hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA
開啟左側

[飛行報告] [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA

Waiyin12 發表於 2022-9-6 07:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

放完暑假,係時侯要返英國開學。
(按:上年飛英國時,有板友問過我係去留學定移民;其實,我都唔太清楚我的定位...
不過,相信無論我喺邊香港定英國、係留學定移民英國,我要讀書都係必然嘅事。)

今次張機票係 2022 年 3月買 LON - HKG 來回,本身揀去程搭 Lufthansa(爭扎咗好耐, FRA - HKG sharecode 搭 CX 定搭返 LH,最後因想搭 A340 揀咗 LH;flight report links 會放喺文末),回程搭 LX,HKG - ZRH - LCY(一來價錢比 LH 平,亦可以試下 SWISS 同降落 London City Airport)
到 4月時收到 Lufthansa 電郵,回程 SWISS HKG - ZRH 取消,所以改搭 Lufthansa 經 Frankfurt 轉機,同時無 FRA - LCY 機夾到時間,唯有轉飛 LHR。

到起飛前兩日(1/9 Thu 夜晚),再收到電郵,本身 3/9 Sat 夜晚的 LH 797,delay 至第二朝清晨(4/9 Sun)先起飛;睇新聞應該係 Lufthansa 機師 2/9 Fri 罷工,當日起飛的 LH 796 (FRA - HKG)要 delay,連帶香港出發的 LH 797 都要 delay。
本身 09:00 FRA 出發的 LH 902 亦注定會 missed connection,所以打咗電話去改機票,對方幫我改成 15:00 出發的 LH 910(都係 FRA - LHR)

既來之,則安之。去程 LH 796 delay 一晚搞得掂,樂觀啲諗直係 delay,唔係成班機取消(雖則我唔係趕著返英國,遲幾日我唔介意),以及變咗日航機有風景睇~

新嘅起飛時間係 05:00,去德國/英國都無任何入境文件/檢測要求,當平時去旅行預時間出機場即可。
不過無 N / NA 巴士啱時間,的士以外應該無其他選擇。 F276B91D-9A15-4CFE-A914-1D6DFE8868D1.jpeg

半夜香港機場相對冷清,送機人潮亦唔多。
諗起過咗 12 點無堂食,就算機場都唔例外;唔通病毒到2022年仲識分時間瞓覺?
要聚會的話,買外賣去公園/上人地屋企有幾難?

登機證唔再有人樣,改以世界地圖為背景

國際金融中心 + 航運樞紐,但清晨 - 下午嘅全數航班,一塊半顯示屏已經 show 晒。
另一邊廂,新加玻表示樟宜機場現有容量不足,準備興建 Terminal 5。

23 - 24 閘口後有關卡,只供往中國以外地區旅客,進入需出示登機證,而且有入無出。算唔算分咗國內/國際線?
呢個同樣係防疫措施,但實情係,小弟出境後行去咗 gate 5 - 9 一帶搵廁所同水機,已經同一群相信係轉機返大陸的旅客有接觸;以 Omicron 喺地鐵站有戴口罩 9 秒都傳染到,要傳播病毒相信已經感染咗。 9DB752C0-07FD-4076-9ACF-595A6DD5E9EA.jpeg

Fly Over Hong Kong 遊戲,唔知係比轉機客彌補無得入香港玩的遺憾?

LH 797
Route: Hong Kong Int'l Airport (HKG) - Frankfurt/Main Int'l Airport (FRA)
Scheduled time: 23:25 - 07:30+1
Estimated flight time: 14 hours 5 mins
Delayed time: 05:00+1 - 13:00+1
Actual time (pushback - gate arrival): 05:35+1 - 13:02+1
Seat: 18A

Aircraft: Airbus A340-313
Registration number: D-AIGV (Star Alliance Livery)

05:00 都未上到機(小弟喺閘口撞到識嘅人,同佢一齊排隊傾計,呢度時間唔太清楚),肯定不能準時出發。

座位上已有枕頭 + 毛毯,小弟全程係用嚟(當公仔咁)攬

登機後派發耳機,同去程一樣係耳塞式

隔離一部 Royal Brunei Airlines A320 3BF4609C-8C8F-4678-BFAC-84F1E3B620B7_1_201_a.jpeg

部 A320 pushback 後,隔離嘅隔離係部 CX Oneworld livery B777

到滑行出跑道時,已經日出。
等一部 CX + 一部 Kalitta Air 降落後先起到飛;是日使用 Runway 25L
IMG_5406 2.JPG

有咩正得過一起飛已經係 magic moment =) IMG_5417 2.JPG

派早餐:現時 Lufthansa 唔會再喺 economy class 提供 hot breakfast, 只有 cold sandwich/wrap,亦無任何選擇, 全部都係 vegetarian。
今次係法包,餡料有生菜、蕃茄乾及蛋沙律;味道唔難食但麵包好乾,蛋沙律唔夠多。
另有 fruit yoghurt + biscoff。

飲品方面要做 apple juice + water,之後見到 trolley 上有枝酒,要多咗杯紅酒(早餐都飲酒係咩玩法...)
不過杯紅酒好剌喉(雖則 Econ 提供嘅酒相信唔會好高品質,但差過去程嘅白酒唔少)

廣西上空

收餐盤後每人派發一枝樽裝水,然後熄燈瞓覺,空服們無再出現

唔知係因為通宵出機場定酒精影響,食早餐後昏迷咗機個鐘,醒返已經到印度,圖為 Sardarshahar(手機嘅 location 記錄) 84C048C4-AAC7-45C5-B138-469960326424.jpeg

IFE:A340 嘅 touch screen 並不靈敏,㩒落去好多時都會 lag
畫質普通,唔清楚係咪高清,但通 CX B77W / LH A350 等最新機型肯定有些距離
電影比去程有更新,但唔少新電影(圖片僅黑色菲林圖案,未有載入劇照)都唔能夠播放,實際選擇少好多

A340-300 Safety Card 及 Onboard Delights 餐牌,Lufthansa 長途唔再提供 complimentary snacks,薯片、朱古力、糖果等全部要額外比錢買,亦有 pamma ham + olives 小食,或 Bailey / Champagne 等酒品可供夠買。
唔知會唔會有朝一日,Lufthansa 長途唔再有任何飛機餐,同 Norweign Air, Jetstar 等睇齊做真正的長途廉航?

A340 典型 2-4-2 排法,呢張相喺機尾 galley 影,同時可見最後幾排因機尾較窄,座位只得 2-3-2

印度/巴基斯坦邊境

進入伊朗上空(呢張相未有 location data,不知實際位置)

Kerman 上空

終於見到有建築物(zoom-in 右邊;呢架機窗戶有明顯污跡,相片質素較差)

Kavir Natioal Park

伊朗首都德黑蘭(Tehran)市郊

西北部山區 Zanjan

LH 796 返香港時都有經過的 Lake Urmia
唔知係咪經歷一個夏天,定今程機距離較遠,睇落水量比去程少好多
今次小弟都係坐 18A,一來想再次享受兩個引擎的景色,所以都係咁前;想同去程風景有別(同一路線的左、右兩邊),所以揀返 A 位;但小弟最感興趣的中亞(伊朗、土耳其)段,飛行路線比去程偏東北,結果見到的地方同去程有些重複...
如果坐 K 位應該可以見到裏海 (Caspian Sea)同高加索地區

土耳其 Ercek Golu

Van Golu,面積明顯比 Ercek Golu 大

飛至黑海上空派第二餐:午餐
同早餐一樣無任何選擇,亦都係 vegetarian
不禁要問:Lufthansa 真係窮到連肉都買唔起?

是日午餐係三色豆炒飯 + 兩條好硬的菜心
配餐有意粉沙律、餐包、麵包布丁同 biscoff(鄰座嘅餐係配一塊 Kit-Kat,應該係 random?)
平心而論,個炒飯係幾好食,飯係粒粒分明,軟硬度適中等炒飯要求全部做到
沙律醬汁好食,麵包布丁亦唔會太甜,總括而言份餐味道唔錯。
飲品要咗啤酒,同去程一樣係德國品牌 Beck's

同行嘅朋友表示:好食過去程 FRA - HKG 嘅蕃茄芝士意粉

不過,飛機餐供應港式頹飯,我都係第一次見,真係唔知想點。
本身想叫白酒飲,但感覺同菜式差太遠,完全唔襯,都係飲啤酒算。
用一個 full meal 中菜角度睇,或者喺外國食到嘅 Chinese takeaway,炒飯一般只係配菜;之前睇過其他飛機餐 menu,類似有炒牛肉/煮豆腐配炒飯。
正如西餐食牛扒,薯菜會係配菜一樣。
如果飛機餐主菜嘅係薯菜,唔知大家會點睇?
(另外,小弟近10年前搭 KA TPE - HKG,晚餐時段有熱飯,同係炒飯但有多幾隻蝦;呢程機飛行時間長唔知幾多倍呢)

之前喺 Facebook 見有人拎呢個餐同香港隔離的膳食比較,食完之後我幾同意呢個比較
定我應該話,Lufthansa 用心良苦,知道乘客們去到歐洲,要搵港式頹飯實在唔容易,所以係落機前供應?

而且,三色豆呢種食材兒童餐就啱用,但放喺其他年齡層係幾有爭議性,至少小弟認識唔少人係極之討厭三色豆;作為飛機餐仲要無其他選擇,係咪應該避免用呢個食材?
---

到達黑海對岸,此為保加利亞 (Bulgaria)

Bucharest, capital of Romania

之後比較多雲,小弟再休息多陣
醒返機長廣播已進入德國領空,同時正在下降

法蘭克福上空,可見萊恩河(Rhine River)

FRA 滑行時所見:Finnair A350-900 XWB

Singapore Airlines A380-800, 從 New York/Kennedy(JFK)抵達 FRA,準備再起飛回 SIN

落機時一攝 Business class,2-2-2 排法,以現金長途洲際航線標準,商務艙沒有 direct aisle 確實唔理想;搭 Lufthansa 又想要 1-2-1(窗口位同時係走廊位),麻煩去 First class
聽聞 Lufthansa 其實有新商務艙設計,會係 alternating1-2-1 / 1-1-1,唔知幾時先有實物?

由於篇幅都比較長,FRA - LHR 同服務感想將會稍後再出 post~

多謝點閱,歡迎討論!

過往飛行報告:
(2022/Jul) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時
(2022/Jul) [典型歐洲航班] Lufthansa LHR - FRA

(2021/Aug) British Airways B77W: HKG - LHR

(2019/Nov) Emirates: HKG - Dubai - Edinburgh (首試A380)

評分

參與人數 6aPower +17 HugeC +60 收起 理由
Fuk19805 + 2 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 三色豆是炒飯必須下的
DIH + 5 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
S3BL100 發表於 2022-9-6 11:31 | 顯示全部樓層
雖然根據以往經驗,香港出發餐膳水平通常比外站差,但見到佢地整個賣相如此既炒飯交功課,無論味道如何,我都好震驚

唔同 trays 既甜品唔同,就更加好笑

fb.com/scientisthk2usa/
RJ4763 發表於 2022-9-6 20:59 | 顯示全部樓層
隔離架A320點睇都似777
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-7 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層

RJ4763 發表於 2022-9-6 20:59
隔離架A320點睇都似777

無錯,喺同一個位w
我影咗兩張相,一張係 Royal Brunei A320, 部 A320 pushback 後就影再隔離部 B777

寫飛行報告時我放錯相,所以有此誤會,比少少時間我改返啱
thanks for reminding!

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
RJ4763 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

hosito 發表於 2022-9-8 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
個飯真係頹到喊出黎
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-10 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-9-6 11:31
雖然根據以往經驗,香港出發餐膳水平通常比外站差,但見到佢地整個賣相如此既炒飯交功課,無論味道如何,我 ...

唔同 trays 嘅分別其實只係個小食(biscoff / Kit-Kat),個人認為可以接受(正如飛機餐有雪糕的話,都可能會有幾種口味 random 派);甜品麵包布甸無分別,唔知會唔會我表達得唔太好

至於個炒飯... 真心無言
CX 台港線嘅熱飯都可以好過佢

順帶一提,派餐時空姐話個餐係 pasta,唔知佢係見到個意粉沙律就照講,記錯主菜菜式,定都唔好意思話係炒飯
brianso198 發表於 2022-9-10 21:23 | 顯示全部樓層

呢輪D 德航真係...

8月都飛得好地地, 一去到9月就出哂事
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-14 02:30 | 顯示全部樓層
下一程 LH 910 FRA - HKG(#1)
整個 Lufthansa return journey comments(#4,pinned)

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... d=2152111&page=
https://www.instagram.com/_yying.__/
Larry93 發表於 2022-9-19 05:48 來自手機 | 顯示全部樓層
都係轉機不如搭中東三寶
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-19 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Larry93 發表於 2022-9-19 05:48
都係轉機不如搭中東三寶

買機票時全部睇過晒

Etihad: 現時無航班飛香港
Emirates: DXB - HKG 一程加停 Bkk
Qatar: 來回機票價錢係 Lufthansa 一個 double,同 CX 直航相若