S3BL100 發表於 2010-8-7 11:09

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-7 01:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

又希望B3板主nwfb23 / admin22同埋100 238X兩位聯席可以分享一下
你地處理完每一單關於B3既案件之後,會唔會轉告返畀其餘兩位聽
你地係出於乜野原因,考慮到乜野嚴重性,再基於乜野站規既規定,選擇用邊條站規,做一個乜野處分?
其實想請兩位分享,都唔係冇原因既,因為呢度得B3有聯席板主,咁睇落兩位同負責站規執行既admin22都算係共事緊
兩位會唔會都唔係好清楚admin22每一次處理板務背後既考慮因素?
特別係知道決定停板日數果陣考慮左邊一條站規既乜野分項既第幾條…
甚至係其他板既板主,都可以講下,你地會唔會知道其他板既板主作出處分果陣時,詳細考慮左咩因素?!

(以下為個人意見)

1. B3版的一般投訴或報告,例如不小心貼錯版、新站友不懂得如何貼相、
不慎一文多貼一類,通常是先收到imsg報告的聯席板主處理,
因為性質普通,處理後一般不會互相轉告。
遇有較嚴重投訴,處理完畢後通常會知會其餘各聯席板主。

2. B3一般遇到的問題,不外乎是粗口或粗俗言語、態度惡劣或罵戰、及偷相。
本人的標準是:粗口一般以30日作量刑起點,但主要視乎貼文者的態度及目的,是否以站友作惡意攻擊對象。
(但據本人所知,是有個別站務人員以90日作量刑起點的。)
粗俗言語會視乎粗俗程度及貼文目的,若目的在於惡意批評站友,一般會根據站規34條,視作「態度惡劣」或挑起罵戰。
挑起或參與罵戰一項判刑多重,視乎貼文者是否態度惡劣,有否不斷作出挑釁及無理指控,來衡量嚴重性(可參見本人在#1引用的案例)。
偷相或其他侵權行為一經證實,刑罰以30日作起點。
本人的底線是:保持劃一的標準,考慮站友過往紀錄,除非站友屢次違規,否則不作停板90天或以上處分。
同時遇有停板七天或以上者,通常都會在停板通告詳細註明原因,而非單單引用站規內容。

回到ATE24的案件上,因為已經進入上訴程序,不便作太多評論,但本人認為站規15條只能視作一必須遵守的guiding principle,
作出停板處分與否需視乎有關站友是否不斷蓄意挑釁其他站友或站務人員,以及貼文時的態度,兩者有否違反其他站規。
本人直至現時仍認為站友ATE24的有關文章無須判停板處分,倘收到投訴,極其量可能判警告。當然其他站務人員可能有另一套標準。

~誰@359~ 發表於 2010-8-7 12:23

原帖由 S3BL100 於 2010-8-7 11:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

(以下為個人意見)

1. B3版的一般投訴或報告,例如不小心貼錯版、新站友不懂得如何貼相、hkitalk.net' ?2 P7 _; w) q! p7 v- C9 h. k3 ~
不慎一文多貼一類,通常是先收到imsg報告的聯席板主處理,
因為性質普通,處理後一般不會互相轉告。
遇有較嚴重投訴,處理完畢後通常會知會其餘各聯席板主。
希望唔好介意我再問,你地既知會一般會包括乜野內容?

S3BL100 發表於 2010-8-7 12:36

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-7 12:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

希望唔好介意我再問,你地既知會一般會包括乜野內容?

一般是簡短知會已處理投訴,或回覆投訴人時將有關imsg抄送至其他聯席板主的戶口,亦試過簡單討論個別投訴的處理方法。

~誰@359~ 發表於 2010-8-7 13:41

原帖由 S3BL100 於 2010-8-7 12:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

一般是簡短知會已處理投訴,或回覆投訴人時將有關imsg抄送至其他聯席板主的戶口,亦試過簡單討論個別投訴的處理方法。
如果B3共事既板主都只係會彼此作簡單交代
點解CPY會咁清楚admin22處分既背後原因?好似個處分係自己決定咁清楚喎…
當然,把口係生o係CPY果度既,佢大可以繼續話冇
但今次事件中,人前扮晒大方,人後就call馬,個人誠信同道德都破晒產,加上admin22罕有地快刀
各位仲相唔相信CPY,就要留畀大家自己諗

307 發表於 2010-8-7 14:09

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-7 13:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
8 j/ K/ };
如果B3共事既板主都只係會彼此作簡單交代1 t+ h; H' M: f& Q
點解CPY會咁清楚admin22處分既背後原因?好似個處分係自己決定咁清楚喎…* ^3 a! ^1 S$ Z, |+ W7 h
5 U* c9 _" ?3 U但今次事件中,人前扮晒大方,人後就call馬,個人誠信同道德都破晒產,加上admin22罕有地快刀巴士,鐵路,生活$ R( [& u6 a}, ]0 XO
各位仲相唔相信CPY,就要留畀大家自己諗
好老實,
平時處理版務甚慢的admin22突然間咁快,
而且CPY可以咁清楚去講出被判罰的原因,
就係我真係好想知道到底CPY自己同admin22 (ID=nwfb23)點樣講。

可惜,睇怕我地都係見到潛水的機會大一點了...

hkbw 發表於 2010-8-7 16:07

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-8-7 13:41 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果B3共事既板主都只係會彼此作簡單交代
點解CPY會咁清楚admin22處分既背後原因?好似個處分係自己決定咁清楚喎…
但今次事件中,人前扮晒大方,人後就call馬,個人誠信同道德都 ...

其實唔止共事板主只會彼此作簡單交代, 甚至當有人誤以為自己是聯席板主,
會係連交代都冇, 話就話交左俾站長處理, 但實際上到而家都未見有回音.

但有樣野係真既, 大部份板主當FORWARD不關自己管轄範圍的事時,
都不會加COMMENT, 只會直接將投訴轉介. 但有些板主卻會建議甚麼甚麼的.
當然, 最後執行那個有沒有受影響, 就是另一個問題.

普遍來講, 我自己個人既做法係, 當牽涉到自己和板友有磨擦時, 除非有關板友
明顯干犯其他站規, 又或者是另一位板主自行認為有問題, 否則我個人不會
輕易以不尊重板務人員這一條來處罰站友, 以免予人瓜田李下之感.

當然, 不同板主會有不同的處理方式, 甚至乎, 向不向其他相關板主交代,
也視乎板主的個人操守.

KV149 發表於 2010-8-7 23:02

回復 100# 的帖子

我覺得 CPY 你唔單只拖延時間回應,仲係選擇性回應。如果呢篇回應係你
過去兩星期收集、處理同分析過既,我覺得你真係應該將成篇文刪晒,留返
最後一句「我明白上述回應未能令各位滿意」就已經足夠。

唔講其他,我淨講一樣:你曾經歡迎站友 ATE24 對你既質疑,我唔明白、
你亦無解釋點解會「向站長商討,由站長安排代理板主執行站規,以避免利
益衝突」。請問你咁歡迎人地咁諗,你到底投訴乜野?OK 你係有權投訴,
不過你俾人感覺好虛偽囉,一邊話歡迎一邊就投訴,呢篇文講左十頁好多人
都係講緊呢樣野,係質疑緊你咁既人格仲適唔適合做版主,我都唔知點解你
仲好意思講係自己投訴,仲講到好似好理所當然咁。

已經唔同你斟酌個篇文既本質有無問題住,我諗你都係解決左呢個問題先好
講其他喇。

3357。KS8450 發表於 2010-8-9 14:03

原帖由 KV149 於 2010-8-7 23:02 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我覺得 CPY 你唔單只拖延時間回應,仲係選擇性回應。如果呢篇回應係你
過去兩星期收集、處理同分析過既,我覺得你真係應該將成篇文刪晒,留返
最後一句「我明白上述回應未能令各位滿意」就已經足夠。

唔講其他,我淨講一樣: ...

佢不嬲都係選擇性回應架啦 !
岩岩先係隔離版善意提醒巴迷影FU4794 個陣小心收車
我寫大隻D 驚你睇唔到呀, 版主大人

307 發表於 2010-8-9 16:27

我唔想離題,
但係我促請板方考慮要度admin23直接於本文交代,
否則於某段時間後,
免去admin23版務人員的資格...

~誰@359~ 發表於 2010-8-10 00:11

原帖由 307 於 2010-8-9 16:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我唔想離題,
但係我促請板方考慮要度admin23直接於本文交代,
否則於某段時間後,
免去admin23版務人員的資格...
CPY再咁落去,佢做乜都服唔到眾
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 問:有關admin22將站友id = ATE24停版的決定