LF5502 發表於 2013-7-26 18:06

建議開辦 63M 屯門公路轉車站 - 青衣鐵路站

為左方便屯門居民更快去到青衣,
所以建議開辦 63M,由屯門公路轉車站 - 汀九橋 - 青衣西路 - 青衣鐵路站

路線同站位,起青衣區同 264M / 279X 一樣,
落到屯門區,就只有屯門公路轉車站一個站,

落客站係 轉車站 屯門方向上層,
上客位設在市區方向,61M 車站對出的的吉坑

班次:全日 20min 一班
收費:$9.3,與 68A 屯門分段同價

派車:4 架

所以,同時建議 68A 縮短至葵興鐵路站,
減車 2 架

kj9021 發表於 2013-7-26 19:37

如果唔會影響到第二次轉乘(搭第三程車,如到了青衣後再轉248M/249M);咁我都好鍾意咁直接的路線設計亦唔介意要轉多一次車。況且屯公轉車站有座椅同洗手間又有上蓋,比起而家係其他地方等班次較疏的68A無疑係可大大改善候車環境!

LF5502 發表於 2013-7-28 02:02

九巴依家的做法,似係無左 248M / 249M 轉乘,
但其實屯門都係得 68A 同埋 263M 可以一程去到青衣

係咪都要俾.....

原帖由 kj9021 於 2013-7-26 19:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果唔會影響到第二次轉乘(搭第三程車,如到了青衣後再轉248M/249M);咁我都好鍾意咁直接的路線設計亦唔介意要轉多一次車。況且屯公轉車站有座椅同洗手間又有上蓋,比起而家係其他地方等班次較疏的68A無疑係可大大改善候車 ...

DM8070 發表於 2013-7-28 03:06

如果青衣路線方面, 改用青康路, 青衣路, 青衣鄉事會路和青敬路往來青衣站,
雖然路線/時間長左, 但應該可以同時吸引青衣乘客用63M往屯門轉車

HF3204@243M 發表於 2013-7-28 07:53

如果老九喺洪水橋搞搞吓剩番條 68A,又要入擊壤路 HI 一 HI 大馬路範圍既話
咁我覺得不如踢埋佢落葵芳做番大佢
反正天水圍嗰邊應該會有車同坑剩出嚟

至於樓主條 63M
講真如果有條咁既屯公轉乘線
我寧願踢走晒青機嗰三條廢線 (251M 263M 68A) 交換

定線方面,
屯門嗰邊如果可以落埋屯中會好啲
青衣嗰邊係可以諗埋入涌美或者青康路而唔入西路
又或者長青開,跟非繁 E32 落青機,再跟 279X 上西路
不過都係要睇資源做人

另建議繁時開 63P 同 279P,青機後經青敬路去翠怡,方便工廠區返工客

lsc04d11 發表於 2013-7-28 09:44

我都認同建議,屯門公路轉車站開出,而青衣o個邊唔使停得咁少既………

等同機場A線既道理,O係機場只停客運及博覽館就算,但服務既本區內就可以停多幾個區內站。(反正又唔用得第二程轉乘去青衣其他地區)

回#5,我諗樓主都知道屯中既客量一定多,但延入屯中,又花多來回20分鐘車程,車又要用多左,客量又谷哂O係市中心,咁轉車站要黎做咩呢?

Snoopy@FB8617 發表於 2013-7-28 11:15

回復 6# 的帖子

轉車站用作轉去其他地區同條線入屯市其實衝突不大
不過與其開新線
倒不如搵66m搞好過

LF5502 發表於 2013-7-28 12:08

66M 一直都係話同 57M 合併,
而且大興應該優先有線去荃灣先

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-7-28 11:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
轉車站用作轉去其他地區同條線入屯市其實衝突不大
不過與其開新線
倒不如搵66m搞好過

LF5502 發表於 2013-7-28 12:13

263M 好快會玩完,
同埋我建議左 68A 縮短,

而 251M,呢條係欖隧線,
似乎唔郁得

原帖由 HF3204@243M 於 2013-7-28 07:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
至於樓主條 63M
講真如果有條咁既屯公轉乘線
我寧願踢走晒青機嗰三條廢線 (251M 263M 68A) 交換

LF5502 發表於 2013-7-28 12:21

其實我有寫 20min 一班,用車 4 架,
目的就係減少對現有路線的影響:loveliness:
所以青衣行多 D ,時間上未必做到

講開又講,263 都可以縮短至轉車站,
但因為屯市開出黎都企人,
所以就算 la......

除左節省行車時間之外,
我唔係咁睇好屯門任何一個小區(包括市中心區)可以上夠客去青衣,
所以先"一視同仁",大家都要去到轉車站轉車(咁多個小區加埋應該夠客)

同依家 264M (唔計高埔的工人)的情況一樣,
個個都起隧道口轉車

原帖由 lsc04d11 於 2013-7-28 09:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都認同建議,屯門公路轉車站開出,而青衣o個邊唔使停得咁少既………

等同機場A線既道理,O係機場只停客運及博覽館就算,但服務既本區內就可以停多幾個區內站。(反正又唔用得第二程轉乘去青衣其他地區)

回#5,我諗樓主都知道屯中既客量一定多,但延入屯中,又花多來回20分鐘車程,車又要用多左,客量又谷哂O係市中心,咁轉車站要黎做咩呢?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 建議開辦 63M 屯門公路轉車站 - 青衣鐵路站