transbus 發表於 2015-5-19 22:08

原帖由 GA6072 於 2015-5-19 20:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

都唔知邊個無知
大把線全日平均每一班都唔爆
但少客黎講,298E都排到閃廠第一

夾硬屈296M無客去抬298E
簡單係夜晩九點寶林上山既296M
好多時都有20個

298E?無客到收線

康城+112M
298E已經死得,重死雞撐插旗頂797M
...
繁時112M小巴要爭車搭, 非繁時等到797M到, 小巴都可以冇影,
俾我就提議非繁留298E, 但拆樓開單層,
同埋減返去以前康城未入伙, 工業村又未有咁多廠o既年代, 開半粒鐘一架.
兩繁照開12分, lunch一個鐘開20分做半晝假客.

transbus 發表於 2015-5-19 22:17

原帖由 castanopsis 於 2015-5-18 19:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

樓主個方案本身入到觀塘工廠區
觀市可以搭98A
搵多條綠小去補下曉光街個真空位,已經唔會有乘客無車搭
95M+93A每年都燒唔少錢,你有無其他方案可以改善組線既營運業績?

收費其實可以酌情處理,尤其流水線,好多時都唔一定要 ...
對學生講當然兩繁留93A好,
非繁總之經秀明道同定點三個字一班,
就算行電梯上落去搭, 對下秀曉光街問題唔大.

自從有E22B/P同290A, 總之有條線服務吸引, 下秀上秀明道搭車客大有人在.

就算唔開小巴俾曉光街入寶林路都冇問題,我係下秀人都係咁話.
爭在點樣說服九龍社團曉麗蘇auntie.

但行秀茂坪道就唔得,
因為班班93A曉麗都有5-6人落,
秀茂坪道落下秀電梯太遠.
反而安達村落秀明道仍然近,
因為秀明道距離秀茂坪道同山勢落差, 比距離曉光街近.

transbus 發表於 2015-5-19 22:33

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 14:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

95M有一半係牛頭角地鐵觀塘市既4.9客
93A觀塘工廠區係獨市
總站一東一西,走線一上一下
大䌫都拉唔埋

如果學你咁睇98D同93K都似樣
不如黎個98D同93K合併,旺火直入尖咀之後跟28去九龍城,跟98C上觀繞,再行山落將軍澳
反 ...
298E開o左十幾年, 工業村幾大初期開荒廠,
例如香港氧氣, haesl, tvb, 壹傳媒,
已經有一定數量住將軍澳北o既員工,
縮走298E, 哩班人要幾轉折先來往到屋企?
唔係間間廠好似haesl同壹傳媒咁,
有廠車直出坑口或寶林喎.

開小巴亦唔見得盡快載得晒.

GA6072 發表於 2015-5-19 22:42

原帖由 transbus 於 2015-5-19 22:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

前段話如果106小巴行和樂村, 95M就摺得,
後段又話106小巴其實翠林上唔到,
即係95M唔摺得啦?

咁觀塘工廠區只係兩繁有客, 行出觀塘道又唔遠,
觀塘道全日有客,
秀茂坪道同曉光街之間又可以取道秀明道,
一條經秀明道落 ...
95M摺唔摺得,都講左咁多年,你懂的
一係106 CUT到翠林;P

將軍澳路線規劃
多年來,山上寶林刻意用三條唔同走線做
山上交通至咁多年問題唔太大,重比人話多餘

講到93A/95M呢PAIR
根本唔洗摺同合併
好似將93A 93M化

93A變返之前93M出藍田
淨係寶達至藍田呢段都出得返3BL做

又嘔得出4部車

GA6072 發表於 2015-5-19 22:46

原帖由 transbus 於 2015-5-19 22:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

298E開o左十幾年, 工業村幾大初期開荒廠,
例如香港氧氣, haesl, tvb, 壹傳媒,
已經有一定數量住將軍澳北o既員工,
縮走298E, 哩班人要幾轉折先來往到屋企?
唔係間間廠好似haesl同壹傳媒咁,
有廠車直出坑口或寶林喎.
...
298E要做落去
坑口之後就應該拉出藍田或者觀塘駁轉乘
唔係係咁CUT同亂改山上D線嘔車比康城開旺角線
跳出原有路線既框框
將軍澳區内應該用三條線處理
工業區至山上
工業區至調景嶺
調景嶺至山上

castanopsis 發表於 2015-5-20 03:32

原帖由 transbus 於 2015-5-19 22:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

繁時112M小巴要爭車搭, 非繁時等到797M到, 小巴都可以冇影,
俾我就提議非繁留298E, 但拆樓開單層,
同埋減返去以前康城未入伙, 工業村又未有咁多廠o既年代, 開半粒鐘一架.
兩繁照開12分, lunch一個鐘開20分做半晝假 ...
部分時段開半粒鐘一班我覺得可以
但午間20分鐘時段要開長多少少做到兩點
Again,曾經見過298E喺該時段內上56人入工業邨,30分鐘一班拆樓實爆到瀉

另外,298E走線亦有調整空間,唔係拉出觀塘,而係入工業邨方向既坑口走線
現時298E入工業邨係行坑口北,印象中坑口北客唔多
我覺得可以改為行 坑口站>厚德商場>銀澳路 咁出
一來班客搭98系轉298E會方便/快些少
二來115開辦後街市長年有條人龍等115入康城,298E可以趁機加入戰團執雞,加埋銀澳路班客,可能可以執多十個八個客入工業邨

castanopsis 發表於 2015-5-20 03:51

原帖由 GA6072 於 2015-5-19 22:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
298E要做落去
坑口之後就應該拉出藍田或者觀塘駁轉乘
唔係係咁CUT同亂改山上D線嘔車比康城開旺角線
跳出原有路線既框框
將軍澳區内應該用三條線處理
工業區至山上
工業區至調景嶺
調景嶺至山上

工業邨至山上班客已經搭咗好多年298E>98A
既然你覺得298E客量咁差,將之形容為連296M都不如既垃圾線
你點解覺得工業邨-山上條區內線會有客?

工業區--調景嶺既線曾經存在
條線個編號,叫797M
至於797M調景嶺年代有幾咁風光,我相信大部分版友都好清楚

298E拉出觀塘之後條線長咗咁多
班次一定好唔穩
本身搭地鐵坑口站轉車入工業邨既乘客真係多得你唔少

紅字:
這一句實在充滿地區資源論味道
我想講,樓主個方案涉及咁多條線,何以見得93A/95M/296M堆車唔係用嚟做93D而係用嚟做98C?
而實際上你95M/93A/296M交唔到個理想既客量出嚟
有合理替代(綠小/290A)之下點解唔搞得?
要知道296M/95M兩條線入面,無一條個總客量可以明顯高過692
唔需要屎忽數專員Ravenclaw版友,正常人都知要重組

GA6072 發表於 2015-5-20 10:24

原帖由 castanopsis 於 2015-5-20 03:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

部分時段開半粒鐘一班我覺得可以
但午間20分鐘時段要開長多少少做到兩點
Again,曾經見過298E喺該時段內上56人入工業邨,30分鐘一班拆樓實爆到瀉

另外,298E走線亦有調整空間,唔係拉出觀塘,而係入工業邨方向既坑口走線
現 ...
115綠小有地鐵競爭之下重想用298E頂埋D都唔知有無十個既客
呢D叫做乞衣兜上攞飯食
果56個298E客,無298E,lunch咪去將中食
無298E果班客唔會死
得56個客用單層會爆

咁今朝296M係翠林上唔哂叫咩

GA6072 發表於 2015-5-20 10:54

原帖由 castanopsis 於 2015-5-20 03:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

工業邨至山上班客已經搭咗好多年298E>98A
既然你覺得298E客量咁差,將之形容為連296M都不如既垃圾線
你點解覺得工業邨-山上條區內線會有客?

工業區--調景嶺既線曾經存在
條線個編號,叫797M
至於797M調景嶺年代有幾咁風 ...
95M/93A/296M係做緊無可替代既社會責任
同692,298E完全同地鐵平排,沿餘替代多到條線可有可無
係兩回事

講298E,有115,112M,地鐵,797M,海量廠車可以替代
又唔經醫院,連社會責任都無
要人地3+1地鐵吉車遊街,但又想搶巴士
一係拆左堆填區站,
咁我就信堆填區要用巴士

93A入面至少呑左條13B
秀茂坪落觀碼連特車都唔比

95M,296M都叫做醫院線
95M直情係安達待用線

至於797M係298E刻意哂車頂死佢
同797M去調景嶺無關

工業區至山上線
工業區一段唔見得有客,係比返D社會責任佢
等佢唔洗行政指令比人取消

castanopsis 發表於 2015-5-21 02:58

原帖由 GA6072 於 2015-5-20 10:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
95M/93A/296M係做緊無可替代既社會責任
同692,298E完全同地鐵平排,沿餘替代多到條線可有可無
係兩回事

講298E,有115,112M,地鐵,797M,海量廠車可以替代
又唔經醫院,連社會責任都無
要人地3+1地鐵吉車遊街,但又想搶巴士
一係拆左堆填區站,
咁我就信堆填區要用巴士

93A入面至少呑左條13B
秀茂坪落觀碼連特車都唔比

95M,296M都叫做醫院線
95M直情係安達待用線

至於797M係298E刻意哂車頂死佢
同797M去調景嶺無關

工業區至山上線
工業區一段唔見得有客,係比返D社會責任佢
等佢唔洗行政指令比人取消
95M/93A/296M係社會責任線?
人地51連綠小都唔肯做就話社會責任
有98A既前提下,新93A如果行秀明道,無論係去觀碼定觀市,大致都可以覆蓋到原有95M/93A既服務範圍,最多行多幾步路
而296M,有綠小原線替代
咁都仲有社會責任唔合併/取消得?

唔搭692基本上只能搭地鐵,借問聲點稱得上「替代多到條線可有可無」?搵條似少少既巴士線都無
好啦,既然你覺得地鐵係692既替代,咁新小巴線+290系點解唔可以係296M既替代?

而我唔知你「298E完全同地鐵平排」既結論點得出嚟
定係你完全未入過工業邨,執起本通用地圖就開始發表偉倫?
你用地圖唔緊要,但以閣下既言論,我好抱歉咁同你講,閣下連基本閱讀地圖既技巧都未有
因為我相信你無留意到原來通用乘車地圖入面,工業邨幅圖個scale係1:17049而唔係常用既1:10246(駕駛地圖一樣細咗接近一倍)

我唔認為298E係社會責任線
但你話條線唔經醫院就明顯有問題
因為時至今日,298E仲係單向途徑 坑口(北)(將軍澳醫院)分站
係,人地係有廠車,有綠小
但替代點都少過樓主重組後既296M,而且條線下繁仍然爆住入坑口,如果你咁都覺得條線無用,我真係無言了

797M
你可以話調景嶺時代客量唔反映實際需求
但原因好明顯唔係「298E刻意哂車頂死佢」...

工業邨山上線客係一定有
如果唔係98A下繁點坐到60-70人出坑口?
但如果298E頂晒閘喺你眼中都叫做無客,咁的確條線係唔會有工業邨客
而以九巴角度考慮,明顯地推晒班客落298E-->98A一定收得多錢過開直車,所以九巴唔會同你玩條咁既線
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: 觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版)