LN9267 發表於 2022-11-3 22:53

荃灣區議員再次邀請巴士迷就巴士路線計劃互相交流

https://www.facebook.com/photo?fbid=555714396559730&set=a.457513436379827

這位區議員再次邀請巴士迷了,他訂立一個原則為「不為改變而提出改變建議」,我估計他的意思是不要為改而改,而是提出的想法要有實際原因。

我個人覺得說933是其中一個可討論的地方。

Alex7808 發表於 2022-11-3 23:04

其實可以將33B同40重組,令33B加密班次吸引更多人搭。(因為33B對荃灣人嚟講真係好有吸引力)

HR1377 發表於 2022-11-3 23:15

Alex7808 發表於 2022-11-3 23:04
其實可以將33B同40重組,令33B加密班次吸引更多人搭。(因為33B對荃灣人嚟講真係好有吸引力) ...
重組後會不會影響來往西約至葵涌客?

Alex7808 發表於 2022-11-3 23:22

HR1377 發表於 2022-11-3 23:15
重組後會不會影響來往西約至葵涌客?

老實咁講 40佔荃灣客嘅比例唔多,40多數係葵涌/美孚-東九客。而西約至葵涌已有302小巴

HN745 發表於 2022-11-3 23:25

Alex7808 發表於 2022-11-3 23:22
老實咁講 40佔荃灣客嘅比例唔多,40多數係葵涌/美孚-東九客。而西約至葵涌已有302小巴 ...
早繁西約就算有234C 234D
40都可以坐滿窗口位出福來邨架喎 :L

而且都有人係肯搭40 慢慢返荃灣
甚至係以前慢遊 下繁都有唯數唔少人係搭返荃灣

當然,我覺得荃灣區其實可以獨立一條線專做觀荃 飛走葵涌,美孚
當然走線呢啲就後話啦,唔係又世界大戰架啦

Alex7808 發表於 2022-11-3 23:38

40都可以坐滿窗口位出福來邨架喎

冇得揀,唯有硬食。😑 好多荃灣人其實都嫌40慢 ,只係官荃站位唔靚、地鐵又坐成45分鐘。至迫於無奈坐40 。

TuNg''=) 發表於 2022-11-4 00:23

冇得揀,唯有硬食。😑 好多荃灣人其實都嫌40慢 ,只係官荃站位唔靚、地鐵又坐成45分鐘。至迫於無奈坐40...

反而係40只食到好少百分比既觀荃客, 你見38,42C可以密佢咁多,
290/A 單一條都多客過佢就知咩事.

neoplan720p 發表於 2022-11-4 01:43

40都可以坐滿窗口位出福來邨架喎

有人肯搭唔代表無改善空間。

74X一樣大把人由觀塘上車,經新蒲崗、鑽石山去大埔,
但咁代唔代表係合理?

da93 發表於 2022-11-4 02:42

neoplan720p 發表於 2022-11-4 01:43
有人肯搭唔代表無改善空間。

74X一樣大把人由觀塘上車,經新蒲崗、鑽石山去大埔,

冇話合唔合理,只可以話,大埔冇如馬鞍山果種M線可以中間落墨

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-4 02:51

冇得揀,唯有硬食。😑 好多荃灣人其實都嫌40慢 ,只係官荃站位唔靚、地鐵又坐成45分鐘。至迫於無奈坐40...

個人一直希望234C全日荃灣市尾站特快出觀塘,反正大把人唔理價錢,不過小巴呢關唔易過(雖然係紅小)
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 荃灣區議員再次邀請巴士迷就巴士路線計劃互相交流