castanopsis 發表於 2015-5-15 18:50

原帖由 S3BL100 於 2015-5-13 23:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

5D 代唔到 224X,因為收費同服務範圍都唔同,224X 有做埋佐敦。

其實官方版本的 2X 定位先係有問題,我明白回程單邊想做埋旺角執客,
但係開半粒鐘一班,又只做三彩同牛頭角,到底做到咩客?

倒不如加密班次,來回都做旺角,仲好。 ...
繁時東九龍走廊塞到傻,5D如果入尖沙咀,224X又會再走多班客
到時224X就會唔夠客全日,秀茂坪班人就成世都要兜啟麗
所以我覺得一係就搵辦法5D取代224X,一係就索性唔好入尖咀
或者學石頭版友咁講,拉上何文田拉埋41/45一齊重組都得,不過黃埔就要另外搵線處理

至於5D拉唔拉上三彩我無意見
反正5D同9/2X服務範圍唔同
就算三線並存我都唔覺得有問題

2X官方定線的確定得唔好,我都覺得應該雙向經旺角、彩霞道落山
如果9注定要拉上彩福,咁我同意九龍城可以飛橋
但我覺得2X就算飛完橋都唔會夠快做樂華/秀茂坪旺角特快
尤其秀茂坪,行完樂華三彩之後就算飛橋都唔會快得過1A/95/13D好多
而唔入樂華總站會大幅降低條線喺樂華既吸引力
所以我覺得不如將2X定位為2A既區間車,樂華同2A開聯合班次,然後長深荔再做分工
秀茂坪另搵其他線做旺角半特快好過(可以用95)

castanopsis 發表於 2015-5-15 20:28

原帖由 SE7378 於 2015-5-12 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2、93A 95M 合併後行秀茂坪道係為左做安達邨 <> 醫院,
   道理就正如而家 23 23M 26M 行四順做安泰邨 <> 醫院。

安達邨?
行到落秀茂坪道既,可以行去寶達搭車
行唔到去寶達既,唔見得會行落秀茂坪道搭車
而以客量計,秀明道點都好做過秀茂坪道...所以都係建議條線行秀明道

3、13M 安達臣客唔多呢點我唔同意,
      始終石礦場未必肯同你身水身汗行到寶達邨。

安達邨行去寶達唔遠,我覺得可以將班客推埋落98A
唔會有人鍾意搭13M兜一個大之字咁落山...
現階段如果要真係要一條接駁線做深入安達臣
我會寧願group康翠開條線去彩虹(之前講既95A)
始終安達臣去彩虹轉車係快過去觀塘轉好多

長遠而言,安達臣除左安達邨同安泰邨,仲有南面同北面社區既私樓/公屋/石礦公園,係會有居民遠離98A服務範圍
到時就真係值得特登搵線做安達臣-->觀塘,但我仍然唔覺得條線會係13M
Think out of the box
其實可以拉埋條官方藍田接駁線去觀塘
斷估兜埋藍田鐵路站都唔會點慢過13M
亦可避免幾條接駁線好似23/23M/26M咁累鬥累

5、93X 除左康翠、寶達同上秀之外,仲有安達邨,
   如果九巴肯加以大力宣傳,再加上增設車費優惠,
   以及藉機陰乾 213X 變成全日 15/20 分鐘一班,
   客量的前途又係一片光明,可與而家的 98C 睇齊。
   另外,運輸署開秀安沙一定係勢在必行,
   既然係咁,不如 93D 捨棄深入四順的走線,
   反正秀安沙都係響安泰邨擦到四順少少邊。
   反而係樂華三彩,如果真係開短途線接駁到彩虹,
   咁樣又會令我擔心全日夠不夠客這個主要問題,
   其實只要有長途線如 5D 去到淘大巴士站,
   咁就已經可以行橋去到九龍灣站外面轉車了。

93X如果係想打安達邨主意,咁就應該索性唔好開213X
你條213X開完之後我保證你無可能陰得乾,甚至會越做越密
點解?
一來陰乾條線曉麗會好慘
二來觀塘<>佐敦係一個好大好大既客源,14X係班次疏先無吸引力,213X只要成功開拓咗個客源,就只會越做越大

至於三彩樂華
沙田線問題上面講過
短途線問題,我覺得可以咁分配:

28M(樂華-彩虹),樂華-彩霞道飛橋-彩虹,主要做樂華客同彩霞懶得行既客
28B(彩虹-觀塘),彩虹-彩德-兜彩福一圈-彩盈-彩霞-牛頭角道-觀塘,主要做彩福彩德落彩虹既客,以及整個三彩去觀塘既客
28P(原28B走線只做返放學/繁時)

全部跟現有28B咁用單層做電梯線

咁樣應該最能夠滿足到三彩同樂華既幾個願望:轉車、行街、買餸、返學
夠唔夠客我唔知,不過點都好,無理由叫人搭5D落去再行橋
(搭完落去又要行橋,咁搭車何用?不如直接行橋?)

6、796P 方面多謝師兄提醒,
   行曬全段寶邑路去調景嶺不失為一個方法。
   另外,個人認為若想 796P 和 296D 減少重疊,
   亦可以將 796P 縮落將南新發展區,
   行新樓內街轉出去調景嶺,不和 296D 重疊。

同意

7、雖然 95 油麻地客點都多過 13D 大角咀客,
   但係計到「半特快價」,你似乎無視左 1A ...

的確唔記得咗1A,謝指正

S3BL100 發表於 2015-5-16 00:08

原帖由 castanopsis 於 2015-5-15 18:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2X官方定線的確定得唔好,我都覺得應該雙向經旺角、彩霞道落山
如果9注定要拉上彩福,咁我同意九龍城可以飛橋
但我覺得2X就算飛完橋都唔會夠快做樂華/秀茂坪旺角特快
尤其秀茂坪,行完樂華三彩之後就算飛橋都唔會快得過1A/95/13D好多
而唔入樂華總站會大幅降低條線喺樂華既吸引力
所以我覺得不如將2X定位為2A既區間車,樂華同2A開聯合班次,然後長深荔再做分工
秀茂坪另搵其他線做旺角半特快好過(可以用95)

我好同意 2X 唔入樂華總站,就會大幅降低條線在樂華的吸引力,
所以我早兩個月篇建議,都係建議 2X 樂華開,秀茂坪留 95。

不過如果秀茂坪開 95,安達臣條 213D 就要開;
反之,如果 95 上安達臣,會實用過 213D,213D 唔使開之餘,2X 會係 95 的完美替代。
問題反而會係,如果 2X 上埋寶達,到底係咪慳到好多資源,又會對 98C 的地位有幾大影響。
各個層面都要有所取捨。

但我唔同意秀茂坪行完樂華三彩唔會快得過 1A/13D/95,至少塞少觀塘巿中心,
上埋彩盈(唔入彩福)唔會比起直出牛頭角道慢得幾多,尤其是如果入牛頭角巴士總站,轉出去盞燈真係可以等好耐。
況且秀旺紅小都係行振華道上落,回程仲要經埋彩霞,如果條路唔快,紅小點解會咁行?

castanopsis 發表於 2015-5-16 00:55

原帖由 S3BL100 於 2015-5-16 00:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我好同意 2X 唔入樂華總站,就會大幅降低條線在樂華的吸引力,
所以我早兩個月篇建議,都係建議 2X 樂華開,秀茂坪留 95。

不過如果秀茂坪開 95,安達臣條 213D 就要開;
反之,如果 95 上安達臣,會實用過 213D,213D 唔使開之餘,2X ...
我唔覺得行三彩會夠一條飛新浦崗既95快
不過我認我唔係好熟樂華堆路,可能我誤判都未定

同意係一個取捨
選擇邊一個方案,好視乎巴士公司手上夠唔夠資源
如果夠車,大可以又開213D又開2X再做起條95
唔夠既,就逼住要95取代213D,2X做埋秀旺半特快

98C都係一個阻力位
民粹少少既版友當然會話“who cares?”
但巴士公司隨時最關心既就係重組完仲有無$10.1搶
九巴短視起嚟,真係可以陰乾95、取消13D、頹做2X/213D,然後推晒班人落98C/2A算
某程度上九巴已經做緊上述一系列動作,君不見95/13D班次減完又減?

GA6072 發表於 2015-5-18 13:08

又係93A同95M合併
呢兩條走線風馬牛不相及既路線
合唔到併

要搵車,唔搵93K同98A呢pair路線有9成重疉
或者296A同296C直情完全重疊

castanopsis 發表於 2015-5-18 13:18

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 13:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
又係93A同95M合併
呢兩條走線風馬牛不相及既路線
合唔到併

要搵車,唔搵93K同98A呢pair路線有9成重疉
或者296A同296C直情完全重疊
人地已經搵咗93K/296C去釋放資源(其實你有無望過篇建議?)
93A/95M點風牛馬不相及?
兩條都服務將軍澳山上至協和街、觀塘
仲要兩條客量都唔高(尤其95M)
合併係合理既處理手法

GA6072 發表於 2015-5-18 14:49

原帖由 castanopsis 於 2015-5-18 13:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

人地已經搵咗93K/296C去釋放資源(其實你有無望過篇建議?)
93A/95M點風牛馬不相及?
兩條都服務將軍澳山上至協和街、觀塘
仲要兩條客量都唔高(尤其95M)
合併係合理既處理手法 ...
95M有一半係牛頭角地鐵觀塘市既4.9客
93A觀塘工廠區係獨市
總站一東一西,走線一上一下
大䌫都拉唔埋

如果學你咁睇98D同93K都似樣
不如黎個98D同93K合併,旺火直入尖咀之後跟28去九龍城,跟98C上觀繞,再行山落將軍澳
反正93K都無乜客
,用98D補洞咪得lor

本身93A已經爆左咪
一合併收費又加多格

重有,無地鐵既地方就斬296M
有足地鐵既298E同797M就唔見郁
睇黎全個建議只係試圖係全將軍澳搵車比堆填區

有地鐵專線既堆填區根本無需要搭巴士,本來連298E都唔配有

castanopsis 發表於 2015-5-18 19:54

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 14:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
95M有一半係牛頭角地鐵觀塘市既4.9客
93A觀塘工廠區係獨市
總站一東一西,走線一上一下
大䌫都拉唔埋

如果學你咁睇98D同93K都似樣
不如黎個98D同93K合併,旺火直入尖咀之後跟28去九龍城,跟98C上觀繞,再行山落將軍澳
反正93K都無乜客
,用98D補洞咪得lor

本身93A已經爆左咪
一合併收費又加多格

樓主個方案本身入到觀塘工廠區
觀市可以搭98A
搵多條綠小去補下曉光街個真空位,已經唔會有乘客無車搭
95M+93A每年都燒唔少錢,你有無其他方案可以改善組線既營運業績?

收費其實可以酌情處理,尤其流水線,好多時都唔一定要收到最高准許收費

重有,無地鐵既地方就斬296M
有足地鐵既298E同797M就唔見郁
睇黎全個建議只係試圖係全將軍澳搵車比堆填區

有地鐵專線既堆填區根本無需要搭巴士,本來連298E都唔配有
296M客量一直處於垃圾級別
樓主個方案用小巴取代我完全唔覺得有問題

298E/797M服務範圍有地鐵?我真係笑出嚟
如果工業邨/百勝角唔需要搭巴士
不如你解釋下點解298E/797M會班班爆?仲爆到成班人忍唔住走去搭796X出將軍澳?

GA6072 發表於 2015-5-18 21:06

原帖由 castanopsis 於 2015-5-18 19:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

樓主個方案本身入到觀塘工廠區
觀市可以搭98A
搵多條綠小去補下曉光街個真空位,已經唔會有乘客無車搭
95M+93A每年都燒唔少錢,你有無其他方案可以改善組線既營運業績?

收費其實可以酌情處理,尤其流水線,好多時都唔一定要 ...
邊個同你講95M+93A燒錢

今年RDP無乜點搞95M+93A係因為呢PAIR已經開始止左血
反而將隧塞車連紅隧口雙料塞車,講緊機樓至出將隧要半個鐘,引致98D開始失血
所以至有早繁拆線措施救亡
以而家98D同地鐵重疊,出尖咀方向已經無得救,早繁98D跟本係可有可無,係咪應該摺埋嘔26部車;P
搵綠小大哂不如搵紅小入將軍澳,全將軍澳可以唔洗巴士咁劑

再講10M拉上和樂村,98A改係麗港城出口出,加埋小巴13+107合併,93A都可以摺得
小巴17改去APM,連本身13,102同10M服務,98A都摺得
小巴106改行和樂,95M又摺得

唔講寶林上翠林既小巴,就算非繁,17突然有客,要等多15MIN成30MIN至上到車,行都行到咁劑
講埋106,111,12,早繁翠林上到車果日要入馬會還神;P
至於堆填區,本來就唔應該住人,趕走埋工業區既巴士廠重好意思叫巴士公司加車至多都係一至六兩味載返工客,
而家康城地鐵,就算早繁入康城都唔見有企人

霸住3+1地鐵唔坐坐巴士,唔知醜字點寫,你拆左康城地鐵我就信堆填區有巴士需求

296M垃圾級;P
咁睇得起298E,就算最好客既早繁298E,一單只係70人左右
同時段296M雙向爆之餘,重要開尚德特車

GK3258 發表於 2015-5-18 23:32

原帖由 GA6072 於 2015-5-18 21:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
296M垃圾級;P
咁睇得起298E,就算最好客既早繁298E,一單只係70人左右
同時段296M雙向爆之餘,重要開尚德特車 你個296M同期爆,我都幾質疑
無錯係要企人,不過樓上吉位無限多
我就無乜見過條線真頂閘
尚德特車其實只係省油費事康城落黎浪費油錢同班次既短途加班而樓主建議亦有留呢幾班多客既校巴時段,只係cut走剩低時間平均每轉無十個客既時段
再講298E發展潛力遠比296M大,296M行既區都叫已經establish左,無乜可能再有增長

頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版)