hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [即日報導]城巴管理層涉侵犯員工私隱
開啟左側

[問題] [即日報導]城巴管理層涉侵犯員工私隱

2A_DL13 發表於 2007-5-3 13:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以下報導摘自即日東方日報:

城巴私家偵探偷拍員工

嚴打呃病假上月炒13人

呃病假在工作時間不穩定的服務行業尤其嚴重。不過如果拍攝者真的是
私家偵探,那我相信即使勞方要求,私家偵探如何都不會刪除相片。
Your global lifestyle partner..
lok1032 發表於 2007-5-3 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2007-5-3 13:30 發表
以下報導摘自即日東方日報:

城巴私家偵探偷拍員工

嚴打呃病假上月炒13人

呃病假在工作時間不穩定的服務行業尤其嚴重。不過如果拍攝者真的是
私家偵探,那我相信即使勞方要求,私家偵探如何都不會刪除相片。 ...

咁有錢請偵探, 不如撥多d錢比工程部, 整番d白化玻璃既巴士好過啦

強烈讉責無良僱主! 罷坐黃巴士一個禮拜!
da54 發表於 2007-5-3 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2007-5-3 13:53 發表

咁有錢請偵探, 不如撥多d錢比工程部, 整番d白化玻璃既巴士好過啦

算把啦,當一間公司唔再信任員工的時候,
你放再多的資源,人地都無心同你做啦。

與其捉人呃假,不如檢討下自己的放假制度
係咪可能有問題啦。我真係未聽過其他巴士
集團要咁高調同傳媒講:「我 d 員工成日呃
假架!」
至於你們信不信?反正我信了
letchan 發表於 2007-5-3 15:52 | 顯示全部樓層

就呢個話題我就想加把咀。
如果有正常渠道令員工(車長)拿得到佢地想放既日子。
咁又有邊個會呃呢﹖

其實,出來撈既,絕大多數都係有承擔既。
正如飛站我諗係少數,打大在所難免。
車長素質參差,但係差極都有個譜。

講到鋤假。老實,我識都識有0的人(車長)係老馮鋤假。
但係聽過佢地既故事之後,又會發覺。
呢0的其實係消極抗議。

不過,呢0的係少數,大部份都會在首先在制度上尋求放假既
渠道。例如調更、預早申請假期等等。老細真係有料既,真
係有需要,點會唔放你假。

當然,你去起機又話要請假,要入場又要請假,咁就難講。
紅事白事一定放你,有餘有剩既先放呢0的起機假,入場假,
我諗已經係比較好既管理。

計對性檢舉部份人呃假。我諗呢0的係真積犯先會花咁多資源
去捉架者。偶爾節日病,呢個行頭,真係見慣不怪啦。
啟程‧向安全地帶再出發﹗
HY671 發表於 2007-5-3 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2007-5-3 13:53 發表

掉轉黎諗:若果一條線既司機全部一齊入假紙要放同一日,公司一
定唔會俾,但係係咪因為公司唔俾集體拎假就突然個個一齊申請病
假呢?少左人開工,班次受影響,倒頭黎又係俾人鬧,又有人話巴
士公司唔計住要幾多人開工胡亂批假。況且咁様唔係病又放病假對
循規蹈矩的其他員工十分不公平。

做得呢類服務性行業有時有d野都預左要犠牲,例如無得「一大班
同事一齊去玩」。當然,若公司用唔正途手段去查,的確係過份左
,不過我想講少部份員工濫用病假,係公司可以洗橫手既藉口!
永遠懷念MJ
da54 發表於 2007-5-3 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2007-5-3 16:39 發表

掉轉黎諗:若果一條線既司機全部一齊入假紙要放同一日,公司一
定唔會俾,但係係咪因為公司唔俾集體拎假就突然個個一齊申請病
假呢?少左人開工,班次受影響,倒頭黎又係俾人鬧,又有人話巴
士公司唔計住要幾多人開工胡亂批假。 ...

巴士公司有 quota 限制住每日放有薪或無薪假的人數。
不過呢個 quota 符唔符合到實際需要就另作別論。
至於你們信不信?反正我信了
hksf 發表於 2007-5-3 19:37 | 顯示全部樓層

原帖由 letchan 於 2007-5-3 15:52 發表

當然,你去起機又話要請假,要入場又要請假,咁就難講。
紅事白事一定放你,有餘有剩既先放呢0的起機假,入場假,
我諗已經係比較好既管理。

計對性檢舉部份人呃假。我諗呢0的係真積犯先會花咁多資源
去捉架者。偶爾節日病,呢個行頭,真係見慣不怪啦。

請問咩叫起機, 入場?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
leslie 發表於 2007-5-3 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-5-3 19:37 發表

請問咩叫起機, 入場?

入場似乎是指(入場睇/賭)跑馬吧,起機就唔多明白
L. Chan - 我們堅持才有希望!
PB602 發表於 2007-5-3 22:02 | 顯示全部樓層
欺騙假期雖然唔o岩, 但另一方面城巴既請假制度都好有問題. 司機
放大假基本上完全係由公司分配, 員工自由度極少, 生活規律由公司
單方面控制, 一句營運需要就大晒. 無錯市民要坐車, 但司機都要平
衡生活o者.

老實講句, 唔出警告即炒唔補錢實在不近人情, 仲要出到私家偵探侵
犯私隱, 即使法理講得過, 但人事管理已經零分.

如果員工玩野的話, 大可以話自己病都要食飯, 一架巴士過百條人命,
所以有病唔應該開車, 但病假期間無理由唔可以食飯掛?
nwfb23 發表於 2007-5-3 23:18 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2007-5-3 20:01 發表

入場似乎是指(入場睇/賭)跑馬吧,起機就唔多明白

以我所知,行內起機係解去某種"娛樂場所",一對一0個0的呢...

雖則個請假制度係有0的問題,不過我唔知要輪更0既公司係咪咁樣。
不過講真,鋤親假0既,多數都係玩,或者做到悶唔想返,真係病0既,
無理由每月幾劑...
真係要放假,有心0既,十個有九個半都可以用不同正當渠道得到
nwfb23