S3BL100 發表於 2015-5-12 03:12

原帖由 castanopsis 於 2015-5-12 01:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

沙田線問題
主要係考慮到三彩有半條邨其實可以直接行落去搭89X甚至89
係遠,但89一來車密速度唔慢,二來全程收費只係$6.8,有相當吸引力
我當然唔反對三彩開沙田線,group埋樂華秀茂坪應該夠客
但三彩做唔做到客倉,客量有無想像中咁樂觀,我有少少保留

另外,你上面個一開二方案變相遺棄四順
如果安達臣lift塔方便
不如咁拆:
1. 康翠-秀茂坪道-四順-彩雲-沙田
2. 中秀-曉麗-樂華-三彩-沙田
個服務範圍會更加全面

都係兩個老問題:秀安沙覆水難收,
原本安達臣入面有條線變成無左,你估班區佬會唔會收貨?運吉又肯唔肯認衰抽返起條招標線?
但係入面有條線,如果四順又再擺多條,客觀上的確係重疊。
本來最好的確係一條將秀沙入晒秀明道同四順,係運吉玩野。

而且都係啦,而家成個觀塘得返樂華同三彩無新界線,四順本身假假地都有 290A,
彩盈雖然離開 89/89X 唔係太遠,但大隧直入沙田巿中心始終有優勢,況且經樂華真係無理由再落牛頭角道同 89 重疊,
不如走上去三彩仲好,仲可以做埋三彩秀茂坪流水。

原帖由 castanopsis 於 2015-5-12 01:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

至於山上將尖
係,客量可能會及得上296D
問題係296D你覺得好唔好客?我自己就覺得只係好勉強合格
當樓主都建議296D要拉長搵客既時候
開一條明知得296D客量既山上將尖,實在過於冒險
個人認為山上將尖點都要group多一區先開得成,爭在係安達臣,定曉麗觀塘

如果改出九龍之後既走線都唔係唔得
但問題係可以經邊區?
啟德隧道個土瓜灣出口有去無回,無理由回程要行九龍城出
搭九龍灣有掠水味道得嚟,又要面對小巴競爭,並走入長年塞車既道路
唔見得有幾理想...

不如咁講,山上有成大條垃圾線 93K 可以廢物利用,唔換將尖可以換咩?
至少出到來的營收未必差過 93K 本身,再者如果驚唔夠客,就留條垃圾線繼續蝕錢,對九巴而言都唔係辦法。

而 213X 又係覆水難收,再者康翠併安達臣會好兜。

如果95去程可以飛走新浦崗,然後九龍城一段有限度停站
相信來回程都會快過1A一截,絕對可以稱為半特快
用95既好處係唔使觸碰價錢,你無論係搵13D加價定係另開新線做
都會有區議員/市民留意到個定價既改變

用2X做,可行
但如果九龍城飛橋,會唔會輪到三彩無車出九龍城?
人地已經孤島,如果連唯一一條出九龍既路線都唔停九龍城,又似乎唔多合理...
定你打算拉埋條9上三彩?
咁又似乎會造成2X/9功能上的重疊

本身我覺得有幾個玩法:

1.
2X 樂華經彩盈,飛九龍城,9 擺彩福,但亞皆老街後改經窩打老道落油麻地,避旺角塞車,
9 做埋九龍城轉乘,旺角係有少少重疊,但或者好做過紅磡尖咀線

2.
2X 拉埋上寶達,深水步止步,2A 拉直去美孚,減少對 98C 的影響;9 同上

3.
2X 上寶達,但加停九龍城(可能唔應該再叫 2X,叫 13E 好),2A 拉直去美孚,2X (13E) 深水步止步,
5D 彩福經啟麗、承啟道直落土瓜灣,去埋尖沙咀。
承啟道落土瓜灣去尖咀其實幾快,不過停唔到九龍城轉車站,所以要 2X (13E) 加停。

neoplan720p 發表於 2015-5-12 10:55

搭單一問:

有無人知道承啟道幾時正式可以通落去土瓜灣?

Thanks!

YY487 發表於 2015-5-12 12:39

SE7378 發表於 2015-5-12 21:08

原帖由 石頭 於 2015-5-11 00:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

東北葵由直出公路變繞經長沙灣同美孚,你覺得咁易過到?
42縮去深水埗,咁長康長青就會無左條醫院線,呢個位又點補返?

原本條296C你可以當成條線就咁取消再拎走資源去做第二班客,
新13D、16X改經觀塘道停站、796C已做到佢所有功能~
如果用296C唔去海麗村,觀塘經黃大仙、龍翔道、長沙灣、美孚、荔景、長青去長康又點睇?
一次過做哂觀塘至長沙灣美孚特快、青衣去瑪嘉烈醫院線、長青長康去黃大仙觀塘線~
40可以唔再經美孚,方便日後荃葵至觀塘路線再重組~
238A 雖然話要兜長沙灣、美孚,
但係都係多 5 分鐘而已,而且來回行下路,
兼做東北葵飛橋飛站特快會快唔少,
又可以一次過做曬長沙灣、東北葵工廠客,
要轉車出觀塘市中心亦會搭 238A 去美孚 / 黃大仙轉車。
至於 42 青康 <> 瑪嘉烈這段蝕錢流水,
其實開多條 88 系小巴做好呢段流水仲好。

296C 唔做觀旺特快唔係唔得,
但係問題係富昌、南昌無左條線出觀塘,會有好大的反對聲音,
仲有,如果九巴跟師兄你嘅建議改 296C,
就算新 296C 加價加到 $9.9 都好,
我擔心條線兩繁客量都未必夠 60%,
唔同 40,仲有大大個荃灣、大窩口、葵興同葵芳客倉,
始終 40 都唔係由長沙灣同美孚養大的。

SE7378 發表於 2015-5-12 21:52

原帖由 castanopsis 於 2015-5-11 16:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
逐個部分回:
1.
296M/108A/115個建議合理,亦道盡我心中所想
詳細個開車時間可以再調整得好少少,但這是後話

2.
93A同95M合併,何必行秀茂坪道?
秀茂坪道一來有12,二來比較少客
如果想做聯合醫院,不妨考慮行秀明道,始終旺好 ...
1、無意見。

2、93A 95M 合併後行秀茂坪道係為左做安達邨 <> 醫院,
   道理就正如而家 23 23M 26M 行四順做安泰邨 <> 醫院。

3、13M 安達臣客唔多呢點我唔同意,
      始終石礦場未必肯同你身水身汗行到寶達邨。

4、無意見。

5、93X 除左康翠、寶達同上秀之外,仲有安達邨,
   如果九巴肯加以大力宣傳,再加上增設車費優惠,
   以及藉機陰乾 213X 變成全日 15/20 分鐘一班,
   客量的前途又係一片光明,可與而家的 98C 睇齊。
   另外,運輸署開秀安沙一定係勢在必行,
   既然係咁,不如 93D 捨棄深入四順的走線,
   反正秀安沙都係響安泰邨擦到四順少少邊。
   反而係樂華三彩,如果真係開短途線接駁到彩虹,
   咁樣又會令我擔心全日夠不夠客這個主要問題,
   其實只要有長途線如 5D 去到淘大巴士站,
   咁就已經可以行橋去到九龍灣站外面轉車了。

6、796P 方面多謝師兄提醒,
   行曬全段寶邑路去調景嶺不失為一個方法。
   另外,個人認為若想 796P 和 296D 減少重疊,
   亦可以將 796P 縮落將南新發展區,
   行新樓內街轉出去調景嶺,不和 296D 重疊。

7、雖然 95 油麻地客點都多過 13D 大角咀客,
   但係計到「半特快價」,你似乎無視左 1A ...

8、無意見。

9、無意見。

transbus 發表於 2015-5-12 21:59

回復 1# 的帖子

好心機之作, 平衡各區利益.
基本上好正,
細節方面, 我有疑問o既觀點, 其他板友都提晒.

另外只有兩點想提,
搣走296c, 尚德好可能會暴動.
仲有213x收$8.5仍然太貴, 只應該收$7.8,
加上回程應該o係尖咀警署或佐敦再分段, 收返原價$7.5.
無辜辜被人湯多$1真係唔知為乜.

castanopsis 發表於 2015-5-13 02:36

原帖由 transbus 於 2015-5-12 21:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好心機之作, 平衡各區利益.
基本上好正,
細節方面, 我有疑問o既觀點, 其他板友都提晒.

另外只有兩點想提,
搣走296c, 尚德好可能會暴動.
仲有213x收$8.5仍然太貴, 只應該收$7.8,
加上回程應該o係尖咀警署或佐敦再分 ...
296C,上下繁留幾班用嚟清客可以
但實在無條件同796C繼續重疊落去
796C本身唔疏得過296C
而九巴屢次加價之後,價錢上796C仲要倒轉平幾毫
尚德保296C既理據實在越來越薄弱
如果796C可以相應地加班甚至兜入尚德總站,我見唔到全日留296C既理由

castanopsis 發表於 2015-5-13 03:21

原帖由 S3BL100 於 2015-5-12 03:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
都係兩個老問題:秀安沙覆水難收,
原本安達臣入面有條線變成無左,你估班區佬會唔會收貨?運吉又肯唔肯認衰抽返起條招標線?
但係入面有條線,如果四順又再擺多條,客觀上的確係重疊。
本來最好的確係一條將秀沙入晒秀明道同四順,係運吉玩野。

而且都係啦,而家成個觀塘得返樂華同三彩無新界線,四順本身假假地都有 290A,
彩盈雖然離開 89/89X 唔係太遠,但大隧直入沙田巿中心始終有優勢,況且經樂華真係無理由再落牛頭角道同 89 重疊,
不如走上去三彩仲好,仲可以做埋三彩秀茂坪流水。

如果米已成炊,安達臣道一定要有條沙田線,就真係無辦法
而假設798P真係開咗,秀安沙由九巴做,山上沙田線既發展空間又會進一步收窄
因為連你個一開二方案都會面對跨公司分工問題
只怪運輸署白痴,唔識顧全大局,plan條秀安沙出嚟,搞到要拉埋新巴開798P補鑊
山上沙田線咁易分工都可以俾人亂咁拆,拆到散晒,運吉果然無改錯名

不如咁講,山上有成大條垃圾線 93K 可以廢物利用,唔換將尖可以換咩?
至少出到來的營收未必差過 93K 本身,再者如果驚唔夠客,就留條垃圾線繼續蝕錢,對九巴而言都唔係辦法。

而 213X 又係覆水難收,再者康翠併安達臣會好兜。

我認同山上將尖營收點都會好過93K
但明知蝕錢開出嚟總覺唔係好妥

本身我覺得有幾個玩法:

1.
2X 樂華經彩盈,飛九龍城,9 擺彩福,但亞皆老街後改經窩打老道落油麻地,避旺角塞車,
9 做埋九龍城轉乘,旺角係有少少重疊,但或者好做過紅磡尖咀線

2.
2X 拉埋上寶達,深水步止步,2A 拉直去美孚,減少對 98C 的影響;9 同上

3.
2X 上寶達,但加停九龍城(可能唔應該再叫 2X,叫 13E 好),2A 拉直去美孚,2X (13E) 深水步止步,
5D 彩福經啟麗、承啟道直落土瓜灣,去埋尖沙咀。
承啟道落土瓜灣去尖咀其實幾快,不過停唔到九龍城轉車站,所以要 2X (13E) 加停。

5D全日做土瓜灣加尖沙咀既建議幾新鮮
唔知可唔可以取代條長年受塞車困擾,客量唔高既224X?

但條2X個定位我覺得有少少問題
本來官方建議既2X係做長深荔既特快
改去旺角服務三彩客,我覺得可以
但做三彩客既同時又想做半特快太貪心
最終得出嚟既結果好可能係條線兜完三彩快唔過2A/95幾多,吸引唔到樂華秀茂坪客
但同時又為咗做半特快而飛九龍城,搞到要搵9拉上三彩補位
兩頭唔到岸

我覺得2X不如唔好搞咁多嘢
集中資源先處理好三彩-九龍城-旺角-長深荔既客先
並藉機拉直2A
秀茂坪旺角半特快,都係搵其他線做啦

S3BL100 發表於 2015-5-13 23:44

原帖由 castanopsis 於 2015-5-13 03:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

5D全日做土瓜灣加尖沙咀既建議幾新鮮
唔知可唔可以取代條長年受塞車困擾,客量唔高既224X?

但條2X個定位我覺得有少少問題
本來官方建議既2X係做長深荔既特快
改去旺角服務三彩客,我覺得可以
但做三彩客既同時又想做半特快太貪心
最終得出嚟既結果好可能係條線兜完三彩快唔過2A/95幾多,吸引唔到樂華秀茂坪客
但同時又為咗做半特快而飛九龍城,搞到要搵9拉上三彩補位
兩頭唔到岸

我覺得2X不如唔好搞咁多嘢
集中資源先處理好三彩-九龍城-旺角-長深荔既客先
並藉機拉直2A
秀茂坪旺角半特快,都係搵其他線做啦

5D 代唔到 224X,因為收費同服務範圍都唔同,224X 有做埋佐敦。

其實官方版本的 2X 定位先係有問題,我明白回程單邊想做埋旺角執客,
但係開半粒鐘一班,又只做三彩同牛頭角,到底做到咩客?

倒不如加密班次,來回都做旺角,仲好。

同埋如果彩盈起計,2X 如果直接行彩霞道落山,其實係會快過跟 RDP 落返牛頭角,兜入總站再出來。
當然 RDP 2X 的行法係想一次過做晒整個三彩,但係咁行就會三彩牛頭角打摺,
所以既然三彩會有兩條巿區跨區線,已成定局,不如諗下 2X 9(或者 2X 5D)三彩分工,唔係事必要其中一條線行晒整個三彩。

而如果到時兩條跨區線係 2X 9,而 9 又會停埋九龍城,咁 2X 的確可以飛橋,
無必要條條線都停九龍城塞車浪費時間,2X 來往樂華,應該來回方向都會快過 2A,
只係如果由秀茂坪開,吸到樂華乘客人數就可能減少。

剩返的問題就係 2X 應唔應該食埋秀茂坪做半特快,其實我覺得食唔食都可以的,
不過就算 2X (13E) 秀明道經樂華三彩落山,停埋九龍城轉車站,只要唔兜上彩福,都唔見得會慢到去邊。

石頭 發表於 2015-5-14 19:16

原帖由 castanopsis 於 2015-5-13 03:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果米已成炊,安達臣道一定要有條沙田線,就真係無辦法
而假設798P真係開咗,秀安沙由九巴做,山上沙田線既發展空間又會進一步收窄
因為連你個一開二方案都會面對跨公司分工問題
只怪運輸署白痴,唔識顧全大局,plan條秀安沙出 ...
5D果PART,我就寧願拉上何文田變全日,順手同18、8號重組一下CUT走41同45~

始終而家咁樣幾條線唔湯唔水都唔係辦法……
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版)