GA6072 發表於 2015-5-21 08:16

原帖由 castanopsis 於 2015-5-21 02:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

95M/93A/296M係社會責任線?
人地51連綠小都唔肯做就話社會責任
有98A既前提下,新93A如果行秀明道,無論係去觀碼定觀市,大致都可以覆蓋到原有95M/93A既服務範圍,最多行多幾步路
而296M,有綠小原線替代
咁都仲有社會責任唔合 ...
邊個同你講93A主客源係觀碼

社會責任
曉光街來往將軍澳既輪椅客呢
翠林有兩個老人服務中心一個日間中心有放學時間
曉光街又有老人院
係秀明道落輪椅客之後係樓梯推佢落山

298E直情無輪椅客
而且又係你話298E應該要同115爭客
唔接人出院,
不過住得堆填區點會無錢飛的,點會搭298E係神鋼廠落冒住比狗追既風險入堆填區

工業區有人要入院,多數都係打999
唔會搭唔經醫院既298E咁頂癮

296M就差唔多到每兩轉就有輪椅客

95M就唔洗講
大把人去聯合覆診
重有翠林去觀塘7公里都唔夠
係都要諗辦法將條線拉到D短途線兜到七彩至到目的地

照你邏輯咁講
一條98A,去到寶達跟你既新93A跑
連93A都摺得,一炮過嘔11部

不如98A拉埋去九龍灣
唔差左去埋旺火
一線走天涯,岩哂你心水
797M比298E加多三部攝車出成六部車

有三部幾乎頂係797M前面既年代
你都唔知有無見識過
搞到797M三部得一部係爆

至於堆填區
有115綠小同112M加地鐵直接競爭
連站位都唔係靚,要係街邊食塵

人地堆填住宅區全天候有蓋通道直出地鐵站口
工業區有綠小直駁,綠小密又密過298E
98A 多人上山,又關298E事
大部分係學生師奶
工業區放工老早搭地鐵走人

重有,趕走左巴士廠已經表哂態唔歡迎巴士入堆填區
又要搶人有社會責任既巴士服務咁精神分裂同無恥

充其量比返個全日兜坑口既797M
或者三條796系拉哂入堆填區算數

castanopsis 發表於 2015-5-22 03:22

原帖由 GA6072 於 2015-5-21 08:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
邊個同你講93A主客源係觀碼

社會責任
曉光街來往將軍澳既輪椅客呢
翠林有兩個老人服務中心一個日間中心有放學時間
曉光街又有老人院
係秀明道落輪椅客之後係樓梯推佢落山

我幾時有講過93A主要客源係觀碼?

曉光街個位,如果跟樓主個方案,可以搭93D
如果尖咀線跟我個方案,仲多條全日版98P來往曉光街同康翠
保證輪椅客唔使自己推到翠林

298E直情無輪椅客
而且又係你話298E應該要同115爭客
唔接人出院,
不過住得堆填區點會無錢飛的,點會搭298E係神鋼廠落冒住比狗追既風險入堆填區

工業區有人要入院,多數都係打999
唔會搭唔經醫院既298E咁頂癮

我唔覺得298E要做醫院
但你話條線唔經醫院的確係錯,因為到今時今日,佢至少單向仲停緊醫院個站

296M就差唔多到每兩轉就有輪椅客

95M就唔洗講
大把人去聯合覆診
重有翠林去觀塘7公里都唔夠
係都要諗辦法將條線拉到D短途線兜到七彩至到目的地

照你邏輯咁講
一條98A,去到寶達跟你既新93A跑
連93A都摺得,一炮過嘔11部

不如98A拉埋去九龍灣
唔差左去埋旺火
一線走天涯,岩哂你心水

296M輪椅客大可以上290/A,保證密車低地台
輪椅客其實都預咗交通選擇無非輪椅客咁多,290/A只係行多幾分鐘,相信大部分人都會視290/A為合理替代
何況290/A密過296M咁多,隨時等得296M嚟架290已經開始入將南

新93A一樣做聯合醫院
班95M輪椅客可以直接過檔

翠林去觀塘,有一條叫98A既路線可以同95M差唔多速度,甚至更快,到觀塘
你可能話95M平少少,但我想講,近年巴士公司打劫風氣盛行,用長車程引你搭貴車絕對符合巴士公司思維
又平又快又唔多客既路線處境係好危險,上面版友個方案(秀明道+聯合+觀市)留條平線已經算係咁

98A食埋93A 同 93A食95M 性質完全唔同
淨係受影響人數已經差好遠
有足夠客源支持下,我唔支持一線走天涯
正因為咁,你所講既98A/93K/93A/95M合併方案我係唔會支持
希望你唔好曲解我既「邏輯」

797M比298E加多三部攝車出成六部車

有三部幾乎頂係797M前面既年代
你都唔知有無見識過
搞到797M三部得一部係爆

至於堆填區
有115綠小同112M加地鐵直接競爭
連站位都唔係靚,要係街邊食塵

人地堆填住宅區全天候有蓋通道直出地鐵站口
工業區有綠小直駁,綠小密又密過298E
98A 多人上山,又關298E事
大部分係學生師奶
工業區放工老早搭地鐵走人

重有,趕走左巴士廠已經表哂態唔歡迎巴士入堆填區
又要搶人有社會責任既巴士服務咁精神分裂同無恥

充其量比返個全日兜坑口既797M
或者三條796系拉哂入堆填區算數

其實我想問你一個問題,從何時開始堆填區=康城?
以我一直既認知,仍然運作緊既堆填區位於環保大道工業邨以東/以南

回正題
你其實可唔可以解釋下紅字個句
可能我閱讀能力差...唔係好理解到你既意思...

綠字一句
其實點解講極你都覺得工業邨可以行去搭港鐵?
工業邨同百勝角客唔少但離港鐵站好遠好遠
最遠既幾棟樓行去港鐵站既距離同翠林行去寶林不相伯仲
如果咁都可以去搭港鐵,唔止298E,翠林條GMB17M都無資格繼續做落去,反正無咗仲有98A/15/105...替代

98A多人上山當然關298E事
你去坑口望下就明,下繁298E都有一定數量既乘客落車後行去前面站頭搭98A

巴士廠問題
的確,當區居民/議員係有少少霸道
但踢走巴士廠是出於環境因素
並不代表佢地唔需要巴士服務(注:這裡所指的巴士服務唔係指298E,298E對康城重要性查實並唔高)
正如你唔想有間發電廠喺你個單位隔離,唔代表你唔想用電

如果真係要取消線
797M我覺得取消/轉兩繁空間大過298E
一來797M並無相關轉乘優惠問題要處理
二來旁邊亦有條112M幫手清客,重要性相對無298E更高

796系三寶
796X老早已經喺康城
796C前排辛辛苦苦縮短去蘇屋節省里數
再延長落康城實屬不智
而796C兜晒成個將軍澳對康城客吸引力不高,唔覺得可取
796S?等取消算啦,無謂救/拉長
一換一開條797A康城直出可能業績仲好過796S

GA6072 發表於 2015-5-22 11:24

原帖由 castanopsis 於 2015-5-22 03:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我幾時有講過93A主要客源係觀碼?

曉光街個位,如果跟樓主個方案,可以搭93D
如果尖咀線跟我個方案,仲多條全日版98P來往曉光街同康翠
保證輪椅客唔使自己推到翠林

我唔覺得298E要做醫院
但你話條線唔經醫院的確係錯,因為 ...
1.翠林同觀塘非常近
當7.1出到旺角,9.2出到荃灣
山上至觀塘流水兜到要6.1
我建議巴士直情唔洗做山上至觀塘流水

翠林巴總起計
5個人搭的,每人六蚊可以
去到梁式芝,秀茂坪停車場
上少少山係正人地屋企樓下截
分分鐘去到寧波二中

用98P價做山上至聯合醫院
夾五人搭的,重平過搭98P

你可以試下求其用95M,93A串埋一齊
你想用98P或者95M+93A補D秀眀道洞,速度價位站位全部會比的士秒殺;P

求其將93A+95M串埋一齊既建議
成十年來不斷有人提,不斷比人ban
得閒google下,hkitalk出過幾多次一模一樣既建議
而且93A,95M,98A問題,早5,6年前,hkitalk F版就已經有一個好好既solution解決到

翠林去觀塘近到將95M拉到megabox都未洗加價

你可以玩雙向分段,你估下D流水客會拖到寶林北路有幾塞車

重有,除左213D,安達講明唔開線落觀塘
95M唔行秀茂坪道,靠爆13M

2.298E刻意加攝車,六部車多797M用車一倍之餘
係岩岩夾岩攝正797M到站前一兩分鐘搶客
3.最遠果幾棟去到地鐵站飛的洗唔洗跳錶?
入面無免費巴駁落堆填區地鐵站?
工業區有邊間廠無廠車,有112M駁地鐵,797M入坑口串埋出將軍澳地鐵已經好夠
重有,區議會文件指出298E轉98A,95M,93A客
只係298E既10%
康城本身應該係工業區
點會比人住

頁: 1 2 3 4 5 6 [7]
查看完整版本: 觀塘、西貢、黃大仙區域性重組建議 (修訂版)