hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 匯達交通第二大股東漢思能源股價大跌
開啟左側

[經歷分享/報告] 匯達交通第二大股東漢思能源股價大跌

FBI2 發表於 2022-1-6 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

股價反映一切前景?
====
[標題由hkitalk.media小編修正](以下由 hkitalk.media 小編加上)

匯達交通 (城巴新巴母公司) 第二大股東漢思能源 (0554) 今早股價出現洗倉式暴跌,最低見 $0.099,較昨日收市價 $0.485 低八成,並創了超過九年新低,目前股價仍在 $0.10-0.15 附近的低位徘徊 (以今日14:45計),總市值由約 20 億元跌至只有約 5 億元。漢思一個月前曾斥資 3.5 億元增持匯達交通股份,令其持股增至 15.56%。

S3bl430 發表於 2022-1-6 12:35 | 顯示全部樓層

頭先無聊搵下漢思能源和善水的關係,發現漢思本身都有投資善水(基金來的,不是公司),
但我查唔到個股權結構,證實唔到漢思是否善水的大股東

再google 下,見到明報有段咁既新聞"中資漢思持股少 話事權大"(連結如下),裏面有幾句野都說明善水收購新城巴士背後隱藏了好多事.

簡單咁講, 有些股東因為礙於身份問題, 唔能夠直接收購指定資產, 於是要搵人幫手處理. 在善水收購新城一事,原來有2個terms 證明漢思能源對匯達交通重要決策有話事權

1. 如有重大議案,須最少一名善水提名董事及一名漢思提名董事齊投贊成票才可通過,即漢思代表在重大決策上的權力,與善水代表其實平起平坐
2. 善水日後倘沽兩巴股份 漢思可優先買入

我收回"漢思能源只是匯達交通財務投資者"的說法
可以確認漢思能源對匯達交通係有影響力

連結
https://m.mingpao.com/fin/daily/ ... B%E6%AC%8A%E5%A4%A7

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 精闢見解

查看全部評分

錯字連篇
toby_tl10 發表於 2022-1-6 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-1-6 12:02
這個事情可圈可點,還請站方提供指引吧。在我角度,貼在B2板是合適,但我立場和站方立場會否有不同,懇請 ...

漢思作為匯達第二大股東,我覺得貼B2係可以接受,但係仍然存在準確性問題。

雖然各位板友成日叫城巴新巴母公司做善水/屎水,但城新母公司係匯達(即係BRAVO),而匯達有3個股東:善水、漢思同另一個小股東。善水同漢思只係匯達嘅大小股東,唔明白點解你將漢思寫成「善水母公司」。

(以上有錯歡迎各位板友指正)
Ricky403 發表於 2022-1-6 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-1-6 12:37
漢思作為匯達第二大股東,我覺得貼B2係可以接受,但係仍然存在準確性問題。

雖然各位板友成日叫城巴新巴 ...

漢思又有揸善水呢
善水只係一個基金黎嘅
當日特工兄都敢講新城係染咗紅,只係隔咗浸
EvilKo 發表於 2022-1-6 13:10 | 顯示全部樓層
如果漢思係經善水而對匯達有控制權,跟據香港會計準則,係需要將匯達嘅財務業績進行合併 (Consolidation) 。

但上市公告咁講:
https://www1.hkexnews.hk/listedc ... 2021120301722_c.pdf

"據董事作出一切合理查詢後所深知、全悉及確信,TWB Holdings、ABL及其最終實益擁有人均為獨立第三方。"

"第二批完成後,BTHL(按:匯達)已發行股本約15.56%將由Glorify持有。BTHL的財務業績將不會綜合計入本集團的賬目,以及Glorify 於BTHL持有的該股權將在本集團的財務報表中分類為按公平值計入其他全面收益的投資(先前稱為可供出售金融資產)。

所以有理由相信匯達未取得匯達嘅控制權
S3bl430 發表於 2022-1-6 13:32 | 顯示全部樓層
題外話
港股异动 | 汉思能源(00554)暴跌近80% 成品油出口配额继续收紧
https://www.zhitongcaijing.com/content/detail/636123.html

錯字連篇
小roy 發表於 2022-1-6 10:50 | 顯示全部樓層

如果唔係你識人講到 TD 內幕料,其他人一早當正你係某報追擊因航咁款

不要把自己看得那麼高呀。
http://www.facebook.com/MB452workshop
kay 發表於 2022-1-6 10:52 | 顯示全部樓層
成交咁少隨時又係微信女散貨系列
世界很簡單 人類很複雜
jocosben 發表於 2022-1-6 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層
一日跌6成
S3bl430 發表於 2022-1-6 11:07 | 顯示全部樓層

今日有好多隻細價股都大跌
錯字連篇
toby_tl10 發表於 2022-1-6 11:15 | 顯示全部樓層
匯達大股東係善水(83.9%),漢思算係小股東(15.56%),而且漢思主要業務係能源,唔係巴士,城新業績對漢思股價影響極度有限。更何況跌價嘅係漢思,唔係善水,特工可唔可以解釋善水現眼報係咩意思?

如果特工解唔通呢篇文點解要貼B2板,我呼籲大家一齊舉報特工違反板規
To infinity... and beyond
 樓主| FBI2 發表於 2022-1-6 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-1-6 11:15
匯達大股東係善水(83.9%),漢思算係小股東(15.56%),而且漢思主要業務係能源,唔係巴士,城新業績對漢 ...

那怕只有1%股份都同巴士公司有關架啦,唔貼B2板貼邊度?
 樓主| FBI2 發表於 2022-1-6 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
小roy 發表於 2022-1-6 10:50
如果唔係你識人講到 TD 內幕料,其他人一早當正你係某報追擊因航咁款

不要把自己看得那麼高呀。

都係講緊善水plan線那位而已,如有冒犯多多包涵
EvilKo 發表於 2022-1-6 11:33 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-1-6 11:15
匯達大股東係善水(83.9%),漢思算係小股東(15.56%),而且漢思主要業務係能源,唔係巴士,城新業績對漢 ...

同埋得15.56%唔算係母公司 (Parent Company)
S3bl430 發表於 2022-1-6 11:37 | 顯示全部樓層
一卜FBI2 發表於 2022-1-6 11:32
那怕只有1%股份都同巴士公司有關架啦,唔貼B2板貼邊度?

(收回言論,請del)
錯字連篇