2022-10-18 15:03

九龍新界正面臨俾屎水蠶蝕既局面,但港島就唔會俾人食。嫌齋做港島冇肉食做乜唔交牌而周圍去搞搞震焫火頭。 ...

聽得最多緊係上葵, 西九龍, 仲有沙田堆線話蝕啦.
比佢入港島, 唔計2X 8P 720 788 789 依D線
地面流水咪又話有電車同地底, 上山就話蝕本,
佢D 站都由上環插到人地車廠啦, 一係比厹自己畫條線做, 睇下佢對港島邊段有興趣

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 其實香港間間巴士公司都好慘