LN9267 發表於 2022-12-17 13:08

紅Van奏夕陽哀歌 牌價跌8成25%停運

https://hd.stheadline.com/news/d ... -%E5%81%9C%E9%81%8B

報道說鐵路及巴士搶走不少紅色小巴乘客,我經常說香旺,SIL不到香港仔中心,也可以弄到這樣,其實已經是一個值得探討的課題。我坐過一次香旺,聽到打理人在對講機說叫司機不要耍花樣,否則乘客不坐了。司機經常在華富向上不到車的乘客說車正在來,其實只是哄乘客繼續等,倒不如坐970好過了。

kay 發表於 2022-12-17 13:20

幾年前同幾年後環境一樣或更差
其實市場要某種工具做唔住個勢好難阻到

LN9267 發表於 2022-12-17 13:30

kay 發表於 2022-12-17 13:20
幾年前同幾年後環境一樣或更差
其實市場要某種工具做唔住個勢好難阻到

看到報道說Megabox至旺角小巴也少了客,這次黃主管又勝了一仗。

坪石至荃灣就沒辦法,地區聲音要290系列,根本阻擋不到形勢。

其實倒不如多個小巴商會坐下來談談,把用車轉過去觀荃、元朗大棠、新界17號紅色小巴這些仍然有得做的線好過泊街。

YY487 發表於 2022-12-17 14:16

Ohm 發表於 2022-12-17 18:26

其實政府提出三隧分流方案嗰時,的士行西隧有得減,但小巴就維持收費不變,可見政府可能都無乜心幫紅van?
不過九巴市區線再減多幾架車,都有助送客畀紅van嘅 :lol

JX9097 發表於 2022-12-17 19:18

看到報道說Megabox至旺角小巴也少了客,這次黃主管又勝了一仗。

坪石至荃灣就沒辦法,地區聲音要290系列 ...

MegaBox條線太疏
企喺站頭隨時等你10分鐘
試到車再等你10分鐘
咁不如搭793;P

kay 發表於 2022-12-17 21:54

坪石至荃灣就沒辦法,地區聲音要290系列 ...

問題無解決到
鐵搶巴士客
巴士搶小巴客
小巴搶咩客
幾年了都無一個答案

另外疫情而衍生的還息不還本
呢個更加係奪命甘

大家都呻窮
但人地大公司有子彈多
小巴佬邊有咁多

andy92 發表於 2022-12-18 01:51

紅Van 唔怕得罪既其實可以搶綠Van 客
麗城101 搶走唔少以前搭開 96B 既客

深井班客成日話 96M/302 服務幾咁差,
不如複製一條紅Van 線出黎睇下做競爭 :lol

LN9267 發表於 2022-12-18 10:42

kay 發表於 2022-12-17 21:54
問題無解決到
鐵搶巴士客
巴士搶小巴客

還想到小巴可以做私人屋苑接駁市中心、鐵路站去搶的士客,不過多數是綠色小巴或者邨巴營運,紅色小巴就難搞。

penso 發表於 2022-12-18 11:43

JX9097 發表於 2022-12-17 19:18
MegaBox條線太疏
企喺站頭隨時等你10分鐘
試到車再等你10分鐘

793 起碼我可以係mega box 行商場 / 附近收工知道幾時應該行去巴士站等車

紅van 都唔知等幾耐。態度又垃圾

無ga la 條線得太子道西一定要搭
九龍城。新世紀 旺角個d 客可以說再見
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 紅Van奏夕陽哀歌 牌價跌8成25%停運