tommy14D 發表於 2022-10-28 13:07

TN6108 發表於 2022-10-28 08:52
宜家市區嗰個表裏面應該得返1A仲算得上係“大線王”。

見到3C,11 同 13D 係個表裏面真係笑咗。

13D當時應該玩半直通加上秀茂坪末重建咪咁多客,依家秀茂坪咁鬼多去旺角車

KC3555 發表於 2022-10-28 13:09

hadboy5 發表於 2022-10-28 12:49
元朗邨only,估唔到54同66曾經咁風光,54係咪被小巴打殘?加唔到屯門

54(19)當初能到屯門,係因為開頭講16系列喺新界西有分配班次數量。
應該係16沿線太長,但一D流水量強,一D流水量弱,所以巴士公司進行分區配額。
規定16上限為來回400班,但其他就靠左攝右攝入去。
19當初只到屯門市區,後來屯門開始發展,就加額:包括開辦27,拉19南下去穩定需求。

暴動後九巴策略應該有變,重新規劃過之餘。
紅小的確有好多支線,包括元朗去藍地大街等等。

Quanta 發表於 2022-10-28 13:12

le914 發表於 2022-10-28 07:52
風水輪流轉,好多當年嘅線皇,依家成為九記嘅眼中釘

九巴由九龍汽車變咗屯門巴士公司
佢淨係用學校教嗰種product life cycle 諗路線嘅資源 而唔識理論model同現實嘅分別
結果蝕錢新區會多資源過賺錢舊區

tx96 發表於 2022-10-28 13:30

KC3555 發表於 2022-10-28 09:57
68 當時客量 694,897 新界排11,
87A 排12,客量: 694,705
66, 新界排3; 但68 排11:o; 當年屯門多客過元朗?

JX9097 發表於 2022-10-28 13:35

PC2625 發表於 2022-10-28 10:36
6A 己取消多年, 及 6 延長至荔枝角 (盈暉台) 總站 !

我知...So?

JX9097 發表於 2022-10-28 13:36

MCMoore 發表於 2022-10-28 11:28
當年101用緊同而家東鐵過海後差唔多嘅車數,做緊密好多嘅班次

咁又持平啲講
今時今日嘅路況差好多

tx96 發表於 2022-10-28 13:39

PC2625 發表於 2022-10-28 10:54
不記得 1984 年荃灣路通車未, 但肯定 68X 未開辦,不過地鐵荃灣線己啟用及已有 68M, 而當年 68 來回會途經 ...

荃灣路是87年通車, 68好多人搭, 加上用車是平治O305巴士。

JX9097 發表於 2022-10-28 13:39

Choi 發表於 2022-10-28 12:48
最低盈利99應該靠馬鞍山起死回生

明顯係
泥涌年代開60分鐘,同94跳飛機
食飯時間直頭開少班(120分鐘)

JX9097 發表於 2022-10-28 13:45

tommy14D 發表於 2022-10-28 13:07
13D當時應該玩半直通加上秀茂坪末重建咪咁多客,依家秀茂坪咁鬼多去旺角車 ...

13D好似係1982年取消半直通

13D末落,好大程度同競爭有關
1984年,95/ 98C都未出世(213D就更加)
同埋當年秀茂坪/ 牛頭角等未重建
沿線人口亦未有如今日般老化
同時九巴都未有咩貴線短途/ 行少少快速收貴一級呢類概念
所以13D做到呢個數

kei_hk 發表於 2022-10-28 13:51

JX9097 發表於 2022-10-28 13:39
明顯係
泥涌年代開60分鐘,同94跳飛機
食飯時間直頭開少班(120分鐘)
所以﹐前面#1 話這2條線係用1部車;P
乜唔係這2條線﹐每條線用 0.5 部車咩;P;P

幾部2軸車無改用膠牌﹐真係為司機們發揮最大方便之處。

題外話﹐究竟係94開始加班在先﹐定係99拉去馬鞍山在先?
還是2件事同時發生﹐令到再無得共用1部車?
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 1984年某月九巴線王排行榜