dippy 發表於 2012-1-18 23:47

4.17Trident 發表於 2012-1-20 21:44

齋係屯荃一段都冇可能啦...市區段等於鐵路版六幹
成條線根本就係晒錢兼多餘:handshake

DIH 發表於 2012-1-20 23:56

九龍東西鐵路政府都研究緊,唔會嘥錢兼多餘。
中九龍幹線中間唔會有出入口,做唔到鐵路的「半流水」功能。

我自己就發夢發了好多年,用東涌綫規格,
善用東涌綫奧運至青衣之間無須遷就機快的四軌路段。

東起秀茂坪(預留條件延長至翠林及寶琳)
-翠屏(翠屏道)-觀塘東(設在敬業里,出入口去埋麗港城)
-觀塘碼頭、牛頭角(偉業街)-啟福(九龍灣南商業區)
-宋皇臺(轉沙紅線)-何文田北(常盛街公園)
-油麻地(窩打老道東西向)-奧運-...-青衣
大西北的人可在南昌轉一次車。

秀茂坪站擺中秀地底東西向,翠屏至啟福一段架空,
在曉光街休憩花園做隧道出入口。

效果:
觀塘區往尖沙咀、九龍西、大西北較快;
奧運至青衣間,和東涌綫聯合提供接近市區綫的班次;
改善彌敦道至西九龍的接駁,由旺角去大角咀唔使去到荔景轉車;
秀茂坪有鐵路;
俊民苑、培正一帶有鐵路。

我不建議拉埋屯荃綫,屯荃拉入沙田更合理,這條拉入沙田的線經埋上葵。
上葵往觀塘的建議路線會係:上葵涌<沙荃線>大圍<沙紅線>鑽石山<觀塘綫>觀塘

乘客流向資料我諗一般市民都唔會有,我個人估計這條線應該都有吸引力,
由牛頭角往油麻地,10個站變4個站;
由牛頭角往青衣,14個站變8個站,三程車變一程車;
服務九展及MegaBox消費群;
帶動偉業街發展,擴展觀塘副都心,等等。
這條線的定線在東九龍要左扭右扭,盡量招攬觀塘綫服務唔到的地區;
九龍灣之後就有咁快得咁快飛過西九龍。

如果拉埋入寶琳,寶琳出觀塘的路線會更直接,
吸引將軍澳綫客量部分轉移,將綫可專注做過海。

我個夢係咪好癲:lol

dippy 發表於 2012-1-21 00:29

阿偉 發表於 2012-1-21 17:51

咁有冇諗過起依條鐵路要封閉幾多條道路?

HE7921 發表於 2012-1-22 02:01

樓主,呢度唔係日本東京喎,鐵路唔係你話想起就起

天空之神 發表於 2012-1-22 12:44

回復 6# 的帖子

講到尾都係錢問題

日本既地鐵係幾十年前已經規劃好哂 , 而且車既問題而家都係盡起先擺得平

dippy 發表於 2012-1-22 20:13

dippy 發表於 2012-1-22 20:14

GL3789 發表於 2012-1-23 08:24

原帖由 dippy 於 2012-1-22 20:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實以香港既人口密度, 應該唔起鐵路都解決唔到塞車既問題
而呢D問題係值得用錢解決

雖然話起鐵路可以解決到好多問題(例如塞車、環保),
但興建鐵路用既錢動輒幾百億,呢d公帑仲可以有其他用途(例如社會福利、教育醫療等)
要考慮資源如何能夠公平分配,唔會浪費(曾經西鐵俾人話係大白象工程)

係計劃興建鐵路之前,仲有好多野可以做
1. 某些客量偏高而又途經繁忙地區既巴士線,引入3+2座位既環保巴士
咁自然一條線可以cut走一、兩架車,一堆線係同一個時段就可以少百幾班車
2. 增加私家車牌費及增加燃油稅,鼓勵駕車人士改乘集體運輸交通工具,減少路面私家車數量
3. 於繁忙地區設置電子道路收費系統,紓緩交通擠塞
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 來往九龍東西的鐵路線討論