shakugan2005 發表於 2022-10-30 04:13

Toz 發表於 2022-10-30 00:06
巴士只有小童優惠時, 地鐵有學生優惠, 但地鐵半價一樣貴過巴士

差距好多時以倍計

巴士係九十年代加價加得快過地鐵, 依家兩邊好似全費都差唔多價

Toz 發表於 2022-10-30 19:33

shakugan2005 發表於 2022-10-30 04:13
巴士係九十年代加價加得快過地鐵, 依家兩邊好似全費都差唔多價
九十年代初普及既冷馬比熱狗貴三四成

只計冷氣收費的話, 巴士同地鐵車費差距到97年通縮前最後一輪加價,已經縮窄左好多

同埋地鐵後來還清起地鐵果幾百億債務後,無咁多藉口加價

FD5410 發表於 2022-10-30 20:27

當年已經有荃灣線
不過 33 37 都上到十大,37 仲要係第一
重建前既葵盛 葵涌邨 葵興邨 葵芳邨真係出到好多客
到今時今日,就算重建左,人口都不及當年
90年代開始班次越黎越縮,好多客都去左搭鐵

sq285 發表於 2022-10-31 11:32

FD5410 發表於 2022-10-30 20:27
當年已經有荃灣線
不過 33 37 都上到十大,37 仲要係第一
重建前既葵盛 葵涌邨 葵興邨 葵芳邨真係出到好多 ...

當年葵興芳去長沙灣道同旺角,地鐵同巴士價錢應該差得遠,依家都差$2左右

kiwai 發表於 2022-10-31 14:46

sq285 發表於 2022-10-31 11:32
當年葵興芳去長沙灣道同旺角,地鐵同巴士價錢應該差得遠,依家都差$2左右

...
1984年初, 葵興至旺角,
地鐵收$2.50,
33A收$1.20, 37收$0.90

差距唔到兩蚊:lol

kps19862008 發表於 2022-10-31 14:55

睇新界區份表(真正線王)其實應該算係71(81)~客量,最高收入,最高行程盈利,最多用車全部都有71(81)份~反而36A客量當年竟然入唔到十大竟然36B入到,成日印象中感覺以前36B客量比36A略遜

HR9710+KU1391 發表於 2022-11-1 14:08

最高行程盈利即係乜? 有冇扣除上落斜維修成本?
行程盈利點計? 以乜為單位? 收入定時間?

51竟然冇入十大蝕本路線?
2E竟然入到最高行程盈利? 白田重建,搬船廠,大角咀冇船轉,真係打擊2E。
33有地鐵後都唔係即刻唔掂,可能一程車優勢。
37,43係服務當時新屋村,有如今日皇后山,安達臣,水泉澳。
大屋村都出到兩條線皇,梨木樹及長康。
線王竟然冇80,89分。可能排名爭少少。

HV7025 發表於 2022-11-1 14:38

HR9710+KU1391 發表於 2022-11-1 14:08

未有251M前嘅51客量唔錯,應該係賺錢線,蝕到倒數頭幾名係之後嘅事

84年顯徑邨應該未起好,80喺大圍服務範圍有限

89就喺沙田服務嘅住宅其實唔多(83年已經將乙明交俾89A)
之前二三十年89客量高企主要都係做行街客,平時早繁需求唔算好爆,所以多年來朝早都由89負責做302柯打

KC3555 發表於 2022-11-1 15:02

1. 詳情唔太清楚,不過最大可可能的解釋是,平均行一公里收入幾錢。至少,如5M,本身無可能有任何盈利。
2. 51號,容生一直教導乘客越多就越蝕。首先,收入唔等於盈利;第二,51號當年行單層,無規定需要改裝部車;第三,當年單層車係完全棍波車,其實棍波車因為自己控制機件,對車輛耗損應不及自動波般嚴重;第四,當年單層巴士無論空戴定滿載,點都輕身過後來行雙層同現在行空調,耗損情況更加輕;第五,以往51或26,去佐敦道碼頭或大角咀碼頭,據聞係有實際盈利,尤其是去大角咀碼頭後客量係上升唔唔少。只係相信當年不斷縮短嘅原因只有一個,防止引擎過熱而發生危險。
3. 2E唔止行程盈利上榜,其實喺市區載客人數都係百萬戶,排13。(前面排11係6D,排12係2A)。
4. 33未有地鐵荃灣線前,仲有33A, 33B, 33C, 33M,條條支線班次都唔弱,其實都跌客跌得幾犀利。
5. 80當年客量只得346,061;89當年668,765。始終沙田市中心仍未成熟,80覆蓋不似89A的新區沙角博康乙明般密集。

DIH 發表於 2022-11-1 15:13

HV7025 發表於 2022-11-1 14:38
未有251M前嘅51客量唔錯,應該係賺錢線,蝕到倒數頭幾名係之後嘅事

84年顯徑邨應該未起好,80喺大圍服務 ...
講開89A,1984年6月開線未夠一年已經係新界線客量no.2及收入no.5,兩個月後拆出89B,1986-1991年條數唔知係點。;P

我在此統計後才出世,細個每逢星期日由鑽石山搭89A入富豪花園,記得係用3BL行,最開心就係我媽話搭多兩個站去第一城食M記。夜晚回程時富豪明明有站,但當年會行到第一城上車。:time:
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18
查看完整版本: 1984年某月九巴線王排行榜