hellomato 發表於 2022-12-13 10:49

關於九巴三條將軍澳往返新界東新線(90、96和97)的定價

以傳統車費等級表的標準來看,三條線都是“賣大包”,而且一條比一條離譜。
90是相對“正常”的一條:全程約22km,收$8.5(可以用88做參考對照,全程約19km,收$8)
97也是收$8.5,但是全程已經接近30km......(比較接近的參考是290系,收$11.3)
到昨天開辦96,甚至差不多有40km長,單程39個車站;一看收費:$9.5!?
這邊比74X收$10.7低一截;同日開辦,服務範圍類似98C的298X卻收$12.2的“正常價”......
之前九巴以如此“低價策略”開線的,應該就只有W2和W3......
但是由於三條線都是兩味,每天對開幾班,所以用低價策略來吸引乘客。

假如任何一條能轉全日,應該會趁機恢復“跟隨車費等級表”的收費吧。(也適逢九巴申請加價)
預計三條線一旦加價,上限大概會在——
90:$10.8(參考88X)
97:$12.2(參考298X)
96:$15.6(參考74D)

大家怎麼看?

neoplan720p 發表於 2022-12-13 10:52

邊有得咁樣趁機恢復“跟隨車費等級表”?

咁我下次用$0.1入標都得啦,捱一年半載就恢復「正常車費等級表」,
一定贏硬支標。

EX-TL 發表於 2022-12-13 10:57

表面係"用低價策略來吸引乘客", 實際係用低價搶標, 對抗競爭者.

一旦被競爭者入侵領土, 例如大埔 荃灣, 呢D區就要大加資源迎戰.

ky927 發表於 2022-12-13 10:58

平入價係純粹截人張標,呢個價九巴應該預左唔全日,加多幾次價有返水位,同埋儲到班客,先會揀一條全日
不過我覺得既然新線可以咁平,咁類似路線如74X/75X, 89D, 88X 即係無壓力啦,咁新一輪車費應該凍結 😂😂😂

EX-TL 發表於 2022-12-13 10:59

neoplan720p 發表於 2022-12-13 10:52
邊有得咁樣趁機恢復“跟隨車費等級表”?

加幅只係平均數, 實則以個別路線檢討時, 某線逐次加多D, 某線逐少加, 甚至唔加係有可能.

但唔會係一下就上番去.

Citcalag 發表於 2022-12-13 11:03

有平車搭你就搭啦,預計加價係咩玩法,多餘

ate214 發表於 2022-12-13 11:03

生仔加價咪得囉
使乜直接搞本體
同埋三條W線一開波都係全日
個定價同BBI多少有霸地盤既意義

ricky 發表於 2022-12-13 11:12

無得咁,否則低價中咗標之後可以加價

ricky 發表於 2022-12-13 11:15

ky927 發表於 2022-12-13 10:58
平入價係純粹截人張標,呢個價九巴應該預左唔全日,加多幾次價有返水位,同埋儲到班客,先會揀一條全日
不 ...

如果96做全日,車程長,回車慢,收得平,又唔保證非繁咁多流水客。

lsc04d11 發表於 2022-12-13 11:29

我望過轉乘96轉373 喺大老山轉有得減22.4咁。。。係咪即係9.5過海?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 關於九巴三條將軍澳往返新界東新線(90、96和97)的定價