hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 大圍係紅van沙漠?
開啟左側

[列舉] 大圍係紅van沙漠?

noname617 發表於 2022-4-23 18:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

衰到連an bus都係半桶水就算?真係條路太多金剛圈?運吉畫界畫得太閪?

大圍吵2x年得條全日481b落荃灣,同一條403b落石蔭一帶!紅van真係養唔起?定班紅van商會係等政府新小巴綫將個牌轉綠van?

如果大圍開條小巴線大埔道出,蝴碟谷道落(繁時可以改行獅隧>龍翔道>呈祥道),然後荔枝角站落客>青山公路上路>去到大窩口調頭或總站!之後開番去掃到落葵芳然後青沙返大圍?養唔養唔得起!回程唔落荔枝角係有九巴286x!286x朝早有拆線,但做唔到直達荔枝角商貿區!有一定需求!回程有286x一站上公路!
kei_hk 發表於 2022-4-23 21:22 | 顯示全部樓層
其實舊年你都有篇﹐入面都已經提及點解大圍紅VAN會做唔住。

入面提及﹐以前有紅VAN只係仲有少少順路﹐仲可以一兜。
但都唔似係專登以大圍做基地去做大生。

而家﹐真係要突登搵路入大圍﹐出入都要兜﹐自然少司機願意去大圍﹐乘客亦自然會流失。

少司機入大圍﹐班次自然少﹐乘客就更加唔會去坐紅van﹐在惡性循環下﹐令到大圍幾乎係紅VAN絕跡。

SSBT 發表於 2022-4-23 23:30 | 顯示全部樓層
村南道近大圍站個避車處係紅van 禁區 (禁止停車),
朝早 AN Bus 都係偷雞快閃上落客,
大圍道又多違泊, 停唔到車
積存街個紅van 站太山卡啦, 唔會有人行去搭
轉上大埔道只可以行積運街,
但復課後積運街朝朝都迫滿家長車

去葵涌搭46X 一早去到
去長沙灣工業區, 朝早286X有特車, 海福直上青沙
紅van 要行大埔道再經呈祥道 蝴蝶谷路先落到去,
時間上唔見得快幾多
仲要車費一定貴過286X 一截

咁點會做得起?
=0=
 樓主| noname617 發表於 2022-4-24 19:44 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2022-4-23 23:30
朝早 AN Bus 都係偷雞快閃上落客,
大圍道又多違泊, 停唔 ...

朝早 AN Bus 都係偷雞快閃上落客,---呢個又真無留意到!

大圍道又多違泊, 停唔到車
積存街個紅van 站太山卡啦, 唔會有人行去搭
---美林行過黎唔係好遠姐!

轉上大埔道只可以行積運街,
但復課後積運街朝朝都迫滿家長車
---呢個同寶馬山一樣,要運吉出手!不過運吉咁強硬打壓!九巴又唔想做呢個市場

去葵涌搭46X 一早去到
---講緊上路葵涌喎!葵涌掃番去大窩口
去長沙灣工業區, 朝早286X有特車, 海福直上青沙
---但未又係先兜深水埗後落荔枝角

紅van 要行大埔道再經呈祥道 蝴蝶谷路先落到去,
時間上唔見得快幾多
---呢樣就運吉莫視紅van係惡劣天氣下的交通需求會浮現!

仲要車費一定貴過286X 一截
---咁無計!仲有an4開線時未有樂悠卡補貼!呢架有,應該有人會坐!

咁點會做得起?

樓主| noname617 發表於 2022-4-24 19:45 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-4-23 21:22
其實舊年你都有篇文﹐入面都已經提及點解大圍紅VAN會做唔住。

入面提及﹐以前有紅VAN只係仲有少少順路﹐仲 ...

無法!以前邊會有入公屋貼黃榜通知開線!呢架有網絡同部分屋邨放寬可以入邨貼通告有呢條線!
kei_hk 發表於 2022-4-24 21:32 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-4-24 19:45
無法!以前邊會有入公屋貼黃榜通知開線!呢架有網絡同部分屋邨放寬可以入邨貼通告有呢條線!
...

原來只係你想開交抱怨。

開幾多次文﹐問點解無紅VAN 願意入大圍打江山都無用的。

道路網及禁VAN禁地問題﹐你唔係有其望日後有得改變呀

你有幾可見到政府會放寬紅VAN 禁地﹐讓紅VAN增加經營範圍?
唔係無﹐真係少之有少。
放寬的主要都係隧道﹐接駁2個大區域。
我就想唔到﹐邊處有放寬某一兩街﹐供區內上落客之用。

連新蒲崗新建隧道駁出啟德﹐可以快捷地出太子道東﹐都無放寬給紅VAN﹐依舊係紅VAN禁地。
可想而知﹐紅VAN 想打出另一片江山﹐係幾難的事。

以前﹐鐵路網未完善﹐面對巴士要行一些塞車路段。
紅VAN有靈活的走線﹐係吸引乘客的賣點。

但鐵路一開通﹐乘客已經可以轉投地底﹐避開塞車之苦﹐紅VAN 已經越來越無得做。

最明顯的一條線﹐美孚 <>紅磡/土瓜灣﹐西鐵仲係南昌終站之時﹐生意唔憂做。
我見證佢開線去到最興盛時期﹐亦見證西鐵通紅磡後﹐客量急劇下降。

現今時勢﹐營業範圍唔見得政府會放寬擴大。
變成只有在未有鐵路的地區才叫有得做﹐或者做流水線的角色﹐守住條線叫做有得做下。

想再開成功的新線﹐難了......

流星☆雨 發表於 2022-4-25 01:30 | 顯示全部樓層

大圍做紅van好難做下……
ANBus又講明唔同其他現有服務競爭

所以都係疊埋心水搭巴士小巴黨鐵啦
趕客路上 理_得你
 樓主| noname617 發表於 2022-4-25 09:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-25 01:30

現有服務乜有做直達荔枝角或去上葵涌咩!403p未只去到石蔭

佢講唔同其他現有服務競爭,佢荃灣an1,an2好似追住234x黎釘
JX9097 發表於 2022-4-25 10:00 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-4-24 21:32
原來只係你想開交抱怨。

開幾多次文﹐問點解無紅VAN 願意入大圍打江山都無用的。

政府個取向都係想殺紅小
(好聽啲叫轉哂綠小)
想改善經營環境?難矣
busnrail_fans 發表於 2022-4-25 11:04 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-4-25 01:30

佢早繁大圍去長沙灣班車 aka AN4,都係選擇性執286P雞(去到大圍街市站嗰陣咁啱冇巴士埋站 + 286P尾二班車遲咗到站,正常情況286P尾二班車係會早過AN4少少到大圍街市站)