victorkaho 發表於 2010-5-7 21:59

BUSFANS 發表於 2010-5-7 23:14

點解來回唔係將軍澳廣場加個站呢?

victorkaho 發表於 2010-5-7 23:22

3ASV174 發表於 2010-5-8 02:24

其實依家 692 都撐唔住呢個班次,
改完服務範圍更細,你預計搭開港鐵既客都唔會因為改行東廊而改返搭 692,
結局應該會比依家更慘。

692 最大死因係繁忙時間坑口上港鐵隨時過左海,
692 都仲未塞完隧道未出到九龍,非繁時坑口上港鐵你肯行就有位坐,
692 疏車得來連有座位都唔係絕對優勢。
尚德上港鐵就全日都只需九個幾,
呢樣係就算 692 點減都唔會平得過佢,再贏埋班次,企下都抵。

樓主建議 692 去金鐘行東廊,
但就跟 8P 出返天后,其實咁樣行繁忙時間係好好好塞車,隨時仲慢過民康街落橋,所以快一段都得不償失。
回程維園上東廊,其實一樣,繁時唔會真係比依家快好多,
依家下午回程既 690P,其實好少可以快過前一班 690 返到總站。
坑口尚德要快車,一定係港鐵,如果係想坐既,碌埋北角都唔會令班客唔搭佢。

692 本身其實就算係鬥速度(改行東廊),鬥價錢(減價,但減得幾多?),
都唔會贏港鐵。
明明有服務時間更長,速度價錢都可以完全取代佢既港鐵,
單係為個座位,同埋「選擇」兩個字,似乎唔值得佢全日留低。

victorkaho 發表於 2010-5-8 08:15

kay 發表於 2010-5-8 13:46

如果往港島方向跟170入一入銅記,
再行皇后大道東個面返金鐘又得唔得?(or 灣仔道->莊士敦道)
反正有鐵路既地方都無客。

行軒尼詩同行其他路客量差唔遠個陣,唔多相信係有咁珍貴quota下會攝到條692落去。

JX9097 發表於 2010-5-8 14:10

原帖由 kay 於 2010-5-8 13:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果往港島方向跟170入一入銅記,
再行皇后大道東個面返金鐘又得唔得?(or 灣仔道->莊士敦道)
反正有鐵路既地方都無客。

行軒尼詩同行其他路客量差唔遠個陣,唔多相信係有咁珍貴quota下會攝到條692落去。 ...

大道東隨時塞足你半倘鐘都出唔到金鐘:L

fleetline 發表於 2010-5-9 09:04

原帖由 3ASV174 於 2010-5-8 02:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實依家 692 都撐唔住呢個班次,
改完服務範圍更細,你預計搭開港鐵既客都唔會因為改行東廊而改返搭 692,
結局應該會比依家更慘。

692 最大死因係繁忙時間坑口上港鐵隨時過左海,
692 都仲未塞完隧道未出到九龍,非繁時坑口 ...

你好似唔太清楚坐692的人心態是甚麼,
港鐵港島線繁忙時間人流極高, 北角上車隨時要等3-4架車先逼到上車,
大部份居民都知道港鐵又平又快, 不過朝朝早都要同人打仗,
所以繁忙時間692有不少棒場客.

另一問題, 就係部份地方離港鐵站都有一定距離, 當行過港鐵站都要
十幾分鐘的時候, 點解唔直接坐692, 而那些地方人流並不小.

就係因為行這個原因, 就足以令692全日都有客.
當然有部份時間客量甚低, 但那些時間連680, 681, 690等路線都係
客量甚低的時候, 為何不一拼處理?

不過呢, 果D一個方向小客時間, 另一方向就好多客, 當巴士公司點都要
開架車過海的時候, 何不做埋生意, 賺番隧道費?

~誰@359~ 發表於 2010-5-9 10:31

原帖由 fleetline 於 2010-5-9 09:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

另一問題, 就係部份地方離港鐵站都有一定距離, 當行過港鐵站都要
十幾分鐘的時候, 點解唔直接坐692, 而那些地方人流並不小.
有咩地方行去坐地鐵要十幾分鐘但係唔洗行就有得坐692

fleetline 發表於 2010-5-9 11:56

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-5-9 10:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有咩地方行去坐地鐵要十幾分鐘但係唔洗行就有得坐692

如果去馬師道/杜路誌道一帶, 坐692就真係唔駛行,
坐港鐵就無論行去灣仔定銅鑼灣站, 都要一定時間.

自己大概計過由集成中心出發, 經軒尼詩道步行至灣仔站,
時間約需10-12分鐘.
如果由新鴻基中心出發, 經華潤中心, 中環廣場步行至灣仔站,
要15分鐘.

當然啦, 每個人的步速不同, 不可一概而論,
但如果兩邊都要行, 有一程過的巴士確實幾吸引.
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 692特快建議(45#為修訂版)